„A co koncesionářské poplatky? Na ty jste zapomněl?!“ Šéf ČT navrhl nový poplatek. A veřejnost se bouří

05.12.2020 20:48

Česká televize uvažuje o zpoplatnění části svého online videoarchivu iVysílání. Na zasedání Rady ČT to minulý týden sdělil její generální ředitel ČT Petr Dvořák, píše o tom Mediář.cz. Na sociálních sítích to mezi lidmi platícími koncesionářské poplatky vyvolává bouřlivou diskusi.

„A co koncesionářské poplatky? Na ty jste zapomněl?!“ Šéf ČT navrhl nový poplatek. A veřejnost se bouří
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Dvořák

První část nové verze iVysílání podle Dvořáka televize spustí v polovině příštího roku. „Vývojový tým pracující na novém iVysílání má zadání, aby zkoumal veškeré možnosti monetizace. Součástí je i klasický paywall. Abychom mohli část produktu, pokud se rozhodneme, dát jako placený,“ uvedl Dvořák.

Záležet podle jeho slov bude na posouzení, zda by tak nedocházelo k takzvané nedovolené podpoře. Dosud je archiv pořadů České televize pro diváky k dispozici zdarma.

Téma zpoplatnění streamingu otevřel v rozpravě o dlouhodobých plánech televize do roku 2024 člen Rady ČT Pavel Kysilka, bývalý generální ředitel České spořitelny. Únik zejména mladé generace k neplacené konzumaci obsahu může být dramatický. „Šlo by o další negativní zásah do příjmů televize,“ uvedl Kysilka, poukázal na nárůst podílu lidí, kteří obsah streamují.

Zpoplatněním online vysílání veřejnoprávní České televize se plánuje její vedení zabývat společně s radními na zvláštním semináři, kde se bude přihlížet i ke zkušenostem televizí ze zahraničí.

O zpoplatnění části online videoarchivu iVysílání České televize už diskutují lidé na sociálních sítí, někteří vyjadřují nesouhlas, neboť platí koncesionářské poplatky, a tedy proč by si měli připlácet.

Kritika zazněla například od Standy Hrušky, který je známý především svým pořadem Standa show na kanálu YouTube.

 

„Česká televize zapomíná, že její obsah už zpoplatněný je. Říká se tomu koncesionářský poplatek, a je to taková převlečená daňová povinnost. Čili tohle považuji za drzost nebo nerozum. Nevím,“ rozčiluje se Ondřej Fér na svém twitteru.

„Česká televize zvažuje, že zpoplatní část iVysílání. To fakt nepovažuji za fajn nápad. Na pořady z dílny České televize mají právo všichni Češi, Moravané a Slezané, protože platí koncesionářské poplatky. Tedy i iVysílání by mělo být dostupné zdarma,“ myslí si Jiří Hrebenar.

„ČT vybere koncesionářský poplatky, vyrobí díky nim obsah, kterej umístí na web, koncesionář se k obsahu nedostane, pokud nezaplatí další poplatky. Troufnu si tvrdit, že dnes byl objeven revoluční byznysmodel,“ míní Honza Provazník.

Jiní připomněli, že podobně svůj obsah zpoplatnila i rozhlasová a televizní společnost BBC. „Pokud se nepletu, tak třeba BBC má internetový obsah zpřístupněn jen těm, kteří platí koncesionářské poplatky. Nevím úplně, čím to při registraci dokládají, ale určitě by nebyl problém při registraci uživatele spárovat s přijatou platbou,“ myslí si Milan Pokora.

V zavedení dalších poplatků nevidí problém ani Dobiáš Václav. „To je jediný důvod, proč mi nevadí platit koncesionářské poplatky. Na televizi nekoukal, ale na některé pořady přes ivysilani ano,“ připojil svůj názor.

„Pokud jde o on-line stream živého vysílání, tak souhlas – pořad byl vyroben a je vysílán/streamován za koncesionářské poplatky. Ale iVysílání je on-demand, zpětně a opakovaně a tudíž je to spíš videopůjčovna s jinou úrovní nákladů, které už pod koncesionářské  poplatky spadnout nemusí,“ dodal Jarda Krejčí.

Zatímco hrazení koncesionářských poplatků je ze zákona podmíněno vlastnictvím televizního přijímače – vstup na iVysílání není podmíněn tím, aby uživatel byl zároveň koncesionářem, tedy aby prokázal, že za televizi platí.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…