„Američtí teroristé se vrací!” Srbsko po nástupu Bidena zachvátila nervozita: vezmou nám Kosovo?

29.01.2021 15:49

Výměna šéfa Bílého domu po turbulentních událostech na domácí americké scéně přinesla obavy i na jiném konci světa. Srbové se po konci Donalda Trumpa na postu prezidenta USA obávají návratu pro ně nepříjemných starých časů. Jde především o Kosovo.

„Američtí teroristé se vrací!” Srbsko po nástupu Bidena zachvátila nervozita: vezmou nám Kosovo?
Foto: repro Twitter
Popisek: Joe Biden a Kamala Harrisová v rozhovoru na CNN

Bez ohledu na záměry samotného nového prezidenta Spojených států se totiž na Balkáně množí obavy z návratu někdejší “staré gardy” z dob Billa Clintova, která významným způsobem ovlivňovala dění v různých částech světa. Včetně Srbska a pro něj tak citlivého tématu jakým je Kosovo.

Již dříve jsme informovali o tom, že po vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena, se ve Washingtonu, centru americké politické moci, začaly probouzet bývalé vlivné postavy v čele s Madeleine Albrightovou s tím, že je prý načase se opět zajímat o vývoj na Balkáně.

Připomeňme, že to byla právě Albrightová, která v době prezidentství Billa Clintova platila za hlavní architektu bombardování Srbska v roce 1999. Sama si dle následných zpráv zajistila své obchodní zájmy a na základě pomoci kosovským Albáncům zprivatizovala a výhodně zpeněžila kosovskou telefonickou společnost. Nebyla jediná. Jiní američtí představitelé zase za podivných podmínek privatizovali a přeprodali kupříkladu důlní společnosti. Ostatně, Spojené státy mají do dneška na území Kosova obří vojenskou základu s kapacitou až několika desítek tisíc vojáků

Pro Srby tak současná situace po výměně v Bílém domě přináší značné starosti a obavy o budoucnost svého historické území Kosova a Metohije. “Washington i Brusel do značné míry obnovují pakt o společné politice vůči Srbsku, jejíž klíčovou pákou bude obnovený tlak na Bělehrad, aby zahájil právně závazné vyjednávání o normalizaci vztahů s Prištinou s tím, že dohoda by měla zahrnovat i uznání tzv. Republiky Kosovo,” informovala srbská média.

“Základy budoucího americko-evropského plánu pro západní Balkán, zejména pro Srbsko, byly podle našich informací diktovány z Berlína, který v minulosti neskrýval svou nespokojenost s Trumpovým přístupem k možnému rozmotání “uzlu” s řešením kosovského problému,” psal bělehradský deník Večernje Novosti.

Strategie nové americké administrativy, která se prý hodlá navrátit k někdejšímu ovlivňování událostí v řadě zemí světa, bude směřovat k demontáži dohody uzavřené pod patronací Donalda Trumpa v Oválné pracovně. Součástí této dohody, které z americké strany nebyla pro Srbsko nikterak ultimativní, mimo jiného zavazovala Bělehrad i Prištinu k přesunu ambasád v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.  

Právě i tento fakt podle citované zprávy srbského deníku vadil špičkám EU. “I proto zesilují tlaky vůči našim orgánům, aby se této dohody vzdaly a aby co nejvíce harmonizovaly zahraniční politiku se směřováním Bruselu. Zejména pokud jde o Rusko a Čínu,” psaly Novosti. 

Dodejme, že v této věci rozhodně mezinárodní tlaky na Srbsko neuspěly a srbské politické špičky v čele s prezidentem Vučićem úzkou spolupráci s Moskvou a Pekingem hodlají prohlubovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…