„Američanům došel benzín v půli kopce.“ Vondra v ČT vzpomínal na 11. září i dění poté

09.09.2016 19:40

O tom, jak Američané zareagovali na teroristický útok na Světové obchodní centrum, jehož patnácté výročí si připomeneme v neděli, hovořil v pátečním Interview ČT24 bývalý ministr obrany Alexandr Vondra. Prozradil také, jakých dvou velkých chyb se Američané dopustili v Iráku.

„Američanům došel benzín v půli kopce.“ Vondra v ČT vzpomínal na 11. září i dění poté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Přiznal, že informací o pádu Dvojčat byl šokován, něco takového nečekal. Jeho první myšlenky byly v tom smyslu že se kvůli útoku „nesmíme třást strachy“.

Zavzpomínal na to, jak tři týdny po 11. září 2001 přijel ke svému kamarádovi, jenž byl v tehdejší době náměstkem amerického ministra zahraničí, za ním domů. Vondru zavedl do sklepa a začal mu ukazovat, jak je připraven, kdyby pokračovaly teroristické útoky. Měl připravenu například krabičku poslední záchrany, zásoby jídla atd.

V Evropě máme tendenci nechat problémy vyhnívat

Poukázal na to, že když se vyskytne problém, tak Američan má tendenci ho řešit. Zato v Evropě máme tendenci ho nechat vyhnívat. Nicméně Vondra přiznal, že útoky z 11. září možná poznamenaly americkou politiku víc, než si dokázal představit.

Amerika zařadila na vyšší rychlostní stupeň do vysokách otáček, kterým Evropa nestačila, a nakonec to bylo moc i na USA. „Amerika asi přecenila síly, došel jí benzín v půli kopce,“ uvedl v narážce na to, že se Američané stáhli z Iráku a z Afghánistánu.

Řeč přišla i na to, jak moc se v USA po útocích oklešťovaly svobody v zájmu zajištění bezpečnosti.

Raději riskujme, než bychom omezovali svobody

Vondra je přesvědčen o tom, že je třeba chránit hlavně soukromí normálních občanů. Sám je pro to svobody chránit a víc riskovat. „Civilizace, která není ochotná riskovat, je na vymření,“ podotkl. Přiznal ale, že svobody se často kvůli bezpečnosti omezovaly, protože si to lidé přáli.

Zmínil také, že nebylo nutné, aby Američané do Iráku šli. Když už to ale udělali, dopustili se dvou chyb. Rozpustili bezpečnostní složky a tím převzali zodpovědnost za bezpečnost. Vyrobili si nepřátele ze zrušených armádních a bezpečnostních složek.

Obama udělal druhou obrovskou chybu tím, že když se v Iráku začalo dařit udržet bezpečnost, zavelel k odchodu a tím nabídl Mosul a další oblasti Islámskému státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …