Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

05.05.2015 8:43

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), pronesená v pondělí odpoledne před publikem, které si přišlo poslechnout to, jaký směr plánuje nabrat zahraniční politika (nejen) naší země. Nebyla samozřejmě jediná – v podstatě jim však dominovalo to, že je třeba významně změnit nejen pohled na mezinárodní situaci, ale i kroky, které plánujeme udělat. S tím, co dosud, totiž prý podle Zaorálka, již není možné vystačit.

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Proč? Protože svět i Evropa se změnily. „Mysleli jsme si, že naše představy o uspořádání světa a Evropy a poměrů a pravidel v nich, jsou neotřesitelné.  V přímém přenosu však vidíme, že to už není pravda a naléhavě bychom se měli zabývat otázkami, jak dál,“  uvedl šéf české diplomacie na své přednášce.  Mimochodem, dorazil na ni se zpožděním, poněvadž se musel věnovat čínské televizi, která ho požádala i rozhovor. „Sleduje ji sto milionů diváků, to jsem nemohl odmítnout,“ poznamenal ve své omluvě Zaorálek. Ostatně Číně potom věnoval i část svého vyjádření na téma budování mezinárodních vztahů budoucnosti.

Vezměme to však popořádku. Proč dospěl Lubomír Zaorálek k tomu, že je nejvyšší čas přehodnotit současnou zahraniční politiku jak u nás, tak s vysokou pravděpodobností i v Evropské unii? Jako dva nejdůležitější důvody uvedl to, že ekonomická krize, ze které stále není svět ani Evropa zcela venku, ukázala slabiny. A také to, co odhaluje krize, které jsme svědky v posledním roce na východ od nás, na Ukrajině.

Svět se změnil a my musíme s ním

„Víte, před pár lety byl směr naší zahraniční politiky jasný. Chtěli jsme se stát součástí nejprve NATO, později Evropské unie. Věděli jsme, co od těchto společenství očekávat i k čemu se vstupem do nich zavazujeme. Jenomže od té doby události posunuly i Evropu jinam. I po sedmi letech od vypuknutí ekonomické krize stále Evropa nemá vyřešený problém Řecka. To odhaluje, že jsme na takový problém prostě připraveni nebyli. Pomyslná střecha nad ním se připravuje – narychlo a s tím, že vlastně ani netušíme, jak bude úspěšná a zda se nezboří. Stále nás může realita z dopadů zaskočit.  A jak jsem již zmínil. Přišla nejen krize hospodářská, ale i politická. V ní jasně vidíme nebo bychom měli vnímat, že nám někdo dává zřetelně najevo, že má zcela jiné představy o světě, než které jsme dosud razili. Ono není náhoda, že Vladimir Putin přiznává, že mu nevyhovuje současný světový řád – jeho nastavení a uspořádání. Navíc, když to poté nezní jen od něj, ale i z úst jiných státníků. To nelze přehlížet, poněvadž to je zásadní,“ konstatoval Lubomír Zaorálek.

Anketa

Je pro Vás Andrej Babiš ve střetu zájmů?

71%
21%
hlasovalo: 715 lidí
Připomněl pak, že podobná prohlášení lze přitom slyšet i z dalších částí světa – zejména z jihu. I tam mají viditelně jiné představy o uspořádání poměrů a rovnováhy, než které jsme se domnívali, že uznávají (nebo uznávaly ty země donedávna).

„My nemůžeme dál přehlížet fakta o jakési páté koloně bojovníků. Ta hrozba možná u nás není tak silná, ale zejména v jiných státech Evropy je reálná.  Oni se vrací do svých původních zemí a zase zpět a mohou být nebezpeční. Do toho se na nás do Evropy valí miliony uprchlíků před situací, která v jejich původních zemích nyní panuje. Jsou to miliony lidí v pohybu a my si musíme klást otázku: Co s tím? Je třeba reagovat. I když jsme pro mnohé překvapivě konfrontováni s tím, že tu je najednou někdo, kdo se s námi vůbec nehodlá bavit, jednat, něco řešit. Nerespektuje a neplatí pro ně najednou pravidla, na která jsme byli zvyklí, že fungovala. Dokonce nám tím dávají najevo, že jim je naše civilizace i kultura možná doslova ukradená. Zatím ta komunikace teď vůbec nefunguje. Jenomže musíme si klást otázku, zda budeme schopni se s nimi i v budoucnu ve vlastím zájmu nějak domluvit? To je důležité pro další vývoj mezinárodních vztahů i rovnováhy ve světě,“ řekl dále Lubomír Zaorálek.

Nelze používat již zastaralé mustry. Musí se hledat nové

Podle něj je tedy evidentní, že nelze pokračovat podle dřívějších – i když již zavedených vzorů a mustrů. Je třeba hledat nové. Třeba proto, že se nyní ve světě vytváří nová centra vlivu a moci.

„Nemůžeme je přehlížet, vždyť stačí jen připomenout nedávný pokus Číny založit centrální banku. My nevíme, kam tyto snahy vyústí.  Každopádně zatím se nacházíme ve chvíli, kdy máme šanci se do toho nového procesu dostat. Je to však možná poslední naše šance, kdy můžeme navázat dialog. Ona totiž krize přichází v okamžiku, kdy dlouhodobě nevnímáme nebo nevidíme či podceňujeme změny, které se dějí. Okamžik, zapojit se do toho nového uspořádání však – a o tom jsem přesvědčen – nepotrvá dlouho.  Neuděláme-li to, protože budeme váhat a vyčkávat, je velice pravděpodobné, že poté už budeme stát bokem, mimo a vše důležité se bude odehrávat již bez nás. Ta chvíle prostě velmi brzy pomine,“ varoval Zaorálek při své přednášce o vizích a vývoji české i evropské (a de facto i světové) zahraniční politiky.

Budoucnost je nejistá. I pro Českou republiku

Zdůraznil i to, že bychom měli mít na paměti fakt, že situace v České republice je otevřená a nelze vyloučit, že může též dojít k podstatným změnám. „Nemáme tolik jistého do budoucna, pokud se nebudeme snažit, jak si mnozí myslí. A to ani v ekonomice, ani v politice. A nikdo nám zadarmo nic nedá. Musíme si proto uvědomit, že je třeba více přemýšlet a kroky i ve vztahu k jiným zemím promýšlet. To, co udávalo donedávna směr politice i ekonomice, je nyní jiné – právě jako je jiný ten svět posledních let. Vše má novou podobu, a proto je třeba nově pracovat i na tom, jak vést zahraniční politiku i vztahy k dalším zemím,“ uvedl ministr zahraničí.

Podle něj je důležité se na zahraniční vztahy dívat optikou prosperity země a jejího budování (jen stabilní země může být silná a mít autoritu), samozřejmě podporovat i místní hodnotový systém. A pokud jde o Česko, tak si uvědomovat, že ČR je dobrá značka s dobrým jménem – jak ve sportu, tak i v kultuře.

Politika-osobnost, ctěného všude ve světě, nelze naplánovat. Tak zbývá poctivá práce

„Renomé Česka je důležité a je třeba na něm pracovat. Vedle sportovců i umělců samozřejmě víme, že se na něm podílí i politici. Bohužel, ne každý je taková osobnost, aby měl zvučné jméno, které zná a ctí většina světa. Zažil jsem to s Václavem Havlem, ale vím, že není vůbec snadné takovou osobnost najít a už vůbec ji nejde od stolu nějak naplánovat. Takže nám všem ostatním nezbývá nic jiného, než si to poctivě odpracovat. Ale musíme se snažit, abychom měli důstojnou pozici v rámci nejen střední, ale i celé Evropy,“ uzavřel Lubomír Zaorálek. Ještě později dodal již k jedné otázce z publika, že na změně celého vývoje se podílí skutečně nejvíce fakt, že rok 2014 přinesl události, které nikdo nečekal. „Dnes se těžko dělají prognózy, nikdo nedokázal předpovědět, co vše se stane. Nevíme, co bude za dva tři roky, proto musíme mít jasno v našich postojích. Osobně bych byl navíc velmi rád, pokud by nová koncepce zahraniční politiky nebyla jen koncepcí pro jedno volební období. Byla by to škoda, poněvadž tato stávající, která se zatím ještě diskutuje, se probírá se všemi koaličními partnery – nejde totiž o koncepci samotného ministerstva zahraničí, ale zdůrazňuji, že koncepci celé vlády,“  řekl závěrem ministr zahraničí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…