„Budou zničeni.“ USA posílají vojáky na Tchaj-wan. Z Číny zahřmělo

24.02.2023 8:45

Spojené státy americké plánují zesílit svoji vojenskou přítomnost na Tchaj-wanu, má jít o větší výcvikovou podporu místní armádě, kterou přítomní Američané cvičí. Současně tím ale může dojít k dalšímu vyhrocení vztahů mezi Čínou a USA. Asijská velmoc totiž nese tuto akci nelibě a zaznívají i slova o vojenské akci a zničení amerických vojáků společně s těmi tchajwanskými. Navíc prý může Čína poskytnout Rusku rozhodující podporu v současném průběhu ukrajinského konfliktu.

„Budou zničeni.“ USA posílají vojáky na Tchaj-wan. Z Číny zahřmělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Čínskě lidové republiky

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
„USA výrazně zvyšují počet vojáků rozmístěných na Tchaj-wanu, na více než čtyřnásobek současného počtu, aby posílily výcvikový program pro místní ostrovní armádu a reagovaly na rostoucí hrozby z Číny,“ napsal Wall Street Journal s tím, že USA plánují v nadcházejících měsících rozmístit na ostrov 100 až 200 vojáků.

Podle dosavadních zpráv na ostrově doposud působilo zhruba 30 amerických vojáků. Jejich větší síla má rozšířit výcvikový program, který se Pentagon snažil utajit.

Podle americké televizní stanice CNN není ale dosud zcela jasné, kolik dalších amerických vojáků se zúčastní rozšířeného výcvikového programu.

Stejný server pak informoval o tom, že tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen přijala delegaci amerického Kongresu a při té příležitosti se nechala slyšet, že obě armády budou spolupracovat ještě těsněji.

„Posílené vojenské a ekonomické vazby byly ústředním bodem rozhovorů s politickými, obchodními a vojenskými vůdci," řekl CNN člen této americké delegace a dodal, že dezinformační a vlivová kampaň Komunistické strany Číny proti Tchaj-wanu by měla být řešena prostřednictvím hlubší spolupráce se Spojenými státy.

Odborníci ale varují, že i mírné zvýšení počtu vojáků na Tchaj-wanu by mohlo zvýšit napětí s Čínou, která v posledních měsících s nelibostí sledovala, jak USA posilují svou pozici v tamním regionu.

Čína v reakci na to obvinila USA z podkopávání míru a stability v regionu.

Vyostřená situace však přesahuje samotné hranice regionu a může mít vliv i na ukrajinský konflikt.

Tento týden ministr zahraničí Antony Blinken podle CNN řekl, že Čína může poskytnout Rusku rozhodující podporu pro jeho válku na Ukrajině. Na to reagovalo čínské ministerstvo zahraničí s tím, že USA a NATO poškozují Čínu.

V souvislosti s výše uvedeným se Tchaj-wan pravděpodobně stává nejcitlivějším bodem eskalace napjatého vztahu mezi Pekingem a Washingtonem.

Podle posledních oficiálních údajů ministerstva obrany měly USA v posledních letech na Tchaj-wanu 20 až 40 vojáků. Většina jsou mariňáci, kteří mají za úkol chránit ambasádu a bezpečnost diplomatů, či Americký institut na Tchaj-wanu.

Je třeba také dodat, že USA nemají na Tchaj-wanu oficiální velvyslanectví, protože neuznávají ostrov jako nezávislý stát.

Faktem také zůstává, že se loni v létě tchajwanské jednotky zúčastnily cvičení Northern Strike vedené michiganskou národní gardou. Toto cvičení se konalo v srpnu, jen pár dní poté, co tehdejší předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová navštívila Tchaj-wan, což vyvolalo rozzlobenou reakci Číny, včetně vojenské demonstrace síly kolem ostrova.

Spekuluje se, že by se tchajwanští vojáci mohli zúčastnit tohoto mnohonárodního cvičení znovu letos v létě. Cvičení, které má i menší zimní fázi, má ročně přibližně 7000 účastníků.

Tiskový tajemník Pentagonu brigádní generál Pat Ryder odmítl komentovat plány na rozšíření výcviku tchajwanských sil.

„Nebudeme komentovat konkrétní operace, nebo výcvik, ale rád bych zdůraznil, že naše podpora a obranný vztah s Tchaj-wanem zůstávají v souladu se současnou hrozbou, kterou představuje Čínská lidová republika,“ řekl Ryder ve svém prohlášení.

Zmíněná vyhrocená situace nezůstala bez odezvy také na čínské straně. Komentátor a bývalý šéfredaktor čínského deníku Global Times, který je oficiálním periodikem Čínské vládnoucí komunistické strany, k tomu na svém Twitteru napsal:

„Je nezákonné, aby další američtí vojáci přicházeli na Tchaj-wan a čínská vláda nenese žádnou odpovědnost za jejich bezpečnost,“ varoval Američany a své stanovisko ještě dále vyostřil.

„Pokud v případě potřeby podnikneme vojenskou akci, budou tito američtí vojáci zničeni spolu s odporujícími tchajwanskými jednotkami,“ dodal s tím, že američtí vojáci mohou být zlikvidováni jako první, protože jde o invazní armádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten americký ksindl, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVl.P. , 24.02.2023 9:43:16
potřebuje už konečně dostat pořádně po tlamě.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…