U specialistů regulační poplatek i 200 korun? Heger nevyloučil

08.11.2011 20:24

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v úterý nevyloučil, že by pacienti v budoucnu mohli začít za návštěvu u odborného lékaře platit 200 místo nynějších 30 korun. Prozatím ale ministerstvo pro příští rok plánuje, že spolu s experty stanoví, v jakých případech by nemocný měl chodit k praktickému a kdy ke specialistovi. Heger to v úterý řekl novinářům. Podle něj jsou určité regulace nutné.

U specialistů regulační poplatek i 200 korun? Heger nevyloučil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Koaliční špičky se v červnu dohodly na zvýšení spoluúčasti pacientů a stvrdily to v dodatku koaliční smlouvy. Do roku 2014 by podíl výdajů, které by si lidé ve zdravotnictví hradili sami, měl vzrůst z nynějších asi 17 procent na 22 procent. Podle Hegera ministerstvo bude v příštím roce zvažovat a připravovat kroky, s nimiž by toho bylo možné dosáhnout.

"Pět procent je poměrně dost. Znamenalo by to něco mezi deseti až 12 miliardami korun," uvedl ministr. Podle něj může mít spoluúčast různou podobu a nemusí zahrnovat jen poplatky u lékařů. Jmenoval například výdaje za volně prodejné léky či za kosmetické zákroky.

Opatrná diskuze o Hegerových změnách ve zdravotnictví

Původně se počítalo s tím, že by si lidé nyní začali připlácet za péči u zubařů. Sami si měli začít hradit například plomby. Na návrhu se ale politici vládních stran nedohodli, tak z předkládané části reformy letos vypadl. Podle Hegera bude proto nutné o všech záměrech "opatrně politicky diskutovat".

Ve hře by tak mohl znovu být i poplatek u specialisty, a to 200 korun. Heger ale uvedl, že ještě předtím je nutné mít koncepci, jak by se dalo chování pacientů regulovat. Tyto regulace by ale podle ministra neměly být "příliš přísné". Ministerstvo by proto bylo rádo, kdyby lékařské společnosti pro jednotlivé obory u častých obtíží zatím stanovily, zda pacienta bude léčit, kontrolovat a předepisovat mu léky praktický lékař či specialista. Mohlo by se to týkat třeba obvyklých bolestí zad či kloubů, cukrovky nebo trávicích potíží.

Heger uvedl, že ministerstvo bude "nejdřív experimentovat s těmito věcmi", teprve pak případně přikročí k návrhu na zavedení poplatků. Ty by v budoucnu mohla upravit některá z dalších novel zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…