Čeští odboráři v rozpacích. Nejvyšší šéfka z Francie je ignoruje

03.01.2012 6:26

Nejdřív autocenzura, pak mlčení. Takové reakce se dočkaly ParlamentníListy.cz ze sekretariátu generální tajemnice Evropské odborové konfederace Bernadette Ségol. Tuzemské odboráře to uvádí do rozpaků. Dušek soudí, že jí možná není po chuti odevzdanost českých odborářů a tak raději mlčí. Středula se za to omlouvá a míní, že jde o chybu sekretariátu, protože Ségol je velká bojovnice.

Čeští odboráři v rozpacích. Nejvyšší šéfka z Francie je ignoruje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž: Odboráři Josef Středula a Jaromír Dušek

„V evropských odborářských strukturách jsem zažil, že se ze sekretářky stane hlavoun a funkcionář, který na deseti jednáních po Evropě přednese desetkrát stejný stupidní projev a to stačí. Podobné seance považuji za ztrátu času,“ nadává na Evropskou odborovou konfederaci a potažmo i ostatní evropské struktury předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek. Reaguje tak na jeden z dotazů ParlamentníchListů.cz, proč se šéfka euroodborů Bernadette Ségol odmítla prostřednictvím svého sekretariátu vyjádřit k dění v Česku a nakonec se zcela odmlčela.

Mlčící euroodborářka nebo její sekretářka

Mohla byste okomentovat z evropského pohledu odborářské dění v Česku? Takovou a podobné otázky zaslaly ParlamentníListy.cz před dvěma měsíci do bruselského sekretariátu generální tajemnice Evropské odborové konfederace Bernadette Ségol. Její mluvčí Patricia Grillo nejdříve poděkovala za zájem a odvětila, že paní Ségol nemá v kompetenci vyjadřovat se k jednotlivým zemím, protože uvádí pouze celoevropskou pozici. Konkrétněji se prý může vyjádřit jen na žádost odborářů té které země.

Nakonec mluvčí Grillo požádala o přeformulování otázek. Na obecněji položené otázky, které jí posléze ParlamentníListy.cz poslaly, však přes několikanásobnou urgenci nebylo vůbec odpovězeno. Z takového jednání je možné vyvodit několik závěrů. Šéfka euroodborů Bernadette Ségol se nechává zapírat svou mluvčí, v jejím sekretariátu vládne nepořádek a spolupracovníci vykonávají své funkce nedbale, v odborářských strukturách vládne cenzura anebo Ségol nestojí o ventilování svých názorů v Česku.

Podle Duška se možná stydí za české odboráře

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil nereaguje. Ostatní oslovení odboráři jsou v údivu, ale cenzuru v odborových strukturách zcela odmítají. „To je mi divné. Trochu mě to uvádí do rozpaků. Možná respektuje autonomii v rozhodování jednotlivých národních centrál. Možná se jí ale nechce vyjadřovat k tomu, co zaznělo na tiskovce ČMKOS z úst předsedy Zavadila, že není nálada na další stávky, a že už žádné nebudou. Možná jí to není úplně po chuti. Česko je z tohoto pohledu anomálie. Asi i v Evropě je jim divné, co se to v Česku děje. I když dostáváme přes držku víc než kdokoliv jiný, nic proti tomu neděláme. Obecně jsou evropští odboráři daleko bojovnější než ti čeští. Zatímco se všichni ve světě perou, u nás jako by odbory byly spokojené. Možná jde o kombinaci obojího,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz odborářský předák Jaromír Dušek.

„Za celých dvacet let jsem se nesetkal s tím, že by mi někdo něco zakázal či přikázal. Někdy se pravda kolegové při kolektivním vyjednávání domluví, že nebudou zveřejňovat jeho průběh, ale to není tento případ. I mě by zajímalo, jak se paní Ségol dívá na situaci v Česku z evropského pohledu. Doma jsme kritičtí, ale srovnání s jinými zeměmi by mohlo být zajímavé. Osobně mě mrzí, že vám neodpověděla. Znám ji. Jde o velmi zdatnou a otevřenou dámu, velkou bojovnici. V tomto případě si tedy myslím, že jde o chybu jejího sekretariátu,“ sdělil redakci předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula s tím, že jeho svaz se v ničem nemusel nikdy omezovat a odboráři v něm sdružení si vždy stáli za svým slovem.

Na kongresu naštvala Falbra večeře

Kritický předák Dušek má podle vlastních slov k Evropské unii podobný, možná i kritičtější, postoj než český prezident a euroskeptik Václav Klaus. „Narazil jsem v Bruselu na řadu odborných ředitelů, kteří měli k odbornosti stejně daleko jako generální ředitelé na naší železnici. To je na pováženou. V Česku se nám podařilo docílit odbornosti na úrovni homeopatika, v unii to je podobné. Na jednání v Řecku jsem zjistil, že euroodboráři platí z grantu Španěla, který přednáší stále stejně stupidní projev jako před půl rokem na druhém konci Evropy. Už se o to moc nezajímám,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Většina národních odborových centrál má podle něj vyšší odbornou úroveň, než ta zastřešující evropská.

V polovině loňského roku se v řeckých Aténách konal již dvanáctý kongres Evropské odborové konfederace. Tam byla do funkce generální tajemnice zvolena Bernadette Ségol. „Nejstrašnějším zážitkem byla večeře zorganizována řeckými odboráři na lehkoatletickém stadiónu, půl hodiny chůze od sjezdového paláce. Když jsem tam utrmácen dorazil a zjistil, že večeřet se bude na stojáka v prostoru, kde se hází kladivem, radši jsem se odporoučel,“ píše na svých internetových stránkách zážitek z kongresu europoslanec Richard Falbr ČSSD. Jak dál poznamenává, byly tam poměrně značné kritice podrobeny současné dění v Evropské unii a postupující demontáž Evropského sociálního modelu pod heslem „Zvýšení konkurenceschopnosti“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…