Šmucler varuje národ: Vyšší platy pro doktory, méně péče zadarmo

08.11.2011 6:31

Naše zdravotnictví čeká „mazec", říká podnikatel v zdravotnictví s majitel několika zdravotních zařízení Roman Šmucler. Zdravotní pojišťovny totiž budou vybírat zařízení s právem na život a ta na odstřel. Důvod? Úspory. Problém? Krajské volby. Ty totiž podle Šmuclera možná způsobí to, že politici v boji o volební body ovlivní, že zachovány zůstanou zařízení s politickým vlivem a ne ta s dobrými hospodáři.

Šmucler varuje národ: Vyšší platy pro doktory, méně péče zadarmo
Foto: top09.cz
Popisek: Roman Šmucler

Dvě zprávy hýbou zdravotnictvím. Především lékaři se začínají domáhat přislíbeného desetiprocentního růstu mezd pro příští rok už dnes. Tou druhou jsou výkřiky z regionů: Naši nemocnici nedáme. Naše porodnice je důležitá.... Pojišťovny totiž zrušily zdravotnickým zařízením smlouvy a budou uzavírat nové smlouvy jen s těmi, které podle nich jsou nezbytně nutné. Důvod? Úspory.

Psali jsme:
Roman Šmucler: Za dva roky půjde náš stát do háje
Roman Šmucler k budoucnosti: Vyplatí se umřít brzy

Víc pro lékaře? Méně péče zadara

A právě úspory jsou spojkou mezi lékařskými platy a rušením zdravotnických zařízení. „Lékaři svých deset procent možná k platu dostanou, ale na úkor zrušení obdobného procenta lékařských pozic. Tak se to stane. On pan ministr Heger nechce strašit pacienty a neříká to naplno. Ale ten plán přeci je zrušení deseti procent doktorských míst. Z takto uspořených peněz se budou lékařům navyšovat mzdy," řekl ParlamentnímListům.cz Šmucler.

Podle něj by se lidé měli dozvědět pravdu, aby se nedomnívali, mluví-li se o růstu platů lékařů, že někde leží nějaké peníze, které se nevyužívají. „Jistě se dají najít nějaké rezervy, ale náš zdravotní systém hodně kvalitní zdravotní péče za docela málo peněz je neudržitelný," míní Šmucler.

Ten chápe nespokojenost lékařů. „Určitě spousta z nich odvádí práci, za kterou by měli být placeni jako Němci. Ale musíme si říct, že budou-li placeni jako Němci, tak je potřeba, aby jich bylo méně a tím bude méně i péče pro lidi, to je jasné, to nejde mít všechno dohromady," konstatuje podnikatel.

Šmucler: My bohatí státu pomůžeme. Ne ale tomu, kde se rozhazuje
Roman Šmucler: Lidé jsou zmanipulovaní levicí a odboráři

Přežijí zařízení s politickými konexemi?

Ten připomíná, že nemocnice čeká složité vyjednávání, aby obhájily své „právo na život". Přitom už prý ale nebude rozhodovat zda nemocnici vedou dobří hospodáři, ale spíše to že jí vedou lidé s politickými konexemi.

„Já jsem třeba minulý týden prodal nemocnici v Mariánských Lázních, kde už byl připravený projekt na stavbu nové nemocnice, která potřebuje novou, hezkou a úspornou budovu. My bychom si postavili celou bez koruny dotace. Ale nastala ta situace, že zrušily zdravotní pojišťovny všem nemocnicím smlouvy s tím, že se takzvaně budou vybírat ty potřebné," popsal redakci Šmucler současné poměry ve zdravotnictví.

Musel jsem prodat nemocnici

„My jsme v Mariánských Lázních měly nemocnici, která prošla v posledních měsících několika koly výběrů, že bude jedinou nemocnicí pro okres Tachov a teď nám řekli, že rok se bude znovu debatovat a ta debata bude jaksi politická," konstatoval podnikatel s tím, že zde prokázali, že jsou dobrými hospodáři, když nemocnici přebírali s dvaceti miliony na kontě a končili s osmdesáti miliony. Chybí jim prý ale ony politické konexe.

„A je to prosté. Příští rok jsou krajské volby, čili zachraňovat se budou především nemocnice státní a krajské. Takže na jednu stranu jsem rád, že se konečně něco děje, co slibuje úspory, na druhou stranu bude třeba ohlídat, aby se rušily nemocnice zbytné a ne aby se rušily nemocnice, kde třeba nemají starostu ve správní radě VZP. A aby se nestalo, že tam, kde starostu ve správní radě VZP mají, tak dostanou ještě větší smlouvu," míní Šmucler a dodává: „Je třeba, aby lidé chápali, že teď se lékařům přidá šest nebo deset procent, ale s tím se řadě z nich zruší nemocnice."

„To je v zásadě dobře. Ale neumím si představit v hysterii krajských voleb, kdy se současně bude finišovat ve výběru nemocnic, kterým bude zachováno „právo na život", objektivní výběr takových zařízení," konstatoval Šmucler.

Prostávkujeme se leda do Řecka

K znovu nastartovanému celoplošnému tlaku lékařů na ministr zdravotnictví Leoše Hegera kvůli desetiprocentnímu růstu mezd pak Šmucler říká, že si můžou doktoři jít do Řecka. „Já si myslím, že kolega Heger je bez diskuze jeden z nejlepších členů vlády a měli by všichni za ním stát. Jak už jsem řekl, chápu lékaře, že by chtěli být lépe ohodnoceni, ale je potřeba si uvědomit, do čeho jdeme. Pokud české zdravotnictví nebude financované jako podnikatelský subjekt. Pokud bude placené jen ze státního rozpočtu, lepší to nebude. A samozřejmě můžeme stávkovat. Řekové stávkují rok a co si vystávkovali? Čili můžeme si říct, že budeme stávkovat. A o to rychleji skončíme jako Řekové," uzavřel Roman Šmucler.

Chceme svých deset procent a basta!

Připomeňme, že v pondělí odstartovali lékaři prostřednictvím odborů happeningy pod názvem "Zůstáváme, splňte sliby", kterými chtějí připomínat Hegerovi jeho závazky plynoucí z memoranda, kterým byla ukončena akce Děkujeme odcházíme. To jim přislíbilo pro příští rok desetiprocentní nárůst mezd.

Dosavadní platové nabídky ministra zdravotnictví Leoše Hegera na postupné zvýšení platů v nemocnicích v příštím roce odborářům nestačí. Heger rozhodl, že zdravotníci mají od ledna dostat k tarifu příplatek 6,25 procenta, zbytek do slibovaných deseti procent možná později.

"Potvrdili jsme si svůj původní plán, to znamená šest není deset, tato verze je pro nás zatím rozhodně nepřijatelná. Budeme ve středu ráno jednat s panem ministrem, nicméně náš scénář platí," řekl novinářům šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…