Cévní mozková příhoda si nevybírá

26.03.2010 0:00

Cévní mozková příhoda patří k jednomu z nejčastějších postižení u lidí středního a vyššího věku, ale může postihnout i osoby mladé. Jedná se akutní, život ohrožující onemocnění, které vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Cévní mozková příhoda si nevybírá
Foto:
Popisek:

Iktus, mozková mrtvice neboli cévní mozková příhoda / CMP/ postihuje stále více lidí. Jedná se nekrózu určité části mozku v důsledku náhlého přerušení krevního zásobení tohoto důležitého orgánu. Velice úzce to souvisí s rozvojem naší civilizace, která nabízí stále více rizikových faktorů.

Známe to všichni. Nezdravá strava, stres, obezita, nedostatek pohybu. Všechny tyto rizikové faktory nám způsobují celou řadu nemocí a některé tyto choroby jsou právě příčinou vzniku cévní mozkové příhody. Patří sem hlavně  ateroskleróza a hypertenze.

Je ovšem třeba říci, že CMP může postihnout i lidi, kteří se riziku vyhýbají, neboť trpí genetickým zatížením nebo skrytou vadou, která může způsobit krvácení do mozku.

Cévní mozková příhoda však patří mezi choroby, které vyžadují co nejrychlejší lékařský zásah, neboť může být příčinou smrti pacienta nebo nevratných změn na mozku, které způsobí vážné trvalé následky. Ty pak postihují celou rodinu, protože péče o pacienta po CMP patří mezi nejnáročnější.

Ne každý je ovšem schopen rozeznat a správně určit příznaky a tím může dojít k prodlení při přivolání rychlé lékařské pomoci. Mělo by tedy platit pravidlo, že i když jsme na pochybách, protože naše znalosti nejsou dostatečné, raději pomoc přivoláme. Otálení se v tomto případě nevyplatí.

Jaké jsou ale příznaky CMP?
Pacient může náhle a z neznámých příčin trpět slabostí, závratí nebo poruchami chůze. U neznámého člověka na ulici může snadno dojít k záměně s opilostí. Může upadnout a není schopen vstát, i když se zdá, že je při vědomí.

Není ale schopen souvislé komunikace, špatně se vyjadřuje, hledá slova nebo nerozumí tomu, na co se ho ptáte, není schopen psát nebo číst. Mohou se projevit křeče v obličeji, brnění nebo ztráta hybnosti některého z obličejových sval / svěšený koutek úst, svaly kolem oka, neschopnost úsměvu, polykání, sešpulení úst/.

Stejně tak ztrácí hybnost a citlivost horní a dolní končetiny na postižené části těla, z rukou mu vypadávají předměty, pociťuje brnění, při chůzi mu podklesávají nohy, není schopen koordinovat chůzi.

Dochází k zrakovým poruchám, zdvojenému nebo rozmazanému vidění a náhlým bolestem hlavy.

Pokud se tedy u někoho z vašeho okolí některé tyto příznaky objeví, nebagatelizujte je, ale rychle přivolejte pomoc. Možná tím někomu zachráníte zdraví nebo i život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …