V Maďarsku je nová ústava, která vypustila z názvu republiku a zakázala kouření

02.01.2012 14:33

V Maďarsku přinesl Nový rok mnoho nového, hlavně novou ústavu, která mění název země z Maďarské republiky na Maďarsko, ale také vyšší ceny i přísná pravidla pro kuřáky. Maďaři proti tomu mohutně demonstrují.

V Maďarsku je nová ústava, která vypustila z názvu republiku a zakázala kouření
Foto: archiv
Popisek: Demonstrace proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a jeho nové ústavě

Už od Silvestra je Budapešť dějištěm masových demonstrací, které protestují proti vládě nacionalisty Viktora Orbána a nové ústavě, která platí od prvního ledna. Za posledních dvacet let se nestalo, že by v maďarském hlavním městě byla na Silvestra masová demonstrace – za svobodu médií a proti vládní politice, jak píše web Českého rozhlasu.

Chceme republiku!

Organizátory jsou občanská sdružení, novinářské organizace a odboráři, kteří založili nové Hnutí čistých rukou. V takzvaném Silvestrovském manifestu přísahali věrnost republice tisíce lidí, kteří označili snažení současné vlády za škodlivé pro občanskou společnost, veřejnoprávní média a celý demokratický systém.

Další velká demonstrace se chystá dnes u budovy státní opery, kde chce večer vláda novou ústavu oslavovat. Politickým o občanským hnutím se hlavně nelíbí zrušení slova republika v názvu země. Všechny organizace vládě vyčítají, že novou ústavu prosadila násilím, rychle a zcela bez celonárodní diskuze.

DPH na 27 procent a tažení proti kuřákům

Důsledek zvyšování daně z přidané hodnoty z 25 na 27 procent, čímž se Maďarsko stalo v Evropě státem s nejvyšším DPH,  se objevil hned dnes u benzínu a pohonných hmot, které zdražily. Ostatní zboží prý přijde na řadu postupně.

Proti kuřákům na příklad zasáhla maďarská ústava velmi razantně: Kouření je zakázáno téměř všude a omezuje se i možnost vyznačovat kuřácké koutky. Prodej cigaret bude navíc státním monopolem.

Senátor Tubera

V Česku se plošný zákaz kouření prosadit stále nedaří. Jeho velkým propagátorem je poslanec Boris Šťastný, úspěšným oponentem naopak senátor Kubera, kterému se prý pro jeho silný kuřácký návyk přezdívá Tubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …