„Áááá, áááá.“ Tomáš Klus vás přišel vychovat. Natočil pohádku

30.08.2021 10:30 | Ze sítí

Jak je známo, zpěvák Tomáš Klus se velmi zajímá o ekologii. Nyní propůjčil svůj um pro iniciativu, která by chtěla v Česku zavést zálohování plastových lahví a natočil pohádku o princezně PEŤce, kterou znovu naplní zálohování. „Stačí se otevřít změně,“ říká Tomáš Klus, který pro pohádku obstarával i zvukové efekty. Iniciativa Zalohujme.cz už má přes 28 tisíc podpisů. Podle ní jsou zálohy nutné, aby Česko splnilo svůj cíl do roku 2029 třídit 90 % PET lahví.

„Áááá, áááá.“ Tomáš Klus vás přišel vychovat. Natočil pohádku
Foto: Repro Facebook
Popisek: Zpěvák Tomáš Klus propaguje zálohy na plastové láhve

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí
Klus se na facebooku pochlubil, jak se mu tento „exKlusivní materiál“ podařilo utajit před porotou v Karlových Varech. „Aby to byly právě vaše oči a vaše monitory, kdo příběh královny PEŤky, který jsme s týmem vůkol @zalohujme dali do kupy, uvidí, ocení a snad i zasdílí,“ popsal.

„Bylo nebylo. V království, kde končí vše, co se dopilo, zrodila se princezna PEŤka. Krásná byla tak, že se jí spotřebiteli zželelo zmačkat,“ začal Klus pohádku a dodal, že „princeznu sžírala vnitřní prázdnota“ (což doplnil teatrálním skučením „Áááá, áááá“). Touha po naplnění pak princezně zatemnila mysl a sny o nesmrtelnosti jí proměnily srdce v kámen, což Klus doprovodil dalším, tentokrát tónově vyšším zaskučením. A slíbila se provdat za toho, kdo jí touhu po nesmrtelnosti splní.

Typicky pohádkově se pak o princeznu ucházeli nápadníci, ale nikdo neuspěl, a tak je princezna proměnila v odpad. O princeznu se pak chtěl ucházet princ Zalohy, osedlal si plechovku (doprovázeno zvuky: Íhá-plech-plech) a vyrazil na cestu za lékem na prázdnotu. Z toho se vyklubalo tajemství vratných lahví. „Stačí, aby ses otevřela změně,“ říká pak princ princezně, ta se otevře a vše končí klasickým šťastným koncem. „Najednou byly lesy čisté. Každý zde žil naplněný cirkulárně ekonomický život. A žili tak šťastně a spokojeně, a protože neumírají, tak tak žijí dodnes,“ zakončil pohádku zpěvák.

Celá pohádka je vlastně výzvou pro podpis petice za zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky, kterou propaguje iniciativa Zalohujme.cz, která má zatím dle svého webu přes 28 tisíc podpisů. Podle této iniciativy se v Česku znovu vrátí jen 70 % PET lahví, 35 % plechovek a navíc tyto materiály nejsou všechny recyklované, ale některé stejně skončí na skládkách.

„V přírodě tímto způsobem ročně skončí až 100 mil. PET lahví. Množství vytříděných PET lahví se však nezvyšuje ani s přibývajícím množstvím žlutých kontejnerů. Česká republika se přitom zavázala do roku 2029 třídit 90 % PET lahví, přičemž 90 % dosahují pouze země se zálohovým systémem,“ argumentují zastánci zálohovatelných plastových obalů. Náklady by prý ponesou výrobci, nikoliv stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…