Kolik žije v Česku Vietnamců? To prý nikdo neví

17.09.2010 16:15

V souvislosti s návštěvou vietnamského ministra zahraničí Pham Gia Khiema u jeho českého protějšku Karla Schwarzenberga se rojí dohady, kolik osob vietnamské národnosti vlastně v České republice žije. Podle vietnamistky Evy Pechové tak odhadem 60 tisíc, ovšem dalších deset tisíc zde prý žije nelegálně.

Kolik žije v Česku Vietnamců? To prý nikdo neví

Se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem jednal Pham Gia Khiem o kulturní a obchodní spolupráci, aktuální politické situaci ve světě, ale také o životě početné vietnamské komunity v Česku.

Údaje Českého statistického úřadu říkají, že v ČR žije kolem 60 tisíc Vietnamců. Jenže i když se odhaduje, že dalších deset tisíc je zde bez oprávnění k pobytu, podle vietnamistky Evy Pechové se to nikdy spočítat přesně nedá.  

V Polsku jsou čísla mnohem větší

„Odhady se rozcházejí. Já osobně a myslím, že i většina mých kolegů se přiklání k tomu, že čísla nejsou příliš velká. Třeba ve srovnání s Polskem, kde se odhaduje, že až třetina či polovina Vietnamců žije v zemi nelegálně. V ČR by se ta čísla mohla pohybovat kolem 10 tisíc," uvedla Pechová v rozhovoru Rádia Česko.

Projekt, v němž vláda loni začala nabízet cizincům, kteří v Česku přišli o práci, 500 eur a letenku domů u vietnamské komunity podle ní moc úspěšný nebyl. „Myslím, že nebylo ani 300 lidí, kteří by se přihlásili k dobrovolným návratům," vysvětlila.

Vietnamci mají dluhy, tak se domů moc nevraceli

A důvod? Často to jsou peníze, které cizinci museli zaplatit za svou cestu do Česka.  „Je to až 14 tisíc amerických dolarů. Mají tak obrovské dluhy, které musí splácet. A 500 euro jejich situaci rozhodně nijak neřešila," dodala.

Protože do země začali v poslední době proudit více lidé, kteří sem začali přijíždět kvůli studiu, musela podle Pechové v  roce 2008 česká diplomacie ve Vietnamu načas pozastavit vydávání dlouhodobých víz. „Ale atraktivnost ČR pro Vietnamce tím nijak neklesla," doplnila k tomu vietnamistka. Zda se bude v příštích letech vietnamská komunita v ČR dále rozrůstat, záleží podle ní na migrační politice ČR.

Foto: cbss.cz

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…