„17. listopadu otevřeno.“ A Penny Market asi lituje. Už teď

15.11.2022 13:24 | Ze sítí

Sedmnáctého listopadu budou mít obchody otevřeno, alespoň pokud si to jejich provozovatelé budou přát. Toto oznámení ovšem opět vyvolalo debatu, zda by svátky v ČR měly znamenat povinné uzavření obchodů. Jsou tací, kteří by to tak chtěli, i když většinou ne z řad zaměstnanců v obchodech. A na adresu těch, kdo si potřebují nakoupit ve svátek, zazněly i posměšky.

„17. listopadu otevřeno.“ A Penny Market asi lituje. Už teď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Za dva dny si Česká republika připomene třiatřicáté výročí Sametové revoluce. A ač bude program nepochybně bohatý, ti, kdo se ho nehodlají zúčastnit, nebudou omezováni. 17. listopad totiž nepatří mezi svátky, u kterých platí omezení provozní doby. Rozhodnutí o tom, zda bude obchod otevřený, či nikoliv, je tak zcela na provozovateli daného obchodu.

Pozítří bude mít otevřeno například Penny Market, jak avizoval na sociálních sítích, takže si lidé mohou přijít nakoupit.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Ovšem ne každému přijde obchod otevřený i ve svátek jako dobrý nápad. „Svátky a neděle by měli mít volno všichni,“ mínila Marcela Plačková. „V Německu mají pravidelně i v neděli volno, měli to udělat i u nás, ať si zaměstnanec pořádně oddychne,“ prohlašovala další zastánkyně zavřených obchodů. „Když je svátek, tak mají být všechny obchody zavřené. Prodavačky jsou také lidé a chtějí si odpočinout jako ostatní,“ vzkazovala Marie Palečková.

„Je to škoda. Prodavačky si neodpočinou a lidi budou mít možnost zase šílet, aby neumřeli hlady...,“ posteskla si Ivana Požárová.

Věnceslav Dudlavý také mínil, že ve svátek by mělo být zavřeno a to ve všech případech. A přidal narážku na Václava Havla: „Všechny svátky by mělo být zavřeno, jako tomu je v civilizovaných zemích. I když pro mě tohle svátek není, je to den studentů. Ožralého Vencu neslavím.“

Ozvali se ovšem ti, kdo v obchodech pracují. „Většina řetězců to má tak, že pokud jste doma na svátek, tak směnu si napracujete v jiný den. Důvodem je nerovnoměrně rozvržená pracovní doba. Pokud na svátek pracujete, vyberete si volno v náhradním termínu,“ informoval Jiří Vlášek.

Několik dalších lidí se také k nakupování o svátku stavělo pohrdavě. „Zase plno debilů bude brát útokem ty obchody,“ odsoudil nakupující Ludvík Tomanovič. „Jééééé, strkající báby a dědkové si budou moct jít nakoupit,“ přidal se Petr Šístek. „Jo, budou tam čekat už v půl sedmé,“ narážela na důchodce čekající na zboží v akci Jana Šimonová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …