Upřímný pravičák: Topolánek vykopal hrob, Nečas ho zaházel. Na Klause nespoléhat, Babiš je zlý sen

27.12.2013 15:17

ROZHOVOR Před časem byl členem ODS, dnes tuto stranu považuje za mrtvou. V předčasných volbách odmítl kandidovat za blok Hlavu vzhůru a o Andreji Babišovi má také jasno. Pravicový publicista a podnikatel Petr Sedláček, který provozuje portál ostrava-online.cz pro ParlamentníListy.cz mluví také o výhledu na budoucí situaci naší ekonomiky. Prý bude jen hůř.

Upřímný pravičák: Topolánek vykopal hrob, Nečas ho zaházel. Na Klause nespoléhat, Babiš je zlý sen
Foto: VŠO
Popisek: Václav Klaus na Vysoké škole obchodní v Praze

Jako bytostný pravičák, pokud byste měl bilancovat nad vývojem pravice v letošním roce, jak by to dopadlo?

Skvěle, Svobodní hodně posílili a dá se předpokládat, že jsou na dobré cestě. Jinak asi tuším, že vaše otázka spíše směřovala k ODS a TOP 09, to nejsou pravicové strany, a proto je mi jejich osud zcela lhostejný.

O propadu ODS se mluví už hodně dlouho, ale předčasné volby to definitivně stvrdily. Co je příčinou? 

Jednou ze základních příčin je samotná konstrukce strany a její stanovy. To vše umožnilo užít tuto stranu klientelistickým skupinám k „podnikatelským“ záměrům a ideologicky ji zcela vyprázdnit. Vím, že to „ideologické vyprázdnění“ bude znít jako klišé, ale jednoduše je to přesně o tom. Zde bych pouze otázku doplnil o fakt, že stejným problémům bude čelit i ČSSD.

Opakovaně jste v minulosti řekl, že ODS je pohřbená. Myslíte si to stále? Není ještě šance na vzkříšení? Může straně pomoci pobyt v opozičních lavicích a případně nový lídr, třeba uvažovaný Petr Fiala?

Tak hrob ODS vykopal Mirek Topolánek, zaházel ho a vysadil na něj hřbitovní kvítí Nečas a jeho parta. Na svém tvrzení, že ODS je mrtvá, nic neměním. Zatím se pouze komentují komické výstupy jejich čelních představitelů, ale zapomíná se na to, že tato strana byla zcela odsunuta od moci, a to na všech úrovních a vyschnou jí kvůli tomu penězovody. Neznám stav stranických financí, ale rozhodně to nebude nic veselého. Myslím si, že v brzké době úplně klidně může čelit bankrotu. To bych viděl v následujících dnech jako hlavní problém ODS. Takže jestli s panem Fialou, či bez něj, to je úplně jedno.

Jak to podle vás bude s TOP 09? Ona sama a někteří ji za pravici považují. Může na úkor ODS ještě vzrůst, nebo zažívá poslední etapu své existence a po konci současného předsedy Schwarzenberga ji potká stejný osud jako ODS?

Tak na rozdíl od TOP 09 je ODS politickou stranou a nikoliv projektem. Myslím si, ač to nyní bude znít jakkoliv krutě, týká se to totiž každého z nás, že panu Schwarzenbergovi se velice rychle krátí čas, kdy bude moci aktivně zasahovat do politiky. Myslíte si, že stejnou PR funkci bude plnit vůči veřejnosti Kalousek, Drábek nebo Langšádlová? To si přeci nemůže myslet ani ten největší optimista a fanoušek tohoto pseudopravicového uskupení. Vždyť většina čelných představitelů TOP 09 vyvolává u lidí buďto čirou nenávist, nebo upřímný úsměv.

Vy jste nepatřil k těm pravičákům, kteří před volbami podporovali blok Hlavu vzhůru. Co vás k tomu vedlo? 

Vedlo mne k tomu několik věcí - jednak osoba samotné Jany Bobošíkové - jednou prohlašuje, že její strana není ani levice, ani pravice, podruhé je zase zachránkyní pravice – to je případ Hlavu vzhůru. A nemohl bych toto uskupení volit ani kvůli lidem, kteří byli na kandidátce. Jediné, co bylo na celé věci velmi pozitivní, tak fakt, že Jana Bobošíková vyluxovala všechny politické zbytky, na které po cestě narazila, a celé politické spektrum vyčistila. Celé to byl projekt, který vzbuzoval hodně velké rozpaky.

Mně osobně bylo místo na kandidátce Jany Bobošíkové nabídnuto, ale rozhodně a s patřičným odůvodněním jsem ho odmítl.

Dá se jednoduše říci, co bylo za neúspěchem tohoto uskupení?

Již samotné toto uskupení. Z každého jeho koutu koukala jeho účelovost.

Hlavu vzhůru podpořil i bývalý prezident Václav Klaus a stejně to nepomohlo. Proč?

Byla to taková podpora, nepodpora. Spíše se jednalo o to, že chlapsky vrátil podporu, kterou mu v minulosti vyjádřila Jana Bobošíková. Nic víc. Navíc to nijak, navzdory tvrzením bobošíkovců, nepřeháněl.

Jak vidíte úlohu exprezidenta do budoucna? Věříte nebo přejete si jeho návrat do aktivní politiky třeba za pár let?

U Václava Klause je ten problém, že něco jiného hlásal a psal a zcela něco jiného dělal. Obávám se, že i on má poměrně velký podíl na dnešní situaci. Rozhodně ho nevidím jako nějakého věrozvěsta, či naději pravice. Články píše hezké, ale to je asi tak všechno. Když hovoříte o „pár letech“, tak se dostáváte do stejné časové pasti jako s knížetem.

Mě osobně zklamal podpisem Lisabonu. Rovněž „zbožštění“ u jeho příznivců vidím jako značný problém. Takže sečteno podtrženo budoucnost pravice v něm při vší úctě a nemyslím to nyní jakkoliv ironicky, nevidím.

Václav Klaus také nedávno vyřkl poměrně zásadní slova o tom, že polistopadový režim v naší zemi skončil. Souhlasíte s tím?

Jistě, v tom má absolutní pravdu, bohužel.

Ve volbách, alespoň oproti těm minulým, uspěli Svobodní. Jsou podle vás nějakou nadějí na pravici? 

Ano, jsou. Bude to stát hodně práce a úsilí, ale čas dá mnohým jejich tvrzením za pravdu.

Od nové vlády ANO, ČSSD a KDU-ČSL toho asi moc dobrého neočekáváte, přesto se zeptám. S jakými nadějemi, nebo naopak hrůzou vzhlížíte ke vzniku této koalice?

Jednoduše s žádnými. Mám legraci ze slovních obratů a souvětí, která tito „politici“ užívají, tím ovšem vše veselé končí. Všechna ostatní hlediska jsou tragická. Vše špatné je ovšem na něco dobré a myslím si, že v budoucnu budou lidé konečně řádně proškoleni, co je a co není dobré. Alespoň v to doufám.

Stručná otázka: Co si myslíte o Andreji Babišovi a jeho úspěchu ve volbách? 

Svého času jsem k tomu napsal, že v České republice už nefungují ani klasické lidské vlastnosti, jimiž je značná část obyvatel pověstná: vyčůranost a závist.

Je pro mne absolutně nepochopitelné, že ve volbách uspěje člověk, který každoročně lidem prostřednictvím daní vytáhne z kapes několik miliard na dotace do svého podnikání. Mele jim do jídla bůhvíco a zdražuje benzin a naftu o téměř dvě koruny.

Mít takové voliče je sen každého manipulátora, kterým bezesporu Andrej Babiš je a jehož byznys je z velké části založen na penězích, které nám byly nedobrovolně odebrány. Vždy se mi vybaví kniha Aldouse Huxleye Konec civilizace. Tam se také jedna z tříd raduje z toho, že jsou sice absolutní blbci, ale že je jejich životním cílem a potěšením makat na třídy, které jsou nad nimi. Tak mi totiž připadají voliči ANO (i většina voličů jiných).

A jak to vypadá, tak tento člověk bude ministrem financí a ještě má tu drzost tvrdit, jak ho to poškozuje a jakou vlastně činí oběť. Prostě jak píšu, je to sen.

Jaká se dá v příštím roce očekávat ekonomická situace? Bude to lepší než letos? Jak to ovlivní nedávný zásah ČNB?

Singer a spol. zničili několik věcí – důvěru ve spoření, proč spořit, když vás stejně okradou, a důvěru v korunu.

Tím mimo jiné nahrál přesvědčenému eurobudovateli Rusnokovi, který bez jakéhokoliv studu prohlásil, nyní budu parafrázovat: Jen se podívejte, vždyť ta koruna není vůbec silná, podívejte se na to, přijměme raději to euro. Navíc za naši korunu kupují do budoucna bezcenné euro.

Je to na stejné úrovni, jako když před lety prodali předchůdci našich mladých bankovních úderníků poslední zbytky zlata s tím, že držet zlato je nemoderní anachronismus, a prodali ho děsivě pod cenou, jako něco zcela zbytečného.

Celé to nastoluje mnoho otázek. Jisté však je, že tento stát a hlavně jeho obyvatele velice poškodili a v okamžiku, kdy se to prokáže, by měli nést osobní odpovědnost, ostatně jako mnozí další.

Ekonomická situace nemůže být lepší než letos. To prostě nejde. Kdybychom si položili otázku, co se letos stalo tak zásadního, že by se mělo něco změnit k lepšímu, a to jak u nás, i v Evropě, tak dojdeme k závěru, že skutečně vůbec nic. Naopak, jak bývá v posledním tažení zvykem, tak ekonomicky dodělávající eurokobyla kolem sebe kope a snaží se regulovat a sešněrovávat náš život čím dál tím více. Takže bude pouze hůř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…