Zeman ve Francii: Naši vojáci bojující proti islamistům jsou novodobí legionáři. A dovolím si porušit protokol kvůli…

08.09.2014 18:47

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman je na oficiální návštěvě Francie. Během odpoledne se poklonil památce československých legionářů a položil květiny na hrobě někdejší sovětské disidentky Natalije Gorbaněvské. Hlavní politická jednání na nejvyšší státní úrovni českou hlavu státu čekají až zítra.

Zeman ve Francii: Naši vojáci bojující proti islamistům jsou novodobí legionáři. A dovolím si porušit protokol kvůli…
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Paříži

Během projevu na pietním aktu u pomníku československým legionářům na hřbitově v Pere Lachaise prezident republiky nejen výrazně ocenil zásluhy a odvahu tehdejších dobrovolníků z Československa, kteří neváhali v boji za svobodu položit své životy, ale zmínil i novodobou hrozbu pro náš budoucí život ve svobodě.

„To, že za svobodu se musí bojovat, si uvědomujeme i dnes, v době, kdy vzniká nové nebezpečí, nebezpečí radikálního islamismu. Chtěl bych připomenout, že právě v Mali francouzské a české jednotky bojují společně proti radikálním islamistům a že tak vlastně vzniká nová generace legionářů,“ srovnával prezident Zeman.

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na pařížském hřbitově Pere Lachaise

Český prezident dále neopomněl poznamenat význam bojové odhodlanosti našich dobrovolníků v první světové válce. „Nechci nijak podceňovat diplomatické umění velkých státníků tehdejší doby, ale chtěl bych připomenout, že bez boje našich legionářů by nikdy nebylo samostatného Československa. Chtěl bych v této souvislosti mimo jiné vzpomenout i slavné Roty Nazdar. Právě bojem těchto legií jsme přesvědčili dohodové spojence, že se rodí stát, jehož občané jsou ochotni bojovat za svoji svobodu a bude-li třeba v tomto boji položit i svůj život,“ pokračoval Miloš Zeman v projevu na pařížském hřbitově.

„Vyslechli jsme před chvílí modlitbu a já bych chtěl říci, že přátelský stisk ruky je modlitbou svého druhu. Dovolte mi proto, abych porušil protokol, omluvil se na dvě minuty a nejdříve ze všeho stiskl ruku veteránům,“ dodal.

Později se prezident s delegací na tomtéž hřbitově přemístil k hrobu Natalije Gorbaněvské. To byla sovětská disidentka, jedna z tzv. osmi statečných, kteří se po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy odvážili proti tomuto aktu veřejně protestovat na moskevském Rudém náměstí. Gorbaněvská byla zatčena a pod záminkou psychické poruchy umístěna do psychiatrické léčebny.

S Natalijí Gorbaněvskou se Miloš Zeman setkal loni koncem října v Praze. „Návštěva u hrobu je vyjádřením úcty, ale stále vzpomínám na náš rozhovor na Hradě s paní Gorbaněvskou, kam jsem ji pozval jako jednu z osmi statečných. Tehdy jsme se shodli a podali si ruce na to, že za dvacet let se Rusko, patrně jiné Rusko než dnes, stane členem Evropské unie. Na to podání ruky si dodnes vzpomínám, bylo mi nesmírně líto, že tři týdny poté v Paříži zemřela, protože jsem doufal, že jí ocenění na Pražském hradě budu moci předat osobně. Takto, jak jsme se dohodli, to bude přebírat její syn,“ řekl prezident Zeman českým novinářům.

Hřbitov Pere Lachaise je největší pařížský hřbitov, nachází se tam kolem sedmdesáti tisíc hrobů. Odpočívá tu například zpěvačka Edith Piaf, spisovatel Honoré de Balzac či hudební skladatel Frederic Chopin.

Úterního programu se bude účastnit i první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, který má ale do Paříže dorazit až v pondělí večer. Jak ParlamentnímListům.cz řekl tiskový mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček, ministr Babiš se například zúčastní také jednání s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem.

  • Další podrobnosti z programu návštěvy prezidenta Zemana ve Francii ZDE

Během nedávného rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident Zeman prozradil, že Babiš povede třeba některá ekonomická jednání. „Těším se, že mě bude doprovázet ministr financí Andrej Babiš, který na rozdíl ode mě mluví výborně francouzsky, a s radostí mu přenechám diskuzi o některých ekonomických tématech, kde má hlubší znalosti než já,“ uvedl k tomu tehdy Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …