Rusnok: Nejistota je velká, proto ING nevstoupí do druhého pilíře

01.11.2012 13:13

Penzijní fond ING se nezapojí do druhého pilíře nového systému penzijní reformy. Důvodem je to, že ji považuje za rizikovou, neboť s ní velká část společnosti nesouhlasí.

Rusnok: Nejistota je velká,  proto ING nevstoupí do druhého pilíře
Foto: Repro ČT
Popisek: Jiří Rusnok v pořadu Hyde park

Další ránu penzijní reformě zasazuje Penzijní fond ING. Předseda představenstva ING Jiří Rusnok totiž Radiožurnálu řekl, že rozhodnutí fondu nezapojit se do druhého pilíře nového systému je již konečné. Připravenou reformu totiž fond považuje za rizikovou a to proto, že s ní velká část společnosti nesouhlasí. Rozhodnutí prý padlo po důkladné analýze.

„Dospěli jsme k závěru, že míra nejistoty jak současné, tak budoucí pro část změn, která se týká zavedení takzvaného druhého pilíře, je pro nás příliš velká,“ řekl Rusnok v Ozvěnách dne.

Obavy pramení hlavně z toho, zda změny v penzijním systému budou trvalé. Současná vládní koalice totiž možná ani legislativní proces k reformě nedokončí a opoziční ČSSD už dala najevo, že pokud se dostane do vlády, udělá vše pro to, aby penzijní reformu zrušila nebo změnila.

„Těžko můžeme přesvědčovat občany o tom, že by měli tuto bohulibou činnost začít provozovat v novém produktu, když na druhé straně slyší od možná budoucí vlády, že to dělat nemají. Pak je to skutečně prostředí, ve kterém se nedá fungovat,“ dodal Rusnok.

ING chce ale dál svým klientům nabízet transformované penzijní připojištění.

Druhý pilíř má umožnit lidem, aby neodváděli na státní důchodový účet celou povinnou částku, ale aby si mohli tři procenta z ní ukládat u penzijního fondu. Museli by k tomu zároveň přidat dvě procenta ze svého platu.

Pokud by se tak rozhodli, nemohli by z fondu odejít. Tuto podobu ale kritizují nejen opoziční politici, ale také mnozí odborníci. Varují před tím, že klesne množství peněz na státním důchodovém účtu, ze kterého se průběžně proplácejí penze.

Veto Klause je problém

Prezident Václav Klaus navíc tento druhý pilíř důchodové reformy vetoval. Vadí mu právě to, že se na něm neshodují odborníci. Podle Klause je důchodová reforma zásadní změnou sociálního systému, která má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. A prosazovat ji v nejisté ekonomické době není rozumné.

To ale vítá sociální demokracie. Podle ČSSD je totiž druhý pilíř výhodný jen pro lidi s nejvyššími příjmy.

„Sociální demokracie vítá veto prezidenta republiky. My dlouhodobě nesouhlasíme se vznikem druhého pilíře a v Poslanecké sněmovně uděláme vše proto, aby veto prezidenta nebylo přehlasováno. Vyzýváme vládní koalici, aby odložila start druhého pilíře, protože v tuto chvíli mohou vzniknout výrazné zmatky a organizační problémy s jeho zaváděním,“ uvedl před časem předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Poslanci měli právě o vetu prezidenta rozhodnout tento týden v úterý, schůzi sněmovny ale nakonce na přání ODS, která nemá vyjasněnou pozici o daňovém balíčku s rebely, o týden odložili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…