„Bude to katastrofa!“ Komentátorka varuje před tím, co se řítí na Fialu

17.04.2022 15:54

„Zaskočit USA se Černochové opravdu podařilo,“ zhodnotila komentátorka Karolina Stonjeková v pořadu moderátora Luboše Xavera Veselého „Podtrženo sečteno“ na XTV plány ministryně obrany na americkou základnu v Česku. Téma je podle ní zbytečné řešit a je to akorát „kontraproduktivní“ pro případné budoucí záměry vybudování základny. Ta navíc není jediným horkým tématem. Komentátorka jmenovala, na co nás již prý Fialova vláda začíná pozvolna připravovat. „Bude to katastrofa,“ zaznělo.

„Bude to katastrofa!“ Komentátorka varuje před tím, co se řítí na Fialu
Foto: Repro YouTube
Popisek: Karolina Stonjeková

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Slova premiéra Petra Fialy (ODS) shrnující, že „všichni trochu zchudneme“, komentátorka v pořadu glosovala přirovnáním k slovenskému významu slova. „On nemyslel zchudnout jako slovensky schudnúť, ale přijít o peníze,“ podotkla poté, co Xaver Veselý poznamenal, že on už má „tři kila dole“.

„Když to říká pan premiér, tak o peníze určitě přijdeme… Problém je u těch lidí, kteří na rozdíl od nás nějaké peníze mají, ale rozumím, že jste-li premiér, tak se vám snadno říká: ‚No, všichni zchudneme, ale nepodléhejte panice.‘ Vy byste podléhali panice s premiérským platem? To samé paní Pekarová, která má stejnou rétoriku,“ podotkla pak již vážněji Stonjeková s tím, že Pekarovou Adamovou nemusí tolik trápit například drahý benzín, jelikož ji vozí služební řidič.

Stonjeková však varuje, že to, co se na naši vládu řítí na vnitropolitickém i mezinárodním poli, „nebude žádný med“, a na pozoru by se tak měl mít zejména český kabinet. „Bude to katastrofa,“ míní.

Fiala tvrdí, že se jeho vláda bude snažit zaměřit na cílenou pomoc a „pomáhat těm, kteří to potřebují“. „Zároveň je ale lidem potřeba říct: Všichni trochu zchudneme, všichni budeme mít problémy. Nejde to jinak. Vedle nás je válka a my nejsme izolovaný ostrov,“ uvedl pro server Aktuálně.cz.

Že lidé kvůli zdražování „vyjdou do ulic“, se premiér nebojí. „Vím, že lidé mají obavy, a říkám: Nebojte se, nikoho nenecháme padnout,“ řekl.

Stonjeková si ale nemyslí, že si lidé na zdražování dokážou zvyknout. Podle ní jsme teprve na začátku. „Ale on to už teď potřebuje říct, aby nás na to pozvolna připravoval,“ nastínila směrem k ministerskému předsedovi s poukazem na to, že se v médiích začíná objevovat termín „Fialova drahota“.

Následovala slova poslankyně ANO Bereniky Peštové v XTV.cz. „Vládní koalice udělá vše, aby zůstala u moci. Jednací řád Sněmovny byl znásilněn. Místo důležitých věcí pro občany poslanci raději řeší Ukrajinu,“ uvedla poslankyně během rozhovoru.

„Že vládní koalice udělá vše pro to, aby zůstala u moci, to je obecné konstatování. To udělá každá vláda. A každé opozici se to nelíbí,“ řekla ke slovům Peštové Stonjeková a dodala, že jednací řád Sněmovny „je napsaný tak, aby se s ním hrálo“.

Co považuje za hrozbu do budoucna, je právě to, že si lidé budou myslet, že se kabinet více soustředí na ukrajinskou krizi než na problémy místních občanů. „Že poslanci více řeší Ukrajinu než důležité věci pro lidi, tak zde se obávám, že je to dojem, který bude sílit,“ podotkla.

Došlo i na ministryni obrany Janu Černochovou a její slova o tom, že by chtěla americkou základnu u nás. Té se prý povedlo „zaskočit“ i samotné Spojené státy. „Zaskočit USA se Černochové opravdu podařilo,“ zhodnotila.

Téma americké základny a názorové rozpory mezi jejími příznivci a lidmi, kteří jsou proti, má být podle Stonjekové však úplně zbytečné a „nemá cenu se na něm štěpit“, jelikož to není ani na stole. „Není to reálné. Američané to nechtějí,“ podotkla. Přivedení tématu na světlo je podle ní naopak pro možné budoucí záměry „kontraproduktivní“.
 
A došlo i na cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila do Kyjeva. „Měli tam zase mapu. Bez mapy to nejde,“ pobavilo evidentně komentátorku již tradiční zachycení politiků jedoucích do Kyjeva a souhlasila s Xaverem, že se akorát Vystrčil ukázal jakožto „pozér“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…