Roušky sem, prsa ven. Navštívili jsme největší fitko v Praze. I šatnu plnou nahých těl. Místo, kde se na vládní opatření zvysoka...

15.12.2020 4:46

REPORTÁŽ Ve všech vnitřních sportovištích, tedy i ve fitness centrech, platí povinnost nosit roušku po celou dobu návštěvy. Tedy i při cvičení. Ministerstvo zdravotnictví po vyhlášení uvedených restrikcí a po následné vlně kritiky všem nespokojeným vyšlo částečně vstříc tím, že udělilo výjimku, že se může cvičit bez ochrany úst a nosu, pokud se prokážete negativním testem. Ten nesmí být starší 48 hodin. Když si někdo bude chtít dvakrát týdně zacvičit bez roušky, musí absolvovat dva testy za týden. Stejné podmínky platí i pro trenéry, kteří se ve fitness centru pohybují dennodenně.

Roušky sem, prsa ven. Navštívili jsme největší fitko v Praze. I šatnu plnou nahých těl. Místo, kde se na vládní opatření zvysoka...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Seriálové cvičení ve fitness centru

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
Pro naši neohlášenou návštěvu jsme si vybrali velké fitness centrum na Praze 5. Jednalo se o pobočku Form Factory, zřejmě nejrozšířenější cvičební prostor v republice. Upozornění na povinnost nošení roušek je vidět téměř na každém kroku. I na sociálních sítích prosí trenéři, majitelé a provozní, ať se nošení roušek respektuje.

„Že máme být rádi, že jsou centra otevřená,“ poznamenala jedna z přítomných dam.

Při vstupu na recepci měli roušku nasazenou všichni recepční. V šatně to už bylo půl na půl. Logické a pochopitelné. Někdo ji při převlékání odloží, jiný si ji nechá. Ti, kteří se odcházejí sprchovat, chodí bez roušky prakticky všichni. Přece jenom sprchovat se v roušce asi není ideální.  

V uvedeném fitku v centru Prahy bylo ráno po sedmé hodině okolo dvaceti sportovců. Někdo cvičí sám, někdo s trenérem, někdo běhá na páse za neviditelnou cílovou páskou. Ti, kteří běhají nebo využívají jiné kardio stroje, mají roušku odloženou. Do jednoho. Osobní trenéři se svými klienty zřejmě chtějí jít příkladem, proto roušku mají, ale ve většině případů staženou pod nosem nebo pověšenou na krku. Jediní, kteří roušku mají opravdu nasazenou tak, jak má být, jsou návštěvníci, kteří se buď protahují, nebo dělají pomalejší cviky s vlastní vahou. Po konci cvičení a před vydezinfikováním použitého nářadí si roušku nasazuje každý a spořádaně odchází do šatny.

Na skupinových hodinách, jak jsme zjistili, smí být maximálně deset lidí. Devět cvičenců a jejich trenér. My jsme navštívili méně náročnou hodinu se cvičením s vlastní vahou. Je nás zde plný počet, roušku máme všichni. Trenérka, pro kterou je jistě náročné hodinu odcvičit a ještě odmluvit, ji má staženou pod nosem. Ostatní si ji kromě pauz na pití nechávají. Celkem vyčerpávající pohyby jsou nyní ještě těžší. Dýchání skrze roušku je nepřirozené, pro řadu přítomných dam i nepříjemné.

Pokračujeme.

Ve vedlejším sále je hodina náročnější na udýchání, zde je po ránu méně lidí, ale roušku mají staženou pod nosem úplně všichni. Vůbec se jim nedivíme. Napočítáme do třiceti a pouštíme se do zbytku ranní sady. Jakmile je cvičení u konce, absolvujeme proces od začátku. Šatna, svlékání, sprcha, oblékání a pak přímo do práce.

Anketa

Má ČSSD odejít z vlády?

85%
15%
hlasovalo: 3988 lidí
„Je to blbost, v sále je nás deset, všichni spolu mluvíme i mimo hodiny, protože sem chodíme pravidelně již několik let. Po cvičení jsme spolu stejně v šatně, kde roušku odložíme. Po hodině jdeme ven a sedneme si na kafe. Zajímalo by mě, jestli ta propocená rouška opravdu k něčemu je,“ uvedla jedna z oslovených žen. Další významným gestem naznačily, že souhlasí.

A trenéři? „Nesouhlasím s tím, ale protože se tím živím, do práce jsem jít musel. Je to nařízení, to beru, roušku si nechávám pod nosem, u svých klientů na tom netrvám. Všichni se mě na to ptali, než si hodinu objednali. Kdybych jim řekl, že roušku musejí mít, nepřišli by. V jiném, ale menším fitku v centru, kde vedu kruhové tréninky, chodí většinou maximální počet cvičenců, všichni se střídají na stanovištích, potí se. Mluvíme spolu, a protože se téměř všichni známe, řekl jsem jim, že roušky můžou při vstupu do sálu odložit.“

Poté, co jsme vyšli ven, nastal opakovaný šok. Zatímco ti, kterým záleží na těle a hýbou se, roušku nosí, na přeplněných pláccích před Andělem ji nemá skoro nikdo. U těch, kteří kouří nebo pijí půl litru vařeného kafe zřejmě pro zvýšení cholesterolu, se to jakžtakž pochopit dá. U zbytku, který nad tím mávne rukou, jen horko těžko…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…