Dusno u Jílkové. Řápková vyřídila Romy, pak šéfa pro jejich začleňování

10.06.2011 4:41

Kradou, ruší noční klid, obtěžují. Pak od státu, kterému sami nic nedávají, poberou dávky a ejchuchů. Jsou totiž nedotknutelní. Jejich dávky dosahují pouze minima, jakákoli forma trestu je proto mine. Poslankyně Ivana Řápková si na takové lidi chce posvítit. A sklízí za to silnou a hlasitou kritiku.

Dusno u Jílkové. Řápková vyřídila Romy, pak šéfa pro jejich začleňování

"Stát má rozsáhlou sociální síť," začala Řápková zlehka. "Spousta dávek už dnes podléhá exekuci, tahle novela by měla pouze odstranit rozdíly. Jestliže můžeme strhávat z dávek pěstounům, invalidním důchodcům a jiným nemocným, proč by měl být mimo ten, kdo bere dávky v hmotné nouzi?"

Ve čtvrtečním pořadu ČT Máte slovo Řápková obhajovala novelu zákona, kterou předkládá sněmovně. Její nosnou částí je návrh na umožnění exekuce dávek hmotné nouze.

Psali jsme o návrhu Řápkové:


Ve studiu se stejně jako v reálném životě setkala s divokou vlnou kritiky. Zejména z úst pozvaných Romů. Moderátorka Michaela Jílková nezabránila ani křiku a hádkám. "Pořád byste něco brali! Dejte raději Romům práci," rozčiloval se romský podnikatel Miroslav Tancoš. "Mám pro vás perličku - Romové pracovat chtějí."

S tím Řápkové spíše nesouhlasila. Nepřizpůsobivé občany podle ní totiž nic nemotivuje jít do práce. "Český sociální systém je natolik štědrý, že umožňuje takovýmto lidem sedět doma u televize a mít se dobře i bez práce," řekla. Navíc - v případě, že se takoví lidé dopustí přestupku, popř. něco dluží - jsou nepostižitelní, dokud pobírají dávky v hmotné nouzi. Kdyby šli do práce, okamžitě jim na plat sedne exekutor. Tak kdo by se divil, že pracovat nechtějí.

Neexistuje, aby si jedna skupina mohla dovolit všechno

Podle starosty Kladna Dana Jiránka je současný stav ve společnosti neudržitelný. "Přeci není možné, aby existovala skupina obyvatel, které všechno projde," zdůrazňoval. "Protože zatím to tak běžně funguje. Tato skupina není nijak postižitelná. Když páchá přestupky, dostane pokutu. Ta ale není vymahatelná v případě, že pokutovaný pobírá dávky v hmotné nouzi."

Takže pak tento člověk může vesele páchat dál, dluhy mu virtuálně porostou, ale nikdy to na něj fyzicky nedopadne. "Tito lidé jsou často dlouhodobě sociálně vyloučení," zastával se nepřizpůsobivých ředitel agentury pro sociální začleňování Romů Martin Šimáček. "Často za to ani nemohou, že přišli o práci."

Řápková vyvedla nejistého Šimáčka okamžitě z omylu. "My tady ale nehovoříme o poctivých lidech, to je třeba zdůraznit," vysvětlila. "Mluvíme tu o lidech, kteří páchají přestupky, a o dlužnících. Lidí, kteří se ničeho nedopustili, se ten návrh vůbec netýká."

Sociální solidarita má své hranice, pane Šimáčku

Řápková byla na diskusi výborně připravená, naopak o Šimáčkovi se to příliš říci nedalo. Hovořil například o tom, jak Řápkové návrh způsobí rozpad mnoha rodin. Jeho argument, že dávky v hmotné nouzi nejsou nikterak vysoké sumy, tak je vlastně jedno, že jsou lidé, co je pobírají, nepostižitelní, některé z diskutujících doslova zarazil.

"Sociální solidarita má své hranice," upozornil ho Antonín Majer z Bíliny. Návrh je podle něj dobrý zejména díky svému sekundárnímu preventivnímu zaměření - aby se tito "nepostižitelní" báli páchat přestupky, aby si předem rozmysleli, že se jim to nevyplatí. Strašit rozpadem rodiny nebo likvidací jedinců je podle něj scestné.

"V návrhu je zaneseno, že je možné domluvit se na splátkách dlužné částky," doplnila Majera Řápková. "Teprve, když dlužník jasně deklaruje, že nemá zájem nic platit, přichází na řadu exekuce."

Podle romského nezaměstnaného učitele Nikoly Štefana to ale beztak zlikviduje rodiny a zejména pak matky samoživitelky. "Naprostá většina samoživitelek chodí běžně do práce a když udělá přestupek, tak exekuci okamžitě dostane, tak proč by to nemohlo platit i pro nepřizpůsobivé samoživitelky," vrátil mu primátor Jiránek. "Teď si vybere dávky a má ejchuchů, no tak by z nich prostě část splácela. Jako všichni ostatní."

Perzekuce! Romové v Česku trpí

Podle podnikatele Tancoše je Řápkové návrh jednoznačnou perzekucí Romů. "Romové v Česku trpí," stěžoval si. A bude hůř. "V mém návrhu není ani jednou použito slovo Rom, prosím pěkně," opáčila Řápková. Návrh platí pro všechny nepřizpůsobivé, zadlužené a dopouštějící se přestupků - a to bez rozdílu.

Mezi navrhovanými opatřeními je kromě exekuce dávek také právo vyhoštění z určité lokality (nikoliv z místa trvalého bydliště). V případě opakovaného porušování obecného soužití a jiných přestupků by tak obec mohla občanu zakázat pobyt na svém území po dobu maximálně jednoho roku.

Co kdybyste si ten návrh nejdřív přečetl, než ho budete kritizovat?

"A zase - proč Romové? Když fanoušci Baníku vtrhnou do Olomouce a zdemolují půlku města, proč by se jim nemohlo na rok zakázat vstoupit tam?" polemizoval Jiránek. Podle Šimáčka je to ale porušení základních lidských práv a svobod tak, jak je definuje Listina. V čem konkrétně, ovšem nedokázal říct.

"Jak byste vy řešil, kdybyste měl prodejnu a pravidelně by vám tam jezdil krást nějaký člověk? Vždy jen zboží do pěti tisíc, aby to byl přestupek. A vy byste věděl, že ho za to nikdo nepotrestá," oslovila Šimáčka Řápková. Není to totiž prý ani zdaleka ojedinělý problém. Ředitel agentury pro začleňování Romů nevěděl.

Řápková kontrovala: "Víte, ono by možná bylo dobré, pane Šimáčku, kdybyste si ten zákon přečetl, než o něm jdete někam diskutovat."

Sledujeme pořad Máte slovo:


ReproFoto: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Paráčková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…