„Ať si na mě pošlou ÚOOZ, ať si naserou!“, „Scheiße Merkel!“. Bartoš se na veřejnosti utrhl ze řetězu. Rozžvýkal i „obsílku od Sobotky“

25.03.2017 18:47

REPORTÁŽ Extremista Adam B. Bartoš, stojící v čele Národní demokracie, uspořádal demonstraci. Spolu s dalšími hnutími svolal na Václavské náměstí v Praze tzv. Tábor lidu. Bartoš na demonstraci varoval před uprchlíky, křičel na německou kancléřku Angelu Merkelovou a v jednu chvíli účastníky demonstrace rozplakal. Hrozil také, že si vyřídí účty s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Vyrazil kvůli tomu před Ministerstvo vnitra.

„Ať si na mě pošlou ÚOOZ, ať si naserou!“, „Scheiße Merkel!“. Bartoš se na veřejnosti utrhl ze řetězu. Rozžvýkal i „obsílku od Sobotky“
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí, kterou svolal Adam B. Bartoš.

Adam B. Bartoš přivítal u sochy sv. Václava na Václavském náměstí asi 150 lidí, kteří se tam sešli na tzv. Tábor lidu. Ten vedle Bartoše coby předsedy krajně pravicové Národní demokracie spolupořádaly také organizace jako Českoslovenští vojáci v záloze za mír, Vize ČR, Lidé lidem, Národní sjednocení, Za naši kulturu a bezpečnou zem, České hnutí za národní jednotu, Vlastenecká fronta, Liga obrany vlasti – Morava, či Národní obroda.

Bartoš rozplakal dav...

Akce začala po 14. hodině odpoledne proslovem Adama B. Bartoše, v němž rozplakal účastníky. Sehrál takřka divadelní kus, během něhož se se všemi srdceryvně rozloučil, snad jako kdyby odcházel do vyhnanství. Účastníci demonstrace se začali vroucně objímat, mnozí skutečně srdceryvně plakali.

Přitom by Bartoš šel maximálně do vězení, pokud by porušil dvouletou podmínku, kterou mu uložil soud za antisemitské výroky. Z demonstrace se však snažil udělat velikou show, za což se také dočkal ocenění od demonstrantů. Lidé nejednou skandovali jeho jméno. „Každý správný politik musí vědět, kdy má skončit,“ prohlašoval Bartoš.

Jenže pak přišel zlom. „Já nekončím!“ vykřikl hlavní řečník. „Já neodcházím, tohle je můj domov, jediný, čím mě mohou poslat pryč, je bourací koule, ať si na mě pošlou ÚOOZ, ať si naserou!“ křičel Bartoš. Kolem přitom postávaly malé děti, které tato sprostá slova nemohly přeslechnout. Bartoš se však odmítal krotit.    

Chtěl na odpočinek poslat všechny „havlisty“, „sluníčkáře“, předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD), německou kancléřkou Merkelovou a další jim podobné politiky. V tu chvíli se ozvaly výkřiky jako „Multi-kulti nechceme!“ nebo „Scheiße Merkel!“, což lze z němčiny předložit jako „s*ačka Merkelová“.

... a jako blázen rozžvýkal „obsílku od Sobotky“ 

Bartoš své počínání ještě vystupňoval, když odkudsi vytáhl kus papíru, který označil za „obsílku od Sobotky“, jinými slovy dokument o rozpuštění Národní demokracie. Bartoš ho sežvýkal a demonstrativně vyplivl, za což si vysloužil obdivný potlesk. Nezasvěcenému pozorovateli mohl v tu chvíli Bartoš připadat tak trochu jako blázen.  

Varoval před tím, že do země má dorazit velké množství uprchlíků, přičemž za viníka této situace označil předsedu vlády Sobotku. 

Protestující se poté podle programu vydali k sídlu sociální demokracie, k Lidovému domu a cestou vykřikovali různá hesla – proti migrantům, proti vládě, za vlast.

Když dav dorazil k sídlu ČSSD, ozvalo se skandování „Kudy chodil, tudy krad, sociální demokrat!“ Účastníci také hrozili další defenestrací v Česku. Premiér a jeho spolustraníci, pokud byli v Lidovém domě, si byli nuceni vyslechnout další vlnu obviňování z vlastizrady, krádeží, korupce a tak podobně. „Jednoho dne poletíte, prasata! Vlastizrádci!“ vyřvávali demonstranti.  

Zúčastnění také obvinili sociální demokraty, že způsobili smrt bývalého advokáta Zdeňka Altnera, s nímž se strana soudila o stovky milionů korun. Právník Altner, jenž zemřel v listopadu 2016, byl veřejnosti znám především ze sporu, v němž zastupoval ČSSD v právní bitvě o Lidový dům. Posléze se s představiteli sociální demokracie mnoho let přel o odměnu za tento vyhraný spor.

Protestující se poté vydali od Lidového domu k Ministerstvu vnitra, kde chtěli celou akci zakončit. Za náměstím Republiky se však pochodu postavil do cesty muž, který se snažil radikála Bartoše vypískat. Z davu se dočkal nadávek a obviňování z vlastizrady. Občan se však nedal zastrašit.

Přišel jsem si vyřídit účty s Chovancem!

Nakonec akce vyvrcholila právě před Ministerstvo vnitra, kde si Adam B. Bartoš chtěl „vyřídit účty“ s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). „Přišel jsem si s Chovancem vyřídit účty!“ hřímal. Prý za demonstrace z minulosti, kde se policie chovala neadekvátně.  „Ať žije Adam!“ ozývalo se z davu. „Chovanec – zaslouží si kopanec!“

Bartoš chtěl ministrovi předat také petici a dopis obsahující pozvánku na debatu o bezpečnosti ČR. Neuspěl však.

Na místě čekalo také několik levicových aktivistů, kteří se chtěli s Bartošem a spol. střetnout, ale nebylo jich mnoho. A celá akce pomalu končila... 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …