Novoroční Okamura: Letos se ozvou občané. Kmotrům zvoní umíráček

01.01.2013 11:18

Podnikatel a senátor Tomio Okamura ve svém "novoročním projevu" vyslovuje nespokojenost s fungováním současného politického systému. Řešením je podle něj přímá demokracie. Je třeba změnit ústavu, zavést přímou volitelnost a odvolatelnost všech zastupitelů od starosty po prezidenta. Oddělit moc zákonodárnou od moci exekutivní. Aby vlády byly stabilní a nezávisely na politických kšeftech, píše vyřazený kandidát na příští hlavu země.

Novoroční Okamura: Letos se ozvou občané. Kmotrům zvoní umíráček
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Lomnici nad Popelkou účinkovala pojízdná show Tomia Okamury

Anketa

Rok 2013 bude pro naši zemi...

hlasovalo: 2634 lidí

Podle Okamury nemůžeme spoléhat na neviditelné tržní mechanismy, protože lidské konání ani trh nemá předvídatelnou logiku. Pokud chceme žít lépe a spokojeněji, nepomohou jen vnější pravidla, ale daleko více jsou důležitá pravidla, která nosíme v sobě. Je prý nezbytný návrat k morálce, chybějící slušnosti, poctivosti a odpovědnosti k druhým.

Celý článek Tomia Okamury ZDE.

Politici často operují čísly, připomínají výši státního dluhu, růst HDP nebo produkce, ale to podle Okamury není to, co potřebujeme. Tím je spokojený život a pocit bezpečí. "Dá se říct, že je velmi těžké udělat člověka šťastným, ale raz dva ho jde uvrhnout do neštěstí. Pro každého politika je nejjednodušší lajnovat nám budoucnost skrze čísla. Není k tomu třeba žádné inteligence. Jenže čísla nikoho šťastným nedělají - navíc čísla politiky zmanipulovaná. Starat se, aby se lidé cítili dobře a spokojeně ve své zemi  - to chce nejen myslet, ale také na řešeních stále pracovat," říká senátor.

Společnost nemusí být bohatá

Kvalita společnosti podle Okamury nespočívá v jejím bohatství, ale v tom, jak se umí postarat o ty nejslabší. Neexistuje rovná startovní čára, každý z nás má jiné příležitosti a tváří tvář státu jsme prý často bezmocní všichni.

"Letošní rok bude rokem, kdy se naše země začne radikálně měnit. Tak jak rostou rozdíly mezi bohatými a chudými, tak roste i míra rozhořčení. Rozhořčení ne na schopné a úspěšné lidi, kteří tuto zemi posouvají vpřed. Roste a sílí rozhořčení všech slušných lidí na ty, kdo na práci ostatních parazitují. V letošním roce se stále silněji začnou ozývat občané a budou se hlásit o svoje nezadatelné právo ve své zemi si svobodně vládnout. Ať už se tomu elity budou bránit sebevíc, směr který nabírá naše společnost je jasný - stále více hlasů bude volat po skutečné demokracii. Vládě kmotrů a stranických špiček zvoní umíráček," je přesvědčen Okamura.

Musíme prý změnit celý politický systém. "Přichází čas, kdy si musíme rozmyslet, co si vybereme. Zda žít bez odpovědnosti a v neustálém souboji se státem nebo odpovědnost za svou zemi převzít a se svým státem žít a dýchat. Pokud chceme žít lépe, není jiná volba, než se o to postarat sami. Není na cestě žádný spasitel, který to udělá za nás," uzavírá svůj projev Tomio Okamura a dodává přání úspěšného roku 2013.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …