Senátor Čunek o žalobě na Klause: Zbabělci čekali za bukem, dokud nebude na odchodu

05.03.2013 16:39

Osmatřicet senátorů se včera rozhodlo zažalovat Václava Klause pro velezradu u Ústavního soudu. Jedním z třicítky členů horní komory parlamentu, který však tento návrh nepodpořil, je Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ten ParlamentnímListům.cz řekl, že hlasoval proti žalobě také proto, že ji vnímá jako zbabělou snahu kopnout si do končícího prezidenta. Nezávislý senátor Tomio Okamura to však vidí jinak.

Senátor Čunek o žalobě na Klause: Zbabělci čekali za bukem, dokud nebude na odchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Senát včera schválil ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu. Té se měl podle osmatřiceti senátorů dopustit zejména udělením amnestie, nebo tím, že dosud nepodepsal dodatek Lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny a otálel i s podpisem dodatku k Evropské sociální chartě o kolektivních stížnostech. Žalujícím senátorům také vadí fakt, že prezident odmítal jmenovat soudcem soudního čekatele Petra Langera, ačkoli mu to uložil již v roce 2007 Městský soud v Praze, jehož rozsudek pak potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Ústava není trhací kalendář

Lidovecký senátor Jiří Čunek ale hlasoval proti této žalobě. „Jsem přesvědčen, že Ústava není trhací kalendář a jestliže je v ní naprosto jasně napsáno, že právo prezidenta je udělovat amnestie, abolice atd., a to právo není vůbec ničím omezeno, tak jestli prezident propustí všechny vězně do jednoho, anebo ani jednoho, je to jeho rozhodnutí a toto právo mu nemůže nikdo upírat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Čunek. Podle něj se tedy Václav Klaus v případě kontroverzní amnestie pohyboval v rámci Ústavy a neporušil ji. 

Čekali za bukem na příležitost

„Co se týče těch ostatních skutků, tak odmítání podepsat jednotlivé dokumenty by mohlo být na předání Ústavnímu soudu, ale ne tři dny před ukončením mandátu prezidenta,“ podotkl Čunek. „Má to být tehdy, kdy se prezident proviní, ve chvíli, kdy například dojde k výzvě Senátem, aby udělal nápravu. Poté ti, kteří chtěli žalovat prezidenta, mají dát návrh na žalobu k Ústavnímu soudu. Oni to ale tehdy neudělali. Bylo to proto, že Václav Klaus byl prezident, měl možnosti, pravomoci, moc a oblibu veřejnosti. Proto čekali za bukem na svoji příležitost. Ta teď nastala, Václav Klaus odchází, a tak rychle vystrkují růžky,“ uvedl také senátor.

Zákony mají být jasné všem

A pokračuje: „Určitě to nejsou všichni, někteří jsou jistě stateční, ale bohužel jsem v tomto návrhu cítil zbabělost a snahu kopnout si do končícího prezidenta teď, když je možnost. A takto se chovat nemáme. Vidím-li bezpráví a chci-li nápravu, mám na to upozornit hned. Jinak tato žaloba postrádá smysl,“ prohlásil Čunek s tím, že zákony mají být jasné a srozumitelné, aby každý věděl, kdy je zákon porušen a kdy ne. „Pak se nebudeme muset dovolávat toho, aby Ústavu vyložil Ústavní soud. To je přece zvrácenost, která vede k tomu, že naše právo je naprosto nepředvídatelné," dodal někdejší ministr pro místní rozvoj a bývalý starosta Vsetína.

Žaloba je varováním nejen pro Klause

Jiný ze senátorů zvolených ve Zlínském kraji a jeden z 28 navrhovatelů žaloby to však vidí jinak. Podle Tomia Okamury je cílem žaloby varovat kromě Klause také jeho nástupce. „Cílem nebylo a není sesadit končícího prezidenta. Žaloba shrnuje v několika bodech nekonání, nečinnost a bojkotování ústavního pořádku ze strany Václava Klause. Zastavení trestního stíhání vybraných zločinů zcela pošlapala ústavní práva desetitisíců obětí velmi závažných trestných činů. Neumím si představit flagrantnější narušení demokratického řádu," míní Okamura.

Podle něj jde také o princip. „Každý z nás, ani prezident, nesmí být bez odpovědnosti ke své zemi a nesmí pošlapávat právo. Ústavní žaloba má proto smysl v mnoha ohledech - je varováním nejen pro Václava Klause, ale i pro jeho nástupce, že jejich konání má a musí mít nějaké hranice, a že musí svou funkci vykonávat odpovědně,“ shrnul svůj postoj Okamura.

Velezrada je trestný čin, kterého se může dopustit pouze prezident republiky. Je to zároveň jediný veřejnoprávní delikt, který úřadující hlava státu mohla dosud spáchat. Velezradou se rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Trestem je zbavení funkce a ztráta způsobilosti znovu ji nabýt. Miloše Zemana však bude moci nově Senát se souhlasem Poslanecké sněmovny zažalovat i za hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. Tato ústavní novela, která byla přijata spolu s přímou volbou prezidenta, vstoupí v platnost 8. března.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…