Zubová nastoupila k Bobošíkové a už si otírá boty o hlavy TOP 09

17.01.2012 22:01

Jednou z nejviditelnějších tváří minulé sněmovny byla poslankyně Strany zelených Olga Zubová. Přetřásaná byla především její neúčast při volbě hlavy státu, svým hlasem přispěla k pádu Topolánkovy vlády. Vývoj v kauze, která byla poslední kapkou pro vyslovení nedůvěry, podle ní dává za pravdu všem, kteří našli odvahu ji tehdejšímu kabinetu vyslovit.

Zubová nastoupila k Bobošíkové a už si otírá boty o hlavy TOP 09
Foto: olgazubova.cz
Popisek: Olga Zubová a Jana Bobošíková na tiskové konferenci v Kutné Hoře

Za svým téměř tři roky starým rozhodnutím si pevně stojí bývalá poslankyně Strany zelených Olga Zubová, která svým hlasem pomohla svrhnout kabinet Mirka Topolánka. „Topolánkova vláda padla díky kauze exposlace Wolfa, která byla onou pomyslnou kapkou, kdy pohár trpělivosti přetekl. Vývoj tohoto případu, jehož dohra nyní vrcholí u soudu hrozbou několikaletého trestu odnětí svobody a několikamilionovou pokutou, dává jasně za pravdu všem, kteří našli odvahu vyjádřit vládě nedůvěru,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Zubová.

V té době už byly vyhrocené její vztahy s tehdejším šéfem SZ Martinem Bursíkem. „Někteří zelení do něj vkládali naději, když jako bývalý lidovec vstoupil do strany a stal se jejím předsedou. Někteří ale vyjadřovali už od začátku obavu, že to není šťastná volba. Jeho strategii zválcovat oponenty v SZ „Silou, Kaťuško, silou“ a bez ohledu na program prosadit svou, straníci nepřijali,“ připomíná Zubová Bursíkova slova z mailu, který poslal omylem jí místo své partnerce Kateřině Jacques.

Exšéf zelených kázal vodu a pil víno

A jako předseda Strany zelených přestal být Bursík postupně věrohodný. „Veřejnost brzy začala pochybovat o upřímnosti jeho proklamací, když v rozporu s pacifistickým programem zelených prosazoval umístění amerického radaru v Brdech. Když jako hlasitý kritik porcování medvěda sám pro něj nakonec hlasoval nebo když vyšlo najevo, že jeho zákaz topení uhlí byl jaksi zastřen skutečností, že byl placeným poradcem Mostecké uhelné,“ připomíná Zubová.

Dobře v jejích očích nevychází ani tehdy ještě nestraník, kterého zelení katapultovali do vládní funkce. „Pohyb Karla Schwarzenberga na naší politické scéně je hektický. Nejprve byl senátorem za ODA, poté zničehonic ministrem zahraničí za zelené, jejichž program, jak sám přiznal, nikdy nečetl. Nakonec se stal šéfem TOP 09. Myslím, že je příkladem mediálně uměle vytvořené popularity,“ říká Zubová o Schwarzenbergovi, jehož postoje zejména směrem k postavení ČR v Evropské unii nejsou podle ní v zájmu naší země.

Negativní vztah ke Klausovi s Bursíkem všichni nesdíleli

V Topolánkově vládě, kterou Strana zelených více než dva roky držela u moci, byl ministrem financí – stejně jako dnes – Miroslav Kalousek, jen KDU-ČSL vyměnil za TOP 09. „V případě pana ministra Kalouska mě opakovaně překvapují jeho mylné odhady ekonomického vývoje České republiky. Úměrně délce jeho působení v pozici ministra financí roste jeho odpovědnost za stav financí v ČR,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Zubová.

Její tehdejší strana se vyznačovala odmítavým postojem k prezidentu Klausovi a především Bursík dělal maximum pro to, aby nebyl podruhé zvolen hlavou státu. „Představa, že všichni v SZ sdíleli Bursíkův či Liškův negativní vztah k Václavu Klausovi, je mylná. Takto postavená otázka neodráží atmosféru u zelených tak, jak jsem ji mohla vidět a zažít já,“ podotýká Zubová, že mnozí politici postavili v poslední době svou kariéru na útocích proti prezidentovi a že se stalo módou zviditelňovat se kritikou hlavy státu.

V Evropské unii si nemusíme nechat všechno líbit

Exzelená politička si prezidenta Klause váží zejména proto, že se nebojí jít proti proudu. „Stále zřetelněji se ukazuje, že jeho obavy z přijetí Lisabonské smlouvy, jeho upozornění na rizika ohrožení právní jistoty občanů a stability vlastnických vztahů v zemi, byly na místě. Jeho deklarace důsledného dodržování Benešových dekretů i jeho ostražitost vůči přijetí eura jsou mi sympatické,“ přiznává Zubová.

Nejen její postoj k hlavě státu tak koresponduje s názory Jany Bobošíkové, za jejíž Suverenitu se chystá kandidovat v krajských volbách na středočeskou hejtmanku. „Být členem EU neznamená automaticky nechat si všechno líbit. Placení námi nezaviněných dluhů či příkazy, jak máme sestavovat státní rozpočet, považuji za nepřijatelné. Suverenita zastává nesouhlasný postoj k dalšímu prohlubování integrace EU a odmítá snahy o diktát Bruselu,“ zve Zubová na demonstraci Suverenity, která má vládě připomenout, kým byla zvolena a pro koho tu je.

Jaderná energetika je zatím nenahraditelná

Zároveň už zůstává zdrženlivá k boji s globálním oteplováním, i když se ČR nedávno zavázala, že bude ročně přispívat klimatickému panelu OSN pěti až deseti miliardami korun. „Co se konkrétně skrývá za bojem proti globálnímu oteplování? Nejde jen o další zelený byznys jako v případě fotovoltaických panelů? Vyhlašování optimistických závazků by mělo brát v úvahu také přírodní zákonitosti a zelené nadšení reálnou ekonomickou situaci země,“ míní pro ParlamentníListy.cz Zubová.

S ideologií zelených se už rozchází i v pohledu na využívání energie. „Jaderná energetika je zatím nenahraditelná a úvahy o tom, že obnovitelné zdroje jsou řešením, jsou v rovině snů. Samozřejmě vnímám bezpečnostní rizika, ale moderní věda je stále blíž jejich eliminaci,“ myslí si Zubová, že přesto její angažmá ve Straně zelených bylo jako každá zkušenost poučením pro další život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Jiří Hroník

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…