„Auta stojí, motory běží. Velmi ekologické.“ Ekonom Pikora se vysmál ekoaktivistům blokujícím dopravu

07.10.2019 21:32

„Blokovat dopravu je velmi ekologické. Auta stojí, motory běží??,“ ekonom se pustil do protestů hnutí Extinction Rebellion, které se v současné době konají po celém světě. „Kdybych byl uhlobaron, dám všechny peníze Extinction Rebellion. Přesvědčení lidí v nutnost změny kvůli nim časem zmizí jak pára nad hrncem,“ zněl komentář od šéfeditora Info.cz. Co se tedy děje?

„Auta stojí, motory běží. Velmi ekologické.“ Ekonom Pikora se vysmál ekoaktivistům blokujícím dopravu
Foto: repro Flickr
Popisek: Protesty hnutí Extinction Rebellion

Po celém světě vypukly blokády silnic a další občanská neposlušnost. Tyto demonstrace jsou organizovány aktivisty z Extinction Rebellion, kteří se svými protesty snaží donutit vlády k dělání více v otázce ochrany klima. „Protestující v Berlíně blokují dopravní tepny v centru města v okolí Vítězného sloupu a obsadili náměstí Postdamer Platz. Během dne by tam měli přepravit dřevěnou archu. Ta má být symbolem toho, že lidstvo směřuje ke katastrofě biblických rozměrů. Loď by měla v poledne otevřít Carola Rackete, kapitánka lodi Sea-Watch 3. Stovky aktivistů doprovázejí transport archy a vykřikují hesla Síla lidem, nebo Lidé mají moc,“ psaly Novinky.

Celý článek z Novinek ZDE:

Anketa

Kdo by byl nejlepší prezident po Miloši Zemanovi?

31%
hlasovalo: 21352 lidí

Ve Wellingtonu se demonstrující připoutali řetězy k růžovému vozidlu, to mělo způsobit nemalé komplikace v dopravě v centru města. Podobně komplikovali dopravu demonstrující v Sydney, Amsterdamu nebo Londýně. Akce se mají konat ve více než 60 městech po celém světě.

Na Deutsche Welle vyšlo video z jednoho protestu, který se tam konal. Ve videu mluvila 28letá aktivistka. Ta řekla: „Tohle je jediná možnost, jak ukázat, jak vážní jsme. Již není dostatečné pouze demonstrovat a mávat vlajkou. Musí být jasné, jak špatná situace je. Myslím si, že bude velmi symbolické, pokud se necháme zatknout.“ Ve videu se dále říká, že toto hnutí, které v překladu znamená „Vzpoura proti vyhynutí“ bylo založeno v roce 2018, kdy aktivisté jsou činní ve více než 50 státech. Jejich akce, občanská neposlušnost, jsou nenásilné, ale někdy ilegální a velmi provokativní. Například obarvili švýcarskou řeku Limmat nazeleno, čímž chtěli upozornit na údajný blížící se kolaps ekosystému.

Na BBC se zase psalo, že desítky aktivistů z tohoto hnutí byly zadrženy. Třicet lidí mělo být zadrženo v Sydney, kdy jich stovky měly blokovat silnice a dopravní komunikace. Za to samé mělo být v Amsterdamu zadrženo padesát lidí.

Článek z BBC ZDE:

Australský aktivista řekl: „Zkoušeli jsme petice, lobbing a pochody, ale čas dochází. Nemáme jinou možnost než rebelovat proti vládě, dokud nevyhlásí klimatický a ekologický stav nouze a vykoná takové akce, které jsou potřebné pro záchranu.“

K tématu se vyjádřil na Twitteru Michal Půr z Info.cz. Napsal: „Kdybych byl uhlobaron, dám všechny peníze Extinction Rebellion. Přesvědčení lidí v nutnost změny kvůli nim časem zmizí jak pára nad hrncem,“ kdy okomentoval tweet z BBC, který ukazuje jeden takový čin hnutí Extinction Rebellion.

 

 

Český ekonom Vladimír Pikora se vyjádřil na Facebooku. Napsal: „Blokovat dopravu je velmi ekologické. Auta stojí, motory běží ?? #chytre“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…