Nejvyšší lékař promluvil o neštěstí, které čeká chudé pacienty

12.12.2011 7:03

Česku může hrozit krach celého zdravotnického systému. Farmaceutické firmy totiž na stát tlačí, aby ceny léků dorovnal na výši, která je obvyklá třeba v sousedním Německu. To by při tom mohlo být smrtící nejen pro zdravotní pojišťovny, ale i samotné pacienty, varuje čtenáře ParlamentníchListů.cz šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Nejvyšší lékař promluvil o neštěstí, které čeká chudé pacienty
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Farmaceutickým firmám se co se týče dosahovaných příjmů v Česku příliš nedaří. Rozhodně ne tak, jak by si představovaly. A tak operují v zahraničí. Zejména v sousedním Německu mají doslova žně.

Léky se zde totiž prodávají mnohonásobně dráž než v tuzemsku. Právě zde však hrozí, že dojde k nedostatku léků, případně jejich radikálnímu zdražení. A to nejen kvůli  rostoucí DPH.

Krachnou pojišťovny? A bude hůř

"Farmaceutické firmy tlačí na stát, aby radikálně zvýšil ceny léků, zhruba na německou úroveň. Kdyby tlaku neodolal, znamenalo by to zhroucení celého systému zdravotního pojištění, jeho krach. Většina pacientů by navíc na léky vůbec neměla," řekl ParlamentnímListům.cz šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Sledujeme téma ZDRAVOTNICTVÍ

Doufá tak, že stát nátlaku firem nevyhoví. Už teď jsou totiž léky pro mnoho lidí nedostupné. A od nového roku to bude platit dvojnásob. Reexport léků ale podle Kubka bohužel není jen problémem Česka. Praktikují ho firmy napříč celou Evropskou unií.

Německo jako hrozba

Pro tuzemsko ale skýtá větší problém než pro řadu jiných zemí. "Naším sousedem je Německo, kde jsou ceny léků nejvyšší. Firmám se tak vyplatí exportovat léky právě tam. Navíc je to jednodušší, když máme Německo nejblíž," dodal pro redakci.

Podle lékaře a poslance Jiřího Koskuby (ČSSD) se problém exportu a tlaku na stát netýká pouze zdravotnictví. Některé z léků, které jsou exportovány do zahraničí, podle něho lze nahradit lépe, jiné hůře.

Cukr a elektřina. I o ty jde

"Ale kupříkladu cukr či elektřinu ne. Lze je jen přeplatit. A o to ve skutečnosti trhu jde. Hlavně pak těm, co před eventuální regulací varují a lidi jí straší. Nedivím se jim, oni chtějí "jen" vydělat. I na těch, co se přesvědčit dali," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.

Více o tématu korupce ZDE

Problém exportu léčiv je ale podle něho velmi složitý a týká se zejména zdratovnického byznysu, který mají v rukách jen vybraní. "Právě tam je také možná korupce, o které se tolik žvaní. Ale nekoná," posteskl si politik.

Šťastný je v klidu

Anketa

Bojíte se, že nebudete mít na léky?

93%
7%
hlasovalo: 1433 lidí
To člen pražské ODS, poslanec Boris Šťastný (ODS) v exportních praktikách farmaceutických firem velký problém nevidí.  "Pokud se zbožím nakládá oprávněná osoba v režimu zachování předepsaných podmínek při dopravě a uskladnění, je tedy zachována kvalita léčiva, nevidím v této věci žádný problém. Trh si samozřejmě poradí i s případnými krátkodobými výpadky léčiv a já pro žádnou další regulaci nejsem. Ten, kdo si ji žádá, je levičák jako poleno," řekl redakci s tím, že důležitější než regulace trhu s léčivy jsou mechanismy, které tlačí ceny a úhrady v ČR směrem dolů. A ty podle něho konečně začínají fungovat.

Z léků, které se ve velkém exportují do zahraničí, se v současné době hovoří třeba o Micardisu. Lék na vysoký krevní tlak se v Česku stává nedostatkovým zbožím. Prodává se zde totiž příliš levně, a distributoři tak dávají přednost zahraničí, kde si vydělají více peněz. Podobně ale končí i další přípravky, třeba Betalox, upozornil redakci Kubek.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…