„10x víc nemocných branců? Podvod.“ Zelenskyj v akci. Na frontě všelijak

31.08.2023 7:37

Nejvyšší diplomat Evropské unie Josep Borrell v rozhovoru pro CNN uvedl, že je třeba hledat cesty k míru. Popsal, jak by tento mír měl vypadat. Zatím se však nezdá, že bude míru dosaženo. Ukrajinci hlásí další upevnění svých pozic u obce Robotyne a ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba odhaduje, že se Ukrajinci z Robotyne dostanou až ke Krymu. Jenže Rusové současně tvrdí, že u Robotyne drží své pozice a Ukrajinci v okolí mohutně krvácejí. A to podle všeho není jediný ukrajinský problém…

„10x víc nemocných branců? Podvod.“ Zelenskyj v akci. Na frontě všelijak
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Ukrajinská armáda v okolí obce Robotyne dál tlačí na ruské okupanty. Kyjevské vedení naznačuje, že se pomalu otevírá cesta až na Krym. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba naznačil, že po dobytí Robotyne se otevírá cesta do Tokmaku, jednoho z důležitých ruských okupačních uzlů, a odtud do Melitopolu a následně až ke správní hranici Krymu.

Britská BBC však upozorňuje, že Ukrajince na této daleké cestě čeká řada zákopů a protitankových překážek v podobě dračích zubů, nášlapných min, a tak podobně. To uznal i Kuleba. „Počet minových polí a opevnění je bezprecedentní. Ve vzduchu dominují ruské drony, vrtulníky a letadla. Ale postupně se nám to daří,“ uvedl Kuleba.

Popsal, jak jedna skupina 31 ukrajinských bojovníků „doslova prolezla po břiše kilometry minových polí“, což nakonec umožnilo brigádě dobýt Robotyne zpět. Ukrajinci v souvislosti se svou protiofenzivou stále žádají o dodávky stíhaček F-16 ze Západu, ale výcvik pilotů zabere celé měsíce.

Ruská armáda navíc tvrdí, že Robotyne stále drží a trvá na tom, že ukrajinské útoky zdárně odráží. Gubernátor Záporožské oblasti dosazený Moskvou Jevgenij Balitskij oznámil, že Ukrajinci v posledních pár desítkách hodin ztratili u Robotyne na 200 vojáků. „Situace v oblasti Robotyne zůstává napjatá. Jen během minulé noci bylo ve směru na Záporoží zničeno asi 200 vojáků ukrajinské armády,“ napsal během středy Balitsky na svém kanálu telegram. Na jeho slova upozornila agentura TASS.

Ruský prezident Vladimir Putin pravidelně opakuje, že ukrajinská protiofenziva již selhala.

Pokud by však byla pravda na ukrajinské straně, tak by podle BBC dosáhli Ukrajinci toho, že rozdělí ruské síly a notně Moskvě zkomplikují zásobování okupovaných území a jejich obranu. Rusové navíc vyvíjejí vlastní operace na severovýchodě země u Kupjansku.

BBC však upozornila, že nebylo možné tvrzení Moskvy a Kyjeva nezávisle ověřit.

Ukrajinci však mají ještě jeden problém. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dalším nočním projevu ke svým spoluobčanům popsal korupci mezi některými lékaři, kteří za úplatu pomáhali Ukrajincům vyhnout se odvodům.

„Je nutné prověřit značný počet rozhodnutí vojenských lékařských komisí o invaliditě a nezpůsobilosti k vojenské službě, která byla přijata po 24. únoru,“ řekl Zelenskyj s tím, že „existují příklady regionů, kde počet lidí vyhoštěných z vojenského rejstříku v důsledku rozhodnutí MMC (vojenské lékařské komise) se od února loňského roku zdesetinásobil. Je naprosto jasné, že tato rozhodnutí jsou zkorumpovaná,“ řekl Zelenskyj.

Nejvyšší diplomat Evropské unie Josep Borrell v rozhovoru pro CNN prohlásil, že je třeba pracovat na hledání míru ve válce na Ukrajině, ale tento mír bude muset být spravedlivý, což mimo jiné bude znamenat, že agresor stáhne svá vojska a Ukrajinci obnoví svou suverenitu.

„Musíme se připravit, musíme pracovat na hledání míru, ale tento mír musí být spravedlivým mírem, který uznává, že existuje agresor a agresor. A agresor musí stáhnout svá vojska, Ukrajina musí obnovit svou suverenitu a územní celistvost a agresor musí zaplatit za následky agrese,“ uvedl Borrell.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten Kuleba je nějaký skromný..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 31.08.2023 9:54:42
Jestli se skupina jednatřiceti ukrajinských hrdinů plazí kilometry minovými poli, tak se určitě nezastaví na nějaké hranici Krymu, ale bude se plazit dál až do Moskvy, a jestli se doopravdy namíchnou, tak se doplazí až k Pekingu... To jsou vážně šílené zprávy... Nejsem scénárista, ale kdyby to všechno nebylo vykoupeno krví lidí, tak by z toho, co už bylo řečeno a napsáno, šla natočit parodie, proti níž je Bláznivá střela nebo MASH nudný diskusní pořad.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…