„A co Američani?! Taky rozpoutali války!“ Dusno ve studiu. Drulák a Kolář o Rusku. Nejen

19.05.2023 15:58 | On-line

„Česká republika se vždy snažila o dialog s Ruskou federací, ale ta o něj neměla zájem,“ pronesl místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09) v pořadu 360° na CNN Prima News a odmítl, že se Česko o majetku nesnažilo jednat již dříve. Exdiplomat Petr Drulák poté nesouhlasil, abychom šli cestou, kdy bychom „porušili mezinárodní právo“ jako Rusové. Poukázal na americké působení v Sýrii a jmenoval, že „několik válek rozpoutali také Američané“.

„A co Američani?! Taky rozpoutali války!“ Dusno ve studiu. Drulák a Kolář o Rusku. Nejen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Drulák

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová České republice pohrozila, že její země „chystá odvetu“ pro případ, že české úřady budou požadovat po Rusku, aby zpětně zaplatilo za pronájem pozemků, které dosud v Česku využívalo bezplatně v rámci dohod ze 70. a 80. let.

Dle místopředsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Koláře (TOP 09) Rusko dané pozemky nevyužívalo k diplomatickým účelům a například je i pronajímalo.

Bývalý náměstek ministra zahraničí a někdejší velvyslanec ve Francii Petr Drulák podotkl, že výzva k placení za pronájem pozemků „zapadá do trendu“ utlumení česko-ruských vztahů. „Předpokládám, že je vláda právně na silné pozici, ale překvapuje mě trochu ta retroaktivita,“ podivil se v pořadu 360° na CNN Prima News, že by ruská strana měla zároveň zaplatit nájmy zpětně za tři roky.

„Anomálie“ kolem majetku se podle Druláka vyskytovaly i před krizí v česko-ruských vztazích, kterou odstartoval zejména ruský útok na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku. Dle něj také Česká republika využívala v Moskvě svůj Český dům v nesouladu s diplomatickým využitím, „protože ho komerčně pronajímala“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když šlo o Jugoslávii, tak všichni tleskali, jak to to NATO hezky vybombardovalo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimír Kozák , 19.05.2023 17:23:08
Pritom k tomu také nemělo požehnání od OSN. Tak jaké pak mezinárodní právo, že?

|  19 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…