Tuňák se prodal v dražbě za rekordních 15 milionů. Kde? V Japonsku

06.01.2012 13:52

Za 60 milionů jenů, což je v přepočtu skoro 15 milionů korun, vydražili v Japonsku obřího tuňáka, což je místní rekord. Suma také hned putovala hned do Guinessovy knihy rekordů a tuňák-rekordman do suši baru...

Tuňák se prodal v dražbě za rekordních 15 milionů. Kde? V Japonsku
Foto: Star Gagy Pie
Popisek: Trh s tuňáky v Japonsku

Protože obří tuňák vážil 269 kilogramů, kilo jeho masa tak nakonec nevyšlo podnikatele Kijošiho Kimuru vůbec draho  - na skoro 55 korun.  Kimura, který je majitelem sítě suši barů a zároveň patriot, prý chtěl, aby dražený tuňák zůstal v Japonsku a neskončil někde v cizině. 


Rybáři totiž rybu ulovili u pobřeží, které loni zpustošila vlna tsunami a tuňák byl vydražen na první letošní specializované burze na vyhlášeném trhu Tsukiji. 
Bez masa tuňáků si totiž nelze japonskou národní pochoutku suši vůbec představit. Japonci tak zkonzumují 80 procent všech tuňáků, které se na světě uloví. 


Evropská komise vloni navrhla zákaz lovu


Evropská komise navrhla zákaz mezinárodního obchodu s tuňákem obecným. S až dva metry dlouhými a pět set kilogramů vážícími rybami z čeledi makrelovitých by se mělo přestat podle návrhu komise obchodovat od příštího roku, aby se tak předešlo jejich vyhubení.


"V oceánech už zbývá pouhých patnáct procent tuňáků oproti původním populacím. Vědci dále říkají, že máme v mořích o šestatřicet procent méně tuňáků než by bylo záhodno. Oproti cílům, které vědci vypočítali, zaostáváme o padesát tři procent," říká Jan Freidinger z hnutí Greenpeace, který se problematikou ohrožených mořských živočichů zabývá. 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …