Cikrt chválí zavedení poplatků. Většina nemocnic vydělala

01.09.2011 14:39

Nezisková organizace HealthCare Institute už třetí rok po sobě uskutečnila speciální celostátní průzkum názorů ředitelů českých nemocnic a zdravotních pojišťoven. Skutečnost, že v něm 74 procent šéfů nemocnic udává větší přínos z regulačních poplatků, než jsou náklady spojené s jejich administrativou, považuje za velmi dobrý výsledek Tomáš Cikrt, jenž byl po boku exministra Tomáše Julínka jejich horlivým propagátorem.

Cikrt chválí zavedení poplatků. Většina nemocnic vydělala
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Regulační poplatky fungují v českém zdravotnictví od roku 2008, kdy je zavedl tehdejší ministr Tomáš Julínek. Jejich přínos pro zdravotnická zařízení byl i jednou z otázek průzkumu mezi vrcholovými manažery v českém zdravotnictví, který uskutečnila nezisková organizace HealthCare Institute ve spolupráci s agenturou zaměřenou na výzkum trhu a veřejného mínění Ipsos.

Průzkumu se zúčastnilo 89 ředitelů nemocnic z celkového počtu 158. Většina z nich (74 procent) uvádí, že přínos z regulačních poplatků převyšuje náklady, které jsou spojené s jejich administrativou. Podle 16 procent jsou přínos i náklady vyvážené, tři procenta ředitelů nemocnic přiznávají vyšší náklady, než je jejich výnos. Zbývajících sedm procent respondentů se k této otázce nevyjádřilo.

Celý průzkum ke stažení ZDE

Exministryně bere průzkum jako argument proti odpůrcům poplatků

„Velmi jsem ocenila, že zdravotnická zařízení vidí ve vybírání regulačních poplatků přínos. Myslím, že toto je pádný argument pro ty politiky, kteří proti regulačním poplatkům stále bojují," uvádí k výsledkům průzkumu bývalá ministryně zdravotnictví a nynější předsedkyně senátního výboru pro zdravotnictví Daniela Filipiová z ODS.

Naopak místopředsedu Platformy zdravotních pojištěnců Ondřeje Dostála překvapuje, že souhlasnou odpověď k přínosu poplatků uvedly jen necelé tři čtvrtiny ředitelů nemocnic, kteří se průzkumu zúčastnili. „Tedy u 26 procent nemocnic výnosy náklady nepřevyšují? Byli by na tom všichni zúčastnění lépe, kdyby žádné poplatky nebyly, neboť tratí pacient a tratí i nemocnice?" ptá se Dostál.

Poplatky neregulují. Ředitelé poukazují na zneužívání péče

„Regulační poplatky neměly být primárně finanční posilou pro nemocnice, ale měly změnit chování pojištěnců-pacientů. V prvních letech skutečně přinesly své výsledky ve všech parametrech. Pojišťovny ušetřily pět miliard korun, které mohly převést ve prospěch hrazení nákladné léčby, například rakoviny," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Tomáš Cikrt, jenž byl za časů ministra zdravotnictví Tomáše Julínka velkým propagátorem regulačních poplatků.

Místopředseda Platformy zdravotních pojištěnců se ale pozastavuje nad hlavním argumentem zastánců poplatků, že mají plnit především regulační funkci. „Proč potom ale 89 procent ředitelů nemocnic poukazuje na rezervy systému spočívající ve zneužívání péče a 85 procent ředitelů nemocnic vidí rezervy v rizikovém chování? Regulační poplatky neregulují?" diví se Dostál výsledkům průzkumu, z nichž je patrné, že podle šéfů nemocnic poplatky k regulaci nepřispěly.

Dnešní koalice žije z reformy připravené Julínkem

„Od začátku jsme říkali, že se regulační efekt poplatků časem vyčerpá a že musí nastoupit hlavní část reformy zdravotnictví. Tu měl Tomáš Julínek připravenu a jenom politická situace a někteří destruktivní poslanci koalice zabránili jejímu přijetí. Dnešní koalice stále ještě žije z Julínkových návrhů, byť už jsou značně deformovány, ale bez nich by tu žádná reforma dnes nebyla," tvrdí pro ParlamentníListy.cz bývalý ředitel komunikace ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Výsledek 74 procent považuje za velmi dobrý. „Obecně si ale nemohu pomoci: jestliže zákazníci-pacienti přinášejí peníze navíc a ředitel nemocnice si to neumí v nemocnici zorganizovat tak, aby mu to vyšlo jako finanční přínos, pak to není moc dobrý manažer," domnívá se muž, jehož příjmení se pro odpůrce poplatků stalo základem pro jejich označení jako „cikrtovné".

Výjimkou by měly být jen nemocnice s vysokým podílem neplatičů

Zároveň ale připouští, že tento pohled lze aplikovat na běžnou nemocnici, kde zákazníci poplatky  včas zaplatí. „Umím si představit zdravotnická  zařízení, kde se sešel vysoký podíl neplatičů a je problém z nich poplatky nějak vymoci. Pak může dojít k situaci, že náklady převyšují výnosy. Napadají mne některé léčebny pro seniory, duševně nemocné nebo zařízení v lokalitách s vyšším podílem sociálně problémového obyvatelstva," vysvěluje Cikrt.

Bývalá pravá ruka exministra Julínka přiznává, že stoprocentní kladnou odpověď na přínos poplatků by od průzkumu ani neočekával. „Otázkou je, jaký je podíl nemocnic, kde mají objektivní důvod pro vyrovnanou, či dokonce zápornou bilanci, a kolik z nich vedou manažeři, kteří si výběr poplatků neumějí efektivně zorganizovat," uzavírá nynější mluvčí společnosti MEDIGROUP, která provozuje soukromou nemocnici v Českém Brodě.

K věci:

Rath: Slíbili jsme, že Julínkovy regulační poplatky sociální demokracie zruší 

Regulační poplatky - velký podvod na pacientech 

Poplatky? Nemám na jídlo, vmetla vládě u Jílkové postižená 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…