„Běžte na Ukrajinu.“ Blokovali proti Putinovi. Odtáhli je. A utrpí ještě víc

29.03.2022 10:54 | Ze sítí

Klimatičtí aktivisté už druhý den v řadě blokují ranní automobilovou dopravu v Praze. Po Vítězném náměstí v Dejvicích si v úterý vzali ještě větší sousto a zablokovali Nuselský most. Reakce řidičů byla očekávaná, leč výživná. Kromě nadávek došlo i na pokus dostat klimaaktivisty ze silnice silou. Nakonec vše musela řešit policie. Některým nad touto aktivitou bojovníků za klima zůstává rozum stát. Herní vývojář Daniel Vávra si myslí, že to je činnost tak neskutečně hloupá, že aktivisty snad platí ruská FSB. Podstatná část veřejnosti, která podporuje Ukrajinu, touto akcí jistě také nebude potěšena, což se v praxi ukázalo během konfrontace aktivistů s jedním z řidičů.

„Běžte na Ukrajinu.“ Blokovali proti Putinovi. Odtáhli je. A utrpí ještě víc
Foto: Repro FB PrahaIn
Popisek: Aktivisté blokující Nuselský most přišli o své transparenty. Motorista zuří, sedící muž se směje

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34541 lidí
Server PrahaIn dnes dopoledne zveřejnil video z ranní akce aktivistů hnutí 3 °C pro Ukrajinu, spadajícího pod organizaci Extinction Rebellion. Sedmička aktivistů ráno na Nuselském mostě, jedné z dopravních tepen Prahy, utvořila kordon u jedné z dilatačních spár, další aktivisté si celou situaci natáčeli. Skupinka na svých transparentech měla slogany jako „3 °C pro Ukrajinu – jednejme teď!“, „700 000 000 Kč za hodinu platíme Putinovi z EU“, nebo „Fosilní paliva zabíjí lidi – přestaňte nyní!“. Transparenty byly vyvedeny v barvách ukrajinské vlajky.

Jedna z aktivistek, která dění vysílala živě na sociální sítě, veselým hlasem pozdravila diváky a poté vysvětlila, že cílem akce je zatlačit na vládu, aby vydala nařízení, že celý komerční i státní sektor po zbytek topné sezony sníží teplotu na zákonem dané minimum. Tím by se podle aktivistů snížil objem peněz, které EU posílá Putinovi pro jeho invazi na Ukrajinu. „Zároveň je samozřejmě naprosto nutné, abychom snížili spotřebu fosilních paliv jako takových, a to z hlediska klimatické krize, a pokud nejsme schopni udělat takovou malou, jednoduchou změnu teď, tak jak si představujeme, že klimatickou změnu vyřešíme, když už nám dneska vědci říkají, že na její řešení máme tři až čtyři roky,“ vystupňovala své požadavky aktivistka, aniž by bylo jasné, o tvrzení kterých vědců se opírá. Ujistila ovšem veřejnost, že dokud Fialova vláda požadavek aktivistů nesplní, blokády budou pokračovat.

Na záběrech je patrné, že k aktivistům z aut vybíhá několik naštvaných řidičů a zřejmě se jim snaží vysvětlit, že někam spěchají. Reakce motoristů, jedoucích ráno pravděpodobně do práce, k doktorovi apod., nebyla zrovna přívětivá. Po chvíli vzal spravedlnost do svých rukou muž v červené mikině, který k aktivistům došel a vytrhal jim z rukou jejich transparenty. „Vás podporujem, ty vole, jedeme do práce, abysme vás podpořili,“ říká naštvaně aktivistům a možná tak reaguje spíše na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, než na blokádu mostu jako takovou, která s Ukrajinou nijak nesouvisí. Po zahození transparentů se vrací k prvnímu z aktivistů a za slov „Zvedni se,“ jej zvedá a odtahuje z vozovky. „Potřebuju do práce, vole, abych ti mohl poslat na konto,“ říká aktivistovi naštvaný řidič, zatímco ho odtahuje z vozovky pryč. Pak odtahuje i druhého, ale aktivisté se rychle vrací na svá místa. 

Probíhají už zcela standardní výměny názorů ve stylu „Komu tím pomůžete,“ ale aktivisté na argumenty řidičů nedbají a sedí na silnici dál. Naštvaných řidičů, kteří na ně pokřikují, ale přibývá. „Běžte s tím do prdele,“ zvolal jeden z nich. „Běžte s tím do prdele, my potřebujeme jít do práce, hajzlové,“ přidává se žena, stojící na chodníku. Jiný muž aktivistům říká, že si všichni přítomní problém s fosilními palivy uvědomují, ale tato akce ničemu nepomáhá. Následně jim doporučuje, aby se vydali na Ukrajinu. „Tak tam jeďte, na Ukrajinu, bojovat, když jste tak chytří,“ doporučuje jim na rozloučenou. Poté se na scénu vrací akční muž v červené mikině. Opět aktivistům bere transparenty a tentokrát je odnáší daleko mimo záběr. Těsně po něm mezi aktivisty v pohodě projíždí motorkář, nikdo z bojovníků za klima se neodvážil svým tělem projíždějící motocykl zablokovat.

V závěru videa se ještě mladá žena, která dění natáčí z pohledu aktivistů, provokativně ptá starší rozzlobené ženy, proč nejde do práce. Odpovědí jí je, že jde, ale bohužel pěšky, protože aktivisté stále blokují most.

Po chvíli na místo doráží několik policistů, kteří transparenty i demonstranty odhazují mimo vozovku. Aktivisté používají princip pasivní rezistence, kdy s policisty nijak nespolupracují a zůstávají ležet tam, kde jsou položeni. Někteří z nich tak byli z vozovky odstranění doslova prostrčením mezi svodidly.

Počínání klimaaktivistů si povšiml i herní vývojář Daniel Vávra. „Kdo topení zapíná, podporuje Putina! Plány imperialistů zhatí, naši vepři boubelatí! Blokádou pražského auta, zničíme okupanta,“ utahuje si parafrázemi budovatelských hesel z příslušníků moderní levice, která se snaží otázku klimatu řešit tím, že zablokuje pražskou dopravní tepnu. „Tyhle lidi snad musí platit FSB,“ zaspekuloval Vávra s odkazem na ruskou tajnou službu. Je pravda, že aktivisté se na svých sloganech zaštítili nejen probíhající ruskou invazí na Ukrajinu, ale také ukrajinskou vlajkou.

„Já tedy nevím jak vy, ale já doma nemůžu vypnout topení, protože už ho mám vypnutý, protože je ve dne venku 20 a naopak si otvírám okno. Čímž tedy zjevně bojuji s Ruskem. Kdybych teda nepouštěl hudbu na svým 1000W zesilovači,“ ironizuje dále Vávra počínání aktivistů a přemýšlí nad tím, jak asi mohl probíhat brainstorming před samotnou akcí, která koncem března, kdy venkovní teploty stoupají i nad 20 stupňů Celsia, vyzývá vládu i komerční sektor ke ztlumení topení. Vávra si vyzkoušel sepsat, jak asi taková taktická porada klimaaktivistů mohla vypadat:

„Hej, jak tu válku co nejrychleji vyhrát?“

„Natiskneme si debilní transparent a lehneme si s ním na silnici!“

„A?“

„A všichni co se kvůli nám nedostanou do práce, se strašně naserou na Putina.“

„Nenaserou se strašně spíš na nás?“

„Co to říkáš, soudruhu!? Chceš snad zpochybňovat naše ušlechtilé cíle? Je válka!“

„No já jen, že i když se na toho Putina naserou, čímž si teda nejsem jistej, tak jak to pomůže vítězství?“

„Mluvíš jako kolaborant! Sympatizuješ snad s Putinem!?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…