Bruselští úředníci stávkují: Více peněz Evropské unii

08.11.2012 17:40

Tisíce úředníků institucí Evropské unie se ve čtvrtek pustily do stávky. Nelíbí se jim uvažované snížení rozpočtu unie na období 2014 – 2020. Evropská komise chce navíc peníze ještě navýšit, což se však nelíbí členským zemím. Informuje o tom server Novinky.cz

Bruselští úředníci stávkují: Více peněz Evropské unii
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Bruselské odbory, které zastupují 55 tisíc úředníků Evropské unie tvrdí, že pokud nedojde k navýšení rozpočtu, budou mít nedostatek peněz a zaměstnanců k práci. Pokud se jejich požadavky nesetkají s kladnou odezvou, chtějí další stávkou ochromit chystaný summit, který Brusel připravuje na konec listopadu.

„Pokud nyní uvidíme kladnou reakci v tom smyslu, že představitelé EU přistoupí na sociální dialog a vyjednávání se zástupci odborů, tak možná nebude třeba opět stávkovat. Je ale dost možné, že v době summitu opět stávkovat budeme,“ řekla podle Novinek šéfka odborů Sylvie Jacobsová.

Ta pohrozila, že v případě nezvýšení rozpočtu nebudou úředníci schopni pracovat dále pro Evropu. Současný plán je totiž takový, že by do roku 2020 mělo dojít ke snížení počtu úředníků o pět procent. Plat řadového zaměstnance EU v Bruselu se podle serveru EurActiv pohybuje okolo 66 tisíc korun. Nejvíce pak pobírají eurokomisaři, jejichž měsíční plat činí něco přes půl milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…