„Alláhu Akbar“ v Bruselu: Opět konkrétní místo. Už se o něm ví

17.10.2023 7:47

Válka v Izraeli neutichá. Prezident USA Joe Biden vyrazí do Izraele, aby židovský stát podpořil v čase války. Z Íránu naproti tomu zaznělo další varování adresované státu Izrael. A mezitím v Bruselu, konkrétně ve čtvrti Molenbeek – ve čtvrti se špatnou pověstí, došlo k útoku, při kterém agresor vykřikoval: Alláh je veliký. „Je to hrozné,“ zaznělo ve švédských médiích. Ozbrojenci z palestinského hnut Hamás zveřejnili video s unesenou jednadvacetiletou ženou. Toto sdělila světu….

„Alláhu Akbar“ v Bruselu: Opět konkrétní místo. Už se o něm ví
Foto: Screen X Asakk
Popisek: Záběr možného útočníka z Bruselu, kjterý koluje po sociální síti X

Válka v Izraeli pokračuje jedenáctý den a stále roste počet rodin, které izraelské úřady kontaktují kvůli únosům jejich blízkých do pásma Gazy, které mají na svědomí ozbrojenci z pásma Gazy. Kontaktováno bylo na 199 rodin. Na rostoucí počet kontaktovaných izraelských rodin upozornil server listu Jerusalem Post. Zraněno bylo už na 4 tisíce Izraelců. Na 1300 lidí na izraelské straně bylo zavražděno.

Ještě v desátý den války při západu slunce letěly rakety k městům Tel Aviv a Jeruzalém.

Server listu Haarec napsal, že podle Egypta Izrael souhlasil s dočasným příměřím. Izraelská strana však toto tvrzení odmítla.

Izraelská pozemní invaze je podle všeho na spadnutí. Írán však bije na poplach, že síly odporu nedovolí „sionistickému režimu“ vtrhnout do Gazy.

„Vůdci odporu nedovolí sionistickému režimu podniknout v Gaze žádnou akci... Všechny možnosti jsou otevřené a nemůžeme být lhostejní k válečným zločinům spáchaným na lidu Gazy,“ řekl státní televizi ministr zahraničí Hossein Amirabdollahian.

Hamás mezitím vypustil do světa video s jednadvacetiletou dívkou, která byla do Gazy unesena z města Sderot.

„Jsem Maya Sham, je mi jednadvacet let, ze Shohamu. Právě teď jsem v Gaze. Vrátila jsem se v sobotu brzy ráno z večírku v oblasti Sderot. Byla jsem vážně zraněna na ruce. Přivezli mě do Gazy a odvezli mě sem na tři hodiny do nemocnice. Starali se o mě, poskytovali léky. Jen vás žádám, abyste mě co nejdříve přivedli domů, k mé rodině, rodičům, sourozencům. Prosím, dostaňte mě odsud co nejrychleji,“ oznámila žena na videu.

Server listu Jeruslem Post upozornil, že Palestinci volají po propuštění 6 tisíc lidí z izraelských věznic a přislíbili, že sami propustí neizraelské občany.

List Times of Israel upozornil na prohlášení mluvčího teroristické skupiny Abu Obeidy, podle něhož Hamás v tuto chvíli drží asi 200 rukojmích a jiné ozbrojené skupiny drží dalších 50 lidí. „Zahraniční rukojmí jsou ‚našimi hosty‘,“ prohlásil Abu Obeida a slíbil, že je ochrání a propustí, kdykoli to podmínky „na zemi“ dovolí. Oznámil také, že se neděsí pravděpodobného pozemního úderu na Gazu. „Jsme na to připraveni,“ ujistil všechny.

Zdůraznil také, že obyvatelé Gazy neopustí pásmo a že jejich vysídlení by poškodilo egyptskou národní bezpečnost a představovalo by nebezpečí pro Jordánsko.

Prezident Spojených států Joe Biden v souvislosti s válkou v Izraeli oznámil, že vyrazí do Izraele, aby v čase války židovský stát podpořil. O chystané Bidenově cestě informoval např. server CBS.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) návštěvu Izraele již absolvoval. Jako první neizraelský politik hned na počátku současného ozbrojeného konfliktu.

Mezitím došlo k teroristickému útoku s islamistickými znaky v Bruselu. Útočník, který vykřikoval Alláhu Akbar čili Bůh je veliký, napadl a zabil dva fotbalové fanoušky ve švédském dresu a jednu ženu zranil. Stalo se to během fotbalového zápasu švédské reprezentace v Belgii.

„Ke střelbě došlo v 19.00 v centru Bruselu, poblíž náměstí ve čtvrti Molenbeek. Dva švédští občané byli zastřeleni. Podle belgické policie a Nieuwsbladu byla třetí osoba, rovněž švédská občanka, převezena do nemocnice s vážnými zraněními,“ napsal švédský list Svenska Dagbladet. „Podle policie a několika svědků byli Švédové zastřeleni, když vystupovali z taxíku,“ doplnil k tématu švédský list Folkbladet.

Bruselská čtvrť Molenbeek je čtvrtí se špatnou pověstí, ve které se údajně pohybují i islamističtí radikálové. Z této čtvrti vzešli teroristé, kteří v listopadu 2015 provedli útok v Paříži.

Na sociální síti se šíří video, na kterém muž říká „zabil jsem 3 Švédy“. Dal najevo, že se chce pomstít za utrpení muslimů.

„Je to hrozné. Nevím, co na to říct. Naši příznivci pro nás hodně znamenají a brzy jsme mluvili o tom, že by se měli cítit bezpečně,“ řekl kapitán švédského týmu Victor Nilsson Lindelöf na tiskové konferenci.

Po útoku byla v centru Bruselu maximálně zvýšena bezpečnostní opatření. O půlnoci ještě nebyl pachatel, který měl na sobě oranžovou bundu a helmu a je mu 40 let, ještě zatčen. Podle informací médií je už policii znám, napsal list Folkbladet.

Celý večer se nad centrem Bruselu ozývaly sirény. Atmosféra byla napjatá, ale ulice byly liduprázdné, kromě velkého počtu policistů. Místo atentátu a několik bloků kolem něj jsou uzavřeny. Fotbalový zápas začal navzdory zločinu podle plánu, ale v poločase byl ukončen. Švédské ministerstvo zahraničních věcí vyzývá všechny Švédy v Bruselu k opatrnosti.

Podle informací CNN útočník policii unikal ještě i v úterý ráno. Ale policie prý nepolevuje ve snaze ho dopadnout.

Politik britské radikální strany Britain First uveřejnil na sociální síti X video, na kterém je možné sledovat muže na motorce v oranžové bundě, pravděpodobného radikálního střelce.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nezbývá tedy než humanitárně bombardovat bruSSelský Molenbeek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 17.10.2023 8:12:43
včetně Berlaymontu a všemi europoslanci. A bude zase nadlouho klid.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…