„Absolutní neschopnost,“ sneslo se u soudu na Vojtěchův resort. Verdikt mnohé překvapí

07.05.2020 20:25

Městský soud v Praze dnes zamítl žalobu právničky Venduly Zahumenské, která tvrdila, že dvě opatření Ministerstva zdravotnictví o uzavření škol neoprávněně zasáhla do jejích práv, jelikož v době zrušené školní docházky musela zajistit péči o své dvě nezletilé děti. Ministerstvo se „ocitlo ve stadiu absolutní neschopnosti,“ zaznělo u soudu. Soud však vzhledem k situaci pokládá rozhodnutí ministerstva za důvodné.

„Absolutní neschopnost,“ sneslo se u soudu na Vojtěchův resort. Verdikt mnohé překvapí
Foto: Archiv VZ
Popisek: Brněnská právnička, advokátní koncipientka Mgr. Vendula Zahumenská, Ph.D.

Anketa

Je prezident Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 17967 lidí
Zahumenská kritizovala mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví o zákazu osobní účasti na školní výuce z 10. března a prodloužení zákazu z 15. dubna.

Opatření podle právničky nebylo dostatečně odůvodněné. S tím soud souhlasil. Senát Městského soudu v Praze, který stížnost posuzoval, ale nepovažoval za adekvátní prohlásit opatření za nezákonná jen kvůli tomuto formálnímu nedostatku.

Předsedkyně senátu Městského soudu v Praze Viera Horčicová však konstatovala, že to bylo právě a výlučně Ministerstvo zdravotnictví, kdo měl pravomoc školy zavřít podle zákona o ochraně veřejného zdraví. „Naopak vláda pravomoc k uzavření škol nemá, krizový zákon jí nic takového neumožňuje,“ řekla.

U líčení Zahumenskou zastupoval právník Václav Vlk. Ten mimo jiné prohlásil, že se ministerstvo „ocitlo ve stadiu absolutní neschopnosti“. Žena v žalobě nejprve požadovala zrušení napadených opatření, nicméně ministerstvo je v mezičase zrušilo samo, a soud poté připustil, aby právnička žalobu změnila a aby se domáhala ochrany před nezákonným zásahem.

Jiný senát Městského soudu v Praze zrušil před dvěma týdny čtyři opatření Ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb a maloobchod. V reakci na nynější rozhodnutí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pokládá to předchozí rozhodnutí za nejednotné a očekává sjednocení judikatury. Již dříve oznámil, že bude podána kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Zatímco pravomoc rozhodnout o tak zásadním zásahu do základních práv, jako je plošné omezení pohybu a podnikání, má v době nouzového stavu pouze vláda (...), pravomoc rozhodnout o uzavření škol nebo omezení jejich provozu je (...) výslovně svěřena Ministerstvu zdravotnictví, a to v době nouzového stavu i mimo něj,“ vysvětlila odlišná rozhodnutí Horčicová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…