„Běž domů, Erdogane. Ne turecké agresi a fašišmu.“ Piráti v Praze uspořádali demonstraci proti Erdoganově útoku na Kurdy

21.10.2019 21:20

REPORTÁŽ V pondělí 21. října v Praze na Palackého náměstí protestovali lidé proti turecké agresi v Kurdy ovládaných oblastech na severu Sýrie.

„Běž domů, Erdogane. Ne turecké agresi a fašišmu.“ Piráti v Praze uspořádali demonstraci proti Erdoganově útoku na Kurdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti turecké invazi v Sýrii. Pořádala Česká pirátská strana

Kurdská Rojava, tedy autonomní oblast, fungující jako jakási sociální utopie na severu Sýrie, se před týdnem ocitla pod brutálním útokem ze strany Erdoganova Turecka. Nasazena je těžká technika, letectvo a dělostřelectvo. Cílem jsou často civilní oblasti, obětmi civilisté. Nejhorší masakry (mimo jiné i brutální vraždu kurdské političky Hevrin Chalafové) mají na svědomí paramilitantní jednotky z řad původně syrských rebelů, které se nyní do Sýrie vrací právě ve spolupráci s Turky.

Západ většinově tureckou invazi odsuzuje. Aktuálně se Kurdové dohodli se syrským režimem Bašára Asada v obavách z genocidy vlastního etnika z rukou Turků. Jinými slovy: ze strachu z etnických čistek obětovali autonomii. V oblasti také působí ruští vojáci v roli jakéhosi nárazníku mezi syrskými a tureckými pravidelnými jednotkami.

VIDEO Piráti proti turecké agresi

Demonstrace, která se konala 21. října na Palackého náměstí v Praze, byla první ze série manifestací, které k věci v následujících dnech pořádá česká Pirátská strana.

Akce se neobešla bez několika vrcholných představitelů pirátů: promluvil například předseda partaje Ivan Bartoš či europoslanec Mikuláš Peksa. Piráti na místě připravili i petiční stánek s peticí apelující na vládu Andreje Babiše, aby na Turecko uvalila ekonomické sankce.

Na místě bylo odhadem kolem 100 až 200 lidí. Někteří si přinesli transparenty. „Ne turecké agresi", „Erdogan go home“ (Jdi domů, Erdogane) „Smash turkish fascism" (Zničit turecký fašismus) hlásaly některé z nich.

Zazněly výzvy ve smyslu, že by se Evropa turecké agresi měla jasně postavit. Ostrá slova zazněla i na adresu amerického prezidenta Donalda Trumpa, který nechal Kurdy ve štychu, ač způsob, jakým Turecko aktuálně v severní Sýrii postupuje, odsoudil.

„V rámci Evropské rady se bohužel některé státy postavily na podporu tohoto tureckého útoku," sdělil z podia europoslanec Mikuláš Peksa. „Bohužel tuto roli zastalo i Maďarsko a myslím si, že je opravdu ostudné, jakou roli Viktor Orbán v celém tom příběhu hraje," dodal pirátský europoslanec. „Jsem strašně rád, že se nám podařilo přimět Andreje Babiše, aby nepodporoval tu tureckou invazi," sdělil Peksa a „aby se postavil proti ní".

„Evropská rada v otázkách zahraniční politiky rozhoduje jednomyslně. To znamená, každou akci, která musí být schválena, může kterýkoliv členský stát vetovat a v tomto případě to udělalo Maďarsko," sdělil Peksa k tomu, že Maďarsko vetovalo odsouzení turecké agrese na půdě Evropské rady, tedy orgánu Evropské unie. „Mělo by to být připomínáno," dodal.

Na akci byla přítomna také výstava předmětů a fotografií ze Sýrie a rovněž expozice novinářky Markéty Kutilové, která do regionu zmítaného válečným běsněním často jezdí.  

Následně vystoupila řada řečníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…