B. Sobotka volá po revizi platů manažerů polostátních firem

23.06.2011 17:03

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se vrátil dnes k případu bývalého ombudsmana Českých drah Petra Fejka, kterého včera vyzval k tomu, aby vrátil "zlatý padák" ve výši dvou a půl milionů korun. Odměnu podle informací v médiích Fejk obdrží po odchodu z funkce. ČSSD podle Sobotky bude v souvislosti s případem požadovat, aby proběhla revize podmínek pro fungování manažerů v polostátních firmách a byly nastaveny stropy pro jejich odměny.

B. Sobotka volá po revizi platů manažerů polostátních firem

Politici ve velkém kritizují nehorázný zlatý padák bývalého ombudsmana Českých drah Petra Fejka. Ten má totiž odejít z postu se zlatým padákem ve výši dva a půl miliónu. Politici teď Fejka vyzývají, aby peníze vrátil. Stejný názor jako lídr socialistů Bohuslav Sobotka na vrácení odměny má i překvapivě premiér Petr Nečas (ODS) a další politické strany. Výjimkou jsou zástupci Věcí veřejných.

Související:

„Já bych chtěl vyzvat k tomu, aby proběhla revize podmínek manažerů v polostátních firmách a byl nastaven strop dvou ač čtyřnásobku měsíčního platu," řekl k tomu dnes na brífinku Sobotka s tím, že odchodem Fejka se celá věc se zlatými padáky jen připomněla. Kauza Fejk je podle něj "pouhou  špičkou ledovce".

Sobotka zuřil. Přidal se i Nečas

Sobotka už s kritikou Fejka vystoupil v úterý. „Na místě by také byla omluva Víta Bárty za způsob, jakým bylo protekční a přeplacené místo pro Fejka vytvořeno," řekl kromě jiného včera Sobotka.

K jeho ostrým slovům se přidal v ten den i premiér Petr Nečas. „I on se domnívá, že by se pan Fejk měl odstupného vzdát," komentoval k tomu mluvčí vlády Jan Osúch.

„Petr Fejk se účastnil se zasedání představenstva a dostával se k řadě citlivých informací," zdůvodnil však Fejkovu konkurenční doložku šéf ČD Petr Žaluda. V rámci této doložky si Fejk odnese devět platů za to, že nebude tři čtvrtě roku pracovat ve stejném oboru.

"Nebudu vůbec komentovat, co říká pan Sobotka," řekl v úterý k celé věci Fejk. Podle něj plat ombudsmana vychází ze smluvního vztahu, který odpovídá zákoníku práce. 

"S penězi mohu naložit podle vlastního uvážení a není mojí povinností to jakkoliv zveřejňovat," dodal Fejk s tím, že pokud by se rozhodl použít peníze například na charitu, nezveřejňoval by ani tento krok prostřednictvím médií.

Sobotkovi se nelíbí plán na pronájem novojičínské nemocnice

Sobotka na stranickém brífinku také kritizoval plán na pronájem novojičínské nemocnice. Kvůli tomu se chce příští středu přímo v Novém Jičíně sejít s moravskoslezským hejtmanem a stranickým kolegou Jaroslavem Palasem. Probrat by sím chtěl záměr kraje pronajmout tamní nemocnici akciové společnosti Agel.

Plán ve středu schválilo zastupitelstvo kraje, podle Sobotky ale záměr nekoresponduje s programovými principy strany. Nemocnice v regionech by podle Sobotky měly být "principiálně spravovány kraji". Sobotka k tomu dodal, že proto chce na místě hledat jinou cestu budoucnosti zadlužené nemocnice než dlouhodobý pronájem.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…