"Blj*ť na Putina! Čečencům oholíme brady." PL mezi bojovnými Ukrajinci před odjezdem autobusu do války

27.02.2022 9:44 | Reportáž

Oni si myslí, že kadyrovci jsou velcí bojovníci. Ale netuší, kdo jsou banderovci. Za rok se bude v Rusku prodávat zmrzlina za grivně. To nám řekl chlapík na pražském autobusovém nádraží Florenc. Zrovna odjížděl autobus do ukrajinského Lvova, kde zuří válka. A ParlamentníListy.cz tam byly při loučení přátel.

"Blj*ť na Putina! Čečencům oholíme brady." PL mezi bojovnými Ukrajinci před odjezdem autobusu do války
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na pražském autobusovém nádraží Florenc

„Většina autobusů teď končí ve Lvově, dál už nejedou,“ řekla pracovnice na přepážce, kde se prodávají jízdenky na Ukrajinu. Autobusy z pražského nádraží Florenc jezdí gastarbajtři domů na východ. Většinou jde o stanoviště sedm až devět. A tam postával redaktor ParlamentníchListů.cz.

Manželka odjela

Nechtěli, abychom je natáčeli na diktafon, abychom je fotili. Křestní jména také nejsou pravá, nicméně toto jsme se dozvěděli. Tělnatější muž, který se představil jako Volodimir, zrovna doprovodil svou manželku na autobus. Bylo to velké loučení, plné polibků. Stalo se kolem půl osmé večer. Jsou ze Lvova, což je celkem daleko od hlavních bojů, i když na největší město západní Ukrajiny se také útočilo.

Anketa

Pomůžete uprchlíkům z Ukrajiny, když to bude třeba? (od 26.2.)

6%
hlasovalo: 43369 lidí
„Jela za příbuznými. Jakmile tam budu něco platný, jedu také. Co vím od kamarádů, každý pojede bránit Ukrajinu, naši vlast,“ řekl. Autobus už odjel, ale tři muži zůstali na zastávce. Ukrajinci se často chodí loučit se svými blízkými hromadně. „Evropa nám žádnou pomoc asi neposkytne. Nemáme atomovku, takže se Rusů všichni bojí. Ale Putin se nezastaví, uvidíte,“ dodal.

Cesta autobusem

Jak vypadá v současnosti taková cesta autobusem na Ukrajinu, sdělil ParlamentnímListům.cz gastarbajtr, který si také nepřál být jmenován. Předevčírem dorazil do Lvova. Plný autobus se prý změnil na tiskové centrum. Všichni naslouchali přes chytré telefony, co se doma děje, a důležité zprávy pouštěli nahlas. Tak proběhla celá noc.

„Bljať na Putina,“ ozvalo se při jeho cestě několikrát. Lidé spolu až tak moc nehovořili, prý jen potichu sdíleli jasnou myšlenku, že toto se stát nemělo, že tohle už ten psychopat z Kremlu přehnal. Celý svět za nimi stojí, ale bohužel jako před druhou světovou válkou. Tehdy si „zápaďáci“ také neuvědomovali, že je Adolf Hitler šílenec. A v roce 1968 Češi pocítili, jací jsou Rusové. Když několik desítek minut stáli na hraničním přechodu kousek od Lvova, a to už na ukrajinské straně, přišla pohledná celnice a pozdravila: „Sláva Ukrajině!“ A všichni to po ní sborově opakovali.

Oholíme jim brady

Podle posledních zpráv míří na Ukrajinu bojovat Čečenci, obávaní bojovníci Ramzana Kadyrova, blízkého Kremlu. „Oholíme jim brady,“ vypnul prsa třetí chlapík, který ani neudal alespoň falešné jméno. „Oni si myslí, že kadyrovci jsou velcí bojovníci. Ale netuší, kdo jsme my, kdo jsou banderovci. Za rok se bude v Rusku prodávat zmrzlina za grivně (ukrajinské hrivny),“ dodal s tím, že Rusové sice mají velkou armádu, ale nebojují za pravdu a na vlastním území. A na Ukrajině, ale i mimo ní, je prý připraveno čtyřicet milionů lidí k boji.

A nakonec ještě doplnil: „Kamarád mi psal, že nyní na frontě nejsou další chlapi potřeba. Že záloh je dost. Chci bojovat, a až mi napíšou, jedu tam. Třeba za tři dny, třeba za šest, ale vyrazím. Ukážeme Rusovi, jací jsme, a že bude krvácet. Sláva Ukrajině, sláva hrdinům!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…