„Bez vítězství ruského lidu..." Zeman zase naštve kavárnu. Napsal Putinovi silnou větu

07.05.2020 12:24

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal gratulační dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Týká se výročí konce druhé světové války. Zeman v dopise mimo jiné uvedl i následující: "Víme, že bez hrdinství ruského lidu a bez hrdinného odhodlání vojáků Rudé armády, která – ač si to někteří odmítají připustit – osvobodila většinu území tehdejšího Československa, bychom se nikdy nestali nezávislým a sebevědomým národem, jakým jsme dnes."

„Bez vítězství ruského lidu..." Zeman zase naštve kavárnu. Napsal Putinovi silnou větu
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Partii.

Zeman ve svém listu Putinovi, a jeho prostřednictvím i celému ruskému národu, pogratuloval jménem svým i občanů Česka k výročí konce druhé světové války. "Zároveň bych vyjádřil obdiv k hrdinství osvoboditelů naší země, z nichž mnoho je stále mezi námi," poznamenal Zeman.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí

"Každoročně si připomínáme konec nelidsky brutálního, zpupného a zotročujícího nacistického režimu, který si podmanil i naši zemi. Před pětasedmdesáti lety, 9. května 1945, občané Československa vítali rudoarmějce jako své osvoboditele a naše vděčnost a upřímné díky bojovníkům riskujícím své životy také pro naši svobodu se nezměnily, a to ani přesto, že osudy a vztah našich zemí nebyly po porážce hitlerovské tyranie nijak lehké a snadné nejsou ani nyní. Odmítáme však přepisovat historii. Víme, že bez hrdinství ruského lidu a bez hrdinného odhodlání vojáků Rudé armády, která – ač si to někteří odmítají připustit – osvobodila většinu území tehdejšího Československa, bychom se nikdy nestali nezávislým a sebevědomým národem, jakým jsme dnes," dodala česká hlava státu v dopisu. 

Anketa

Je Putinovo Rusko ,,Říše zla"?

6%
94%
hlasovalo: 26739 lidí


"Letošní oslavy půlkulatého výročí probíhají v mimořádné době. Mrzí mne, že si kvůli pandemii nemůžeme připomenout konec války v Evropě společně na Rudém náměstí. Doufám však, že brzy budeme mít příležitost k oslavě a osobnímu setkání v náhradním termínu. Blahopřeji proto alespoň prostřednictvím tohoto dopisu. Především ale děkuji všem veteránům, jejichž odhodlání bránit svobodu a důstojnost Vaší i naší vlasti jsou pro mě a mé spoluobčany inspirací a připomenutím, že existují ideály, za které stojí bojovat," uzavřel.

Celé znění listu:

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal ve čtvrtek dne 7. května 2020 gratulační dopis prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi. 
 
Vážený pane prezidente, 
 
dovolte, abych Vám a Vaším prostřednictvím i celému ruskému národu jménem svým i jménem občanů České republiky pogratuloval k výročí konce 2. světové války a zároveň vyjádřil obdiv k hrdinství osvoboditelů naší země, z nichž mnoho je stále mezi námi. 
 
Každoročně si připomínáme konec nelidsky brutálního, zpupného a zotročujícího nacistického režimu, který si podmanil i naši zemi. Před pětasedmdesáti lety, 9. května 1945, občané Československa vítali rudoarmějce jako své osvoboditele a naše vděčnost a upřímné díky bojovníkům riskujícím své životy také pro naši svobodu se nezměnily, a to ani přesto, že osudy a vztah našich zemí nebyly po porážce hitlerovské tyranie nijak lehké a snadné nejsou ani nyní. Odmítáme však přepisovat historii. Víme, že bez hrdinství ruského lidu a bez hrdinného odhodlání vojáků Rudé armády, která – ač si to někteří odmítají připustit – osvobodila většinu území tehdejšího Československa, bychom se nikdy nestali nezávislým a sebevědomým národem, jakým jsme dnes. 
 
Letošní oslavy půlkulatého výročí probíhají v mimořádné době. Mrzí mne, že si kvůli pandemii nemůžeme připomenout konec války v Evropě společně na Rudém náměstí. Doufám však, že brzy budeme mít příležitost k oslavě a osobnímu setkání v náhradním termínu. 
 
Blahopřeji proto alespoň prostřednictvím tohoto dopisu. Především ale děkuji všem veteránům, jejichž odhodlání bránit svobodu a důstojnost Vaší i naší vlasti jsou pro mě a mé spoluobčany inspirací a připomenutím, že existují ideály, za které stojí bojovat. 
 
Miloš Zeman 
prezident České republiky 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…