„Boj o charakter západu, to je moje válka!“ Šmucler burcuje. Myslí se na Kyjev a Moskvu, ale neřeší se Brusel

22.03.2022 16:05 | Ze sítí

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler se na svém facebookovém profilu podělil o odpověď na otázku, jak ovlivní válka na Ukrajině Západ a nás. „Pro mě je klíčové, že Česko byl Západ a měl by být Západ. Musíme vybojovat rozumné směřování EU v Bruselu. Já vím, koukám se opačným směrem, ale to je můj směr,“ poznamenal Šmucler.

„Boj o charakter západu, to je moje válka!“ Šmucler burcuje. Myslí se na Kyjev a Moskvu, ale neřeší se Brusel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Šmucler

„U války je podstatná klíčová ‚drobnost‘, kdo ji vyhraje. Důsledky napoleonských válek by nepochybně byly jiné, kdyby Napoleon zvítězil. Ale mnohé už v české společnosti vidíme nyní. Za posledních více než sto let se Česko posunulo na východ. Nikdo by v roce 1870 nepovažoval Prahu za jeho součást. Byla to tisíc let jedna z metropolí západních říší a plnila úlohu specifické pohraniční země,“ píše Šmucler. 

„Po roce 1918 jsme svůj zrak napřeli obráceným směrem – na Slovensko a na zemi, která teď hledá politicky korektní název – tehdy se jí říkalo Zakarpatská Ukrajina a jejím obyvatelům Rusíni. Pak přišla tragédie Židů, odsun Němců a hranice civilizací se pro mnohé posunula k Chebu, navíc tam spadla železná opona. Začalo neustálé osídlování z východu. Dříve ze Slovenska, nyní z Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Hranice země jsou stejné, ale obyvatelstvo se obměnilo,“ dodal. 

„V roce 1995 byly neuvěřitelné historky o oligarchistickém systému v Rusku. Teď dobře víme, o co jde. Východní svět je zaměřen na rodinu, rodáky, spolužáky. Je vztahový. Nikoli nutně špatně. Méně se tam hledí na demokratický stát. Mnoho našich politiků do zemdlení v posledních letech řešilo Rusko, co klíčového probíhalo v Bruselu, jsme řešili pozdě a málo. Jen jsme hýkali blahem z dotací, které nám zaplatily řadu budov, ale proměnily stát,“ píše.

„Tohle vše teď probíhá na steroidech. Naše populace bude ještě více slovanská, s větší úctou k ‚těm nahoře‘, budeme hodně myslet na Moskvu a Kyjev. Více se bude přerozdělovat a klíčové bude být na správném místě a něco také sobě přerozdělit. Je teď těžké odhadovat krátkodobé efekty v hodnotě HDP či inflace. Jisté ale je, že se budeme více vzdalovat západním zemím. Mnohé nechápou naše zaujetí válkou na Ukrajině, jako my jsme nechápali, co to řeší v Libyi. Jenže já chci zpátky na západ a bojovat o jeho charakter, to je moje válka,“ uzavřel Šmucler. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…