Upřesníme metodiku, aby byly výzkumy přesnější, slibují agentury

03.06.2010 21:45

Ředitel výzkumné agentura STEM Jan Hartl uvedl, že se budou snažit s letošní situací vypořádat a jako po každých volbách upřesnit metodiku dotazování. Agentury se spletly o hodně hlavně u výsledků ČSSD a TOP 09.

Upřesníme metodiku, aby byly výzkumy přesnější, slibují agentury

Výzkumné agentury se celkem dost ve svých odhadech volebních výsledků lišily od reálu. Nejvíce to bylo v případě ČSSD, té přisuzovali zhruba o šest procent více, a TOP 09, které naopak hádali tak o čtyři procenta méně.

"Ta změna se udála na poslední chvíli, dlouho dopředu se nehlásila a vzešla z křehkých motivů voličů," řekl k tomu pro iDNES.cz Jan Hartl z agentury STEM. Lidé nakonec dali přednost menším, nevyzkoušeným stranám.

U voleb v roce 2006 byla tendence přesně opačná. Podle šéfa společnosti Factum Invenio Jana Herzmanna se tehdy voliči přiklonili na poslední chvíli k velkým politickým stranám. A současné výzkumy ještě s touto tendencí pracovaly.

Upravíme složení tazatelské sítě

Agentury se proto chtějí s letošní situací vypořádat jinak. Upřesní metodiku tak, aby příště byly odpovědi dotazovaných věrohodnější. "Po každých volbách se poučíme z vlastních chyb a do modelu, který pracuje s věrohodností odpovědí, zaneseme získané zkušenosti," potvrdil Herzmann.

"Upravujeme složení tazatelské sítě a můžeme udělat změny tam, kde zjistíme, že tendence byly výrazně odlišné," doplnil Hartl.

Více: Hartl: Procenta ve výzkumech za miliony nikomu nenabízíme

Foto:stem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …