„A teď začne anarchie.“ Na Babiše se to sype: Už se to sepisuje proti němu

15.02.2021 8:09

A teď nastane anarchie, zaznělo po novém vyhlášení nouzového stavu vládou Andreje Babiše, které někteří odborníci považují za protiústavní. Podání k Ústavnímu soudu dle předsedy Senátu Vystrčila zvažuje horní komora Parlamentu, stejně tak se chce angažovat advokátka a exministryně Daniela Kovářová. Zrušení nouzového stavu navrhne Sněmovně poslanec Lubomír Volný, přihlásil se i další advokát Norbert Naxera. To komunistický poslanec Zdeněk Ondráček ve čtvrtek rovnou prohlásil, že vyhlásí-li vláda nouzový stav poté, co ho Sněmovna odmítla prodloužit, bude rovnou podávat trestní oznámení.

„A teď začne anarchie.“ Na Babiše se to sype: Už se to sepisuje proti němu
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Je vyhlášení nového nouzového stavu Babišovou vládou protiústavní?

26%
70%
hlasovalo: 17055 lidí

Nouzový stav v České republice trvá již celé měsíce. Opoziční strany Piráti, STAN, ODS, lidovci a TOP 09 upozorňují, že premiér Babiš neudělal nic proto, aby připravil legislativu na řešení pandemie, nebo pro otevření. Teď od hejtmanů dostal dva týdny navíc a teprve se ukáže, co se během nich stane.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) napsal Babišovi dopis, v němž konstatoval, že urychlené vyhlášení nouzového stavu, které proběhlo jen krátce po tom, co Sněmovna odmítla premiérovi prodloužit nouzový stav, je v rozporu s ústavou.

„Pilíře naší demokratické společnosti nelze obcházet. Je povinností vlády a opozice se domluvit na ústavním postupu. Je to v zájmu všech a Senát  musí tento zájem hájit,“ napsal k tématu Vystrčil na sociální síti Twitter.

Miloš Vystrčil se zlobí

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Podle serveru Echo24.cz skutečně nelze vyloučit, že se část senátorů obrátí na Ústavní soud ČR a bude chtít, aby se k postupu vlády vyjádřil. Na přípravě stížnosti by se mohl podílet právník Ondřej Dostál, který již v minulosti u soudu uspěl se stížností na chování vlády v čase pandemie.

„Nechci ani naznačovat, že by tato vláda hodlala postupovat v rozporu s ústavou. Ale pro všechny případy konstatuji, dle prvních ohlasů senátorů–signatářů podání k Ústavnímu soudu proti původnímu nouzovému stavu, že by podepsali tím spíš i podání proti novému nouzovému stavu,“ uvedl Dostál.

Někdejší brněnský radní Matěj Hollan nenechal na Babišovi a jeho vládě nit suchou. Nešetřil ani hejtmany.

„A příště si o lockdown požádá moje máma... Tímhle způsobem, kdy vláda, bohužel v kooperaci s hejtmany, natvrdo porušuje ústavu/zákon, protože nikde v Ústavním zákoně o bezpečnosti republiky není napsáno, že vůle zákonodárného sboru se dá překonat, když si random 14 pánů klekne před předsedu vlády, prosím ne. Ten alibismus je strašný. Namísto toho, aby měly všechny kraje už tři čtvrtě roku nachystaný vlastní postup, jak řešit pandemii tak, jak se doopravdy má, tedy kraje ve spolupráci s místní hygienou, tak se jim vlastně strašně hodí, že všechna zodpovědnost jde za vládou a oni muzikanti,“ rozzlobil se Hollan na sociální síti Facebook.

Jedním dechem doplnil, že se koaličnhí vláda ANO a ČSSD dopustila znásilnění. Znásilnění české ústavy.

To je podle Hollana příšerné, protože to lidem otevírá prostor dělat si, co chtějí, přičemž mohou počítat s tím, že se kvůli postupu vlády později vyhnou trestu.

Kritika nového nouzového stavu

Podobně to vidí i odborník na krizovou komunikaci Jan Jetmar. Vláda Andreje Babiše překročila rámec ústavy, ale pokud o tom bude Ústavní soud rozhodovat, verdikt přijde až někdy v budoucnu, až už nebude současný nouzový stav platit. Právníci povedou dlouhé debaty o tom, co se mělo stát a co se stát nemělo.

„No, a lid český si dál bude dělat, co bude chtít, protože vidí, že když jsou beztrestní páni, tak předpokládá, že budou beztrestní i kmáni. Země se ocitla v právním chaosu, v závažné ústavní krizi, moc výkonná se vymkla kontrole Parlamentu a odmítla se podřídit jeho vůli, nyní tu panuje flagrantní bezpráví, ze kterého může vzejít mnoho žalob na stát o velké náhrady a hlavně byla porušena demokracie svévolným jednáním premiéra, který drží celou zemi vypnutou a pod přísnými tresty,“ uvedl Jetmar na sociální síti Facebook.

„Vymahatelnost práva, respekt k právu a víra ve spravedlnost se pro občana zmenšila k nule. Začala anarchie za tichého ušklíbání  se Čechů – smějících se bestii,“ doplnil.

Kritika nového nouzového stavu

Naproti tomu bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Petr Štěpánek v souvislosti s nouzovým stavem vychválil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, kterému především pravicová opozice říkává „mlátička“, protože v lednu 1989 neváhal jako příslušník bezpečnostních složek komunistického státu třískat občany volající po svobodě.  

„Stokrát mu můžou nadávat, že je komunistická mlátička, ale nic to nemění na faktu, že během čtvrtečního vypjatého jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu přednesl jeden z nejlepších projevů. Řeč je o komunistickém poslanci Zdeňku Ondráčkovi,“ napsal na konto komunistického poslance Štěpánek.

Posléze citoval z jeho sněmovního projevu.

„V samém závěru mi dovolte vyslovit jedno varování – pro informace, které zde přišly, slyšel jsem je od pana ministra vnitra, ale možná i od dalších ministrů. Pokud byste nerespektovali parlamentní demokracii a chtěli okamžitě vyhlásit nový nouzový stav, to znamená hned od pondělí, osobně – osobně na každého z vás podám trestní oznámení pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ řekl Ondráček.

Kritika nového nouzového stavu

Ozval se také nezařazený poslanec Lubomír Volný, jenž se před časem proslavil tím, že ve Sněmovně vyvolal bitku, hodlá své kolegy poslance požádat, aby nouzový stav nově vyhlášený vládou po žádosti krajů zrušili.

„Příští týden předložím Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky žádost o zrušení nouzového stavu. Učiním tak formou návrhu projednání nového programového bodu během pátečního jednání parlamentní dolní komory 19. února 2021. Bude-li svoláno jednání Sněmovny v příštím týdnu na jiný den, předložím v dolní parlamentní komoře taktéž žádost o zrušení nouzového stavu,“ vysvětlil své záměry.

Advokát Norbert Naxera, který v minulosti kandidoval za hnutí Tomia Okamury oznámil, že kvůli obnovení nouzového stavu podá žalobu a požádá soud o zrušení nouzového stavu.

„Vláda dne 14. února 2021, na žádost hejtmanů, vyhlásila nový nouzový stav s plaností od 15. 2. do 28. 2. 2021, čímž obešla Poslaneckou sněmovnu, porušila ústavní zákon číslo 110/1998Sb., a tedy se dopustila jednání v rozporu s ústavním pořádkem. Z tohoto důvodu navrhuji, aby mimořádné opatření vlády ČR č. 125 ze  dne  14.  2.  2021, přiložené v příloze, kterým byl vyhlášen nouzový stav, bylo zrušeno pro nezákonnost,“ požádal.

„Jako občan jsem zklamaná vládou. Jako právník jsem rozhořčena. Nový nouzový stav po nesouhlasu Sněmovny je výsměchem zakonodárné moci. Kde je prezident, aby se ujal své ústavní role? Parlamentní právníci už sepisují argumentaci k Ústavnímu soudu! My jsme vládu přece varovali,“ přisadila si ještě advokátka Daniela Kovářová.

Kritika nouzového stavu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…