„By bylo nedemokratické.“ V Irsku si libují, jak nemohou v zahraničí volit. Co na to Rakušan?

11.12.2023 13:21 | Zprávy

Hnutí STAN nadále prosazuje korespondenční volbu, kvůli které si zřejmě Sněmovna opět zažije dlouhé ponocování ve spacácích. Bývalý poslanec Farský v Partii argumentoval, že korespondenční volbu nemá v EU jen Francie, Chorvatsko, my a Irsko. Ale v Irsku jdou mnohem dál. Irové v zahraničí nemohou volit skoro vůbec. A ještě si tamní komentátorka libuje, jak to Irsko chrání před jedním kandidátem, který je proti migraci. Jedná se o slavného zápasníka Conora McGregora.

„By bylo nedemokratické.“ V Irsku si libují, jak nemohou v zahraničí volit. Co na to Rakušan?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Volby v základní škole nedaleko Slovenského rozhlasu

Jedním z „taháků“, který se hnutí STAN snaží do českého zákona prosadit, je korespondenční volba. V nedělní Partii ji obhajoval bývalý poslanec STAN Jan Farský. „V Evropské unii jenom Chorvatsko, Francie, Irsko a my nemáme korespondeční volbu. Jinak všechny ostatní země mají korespondenční volbu. Nikde to problém nedělá. Naopak, bere se to jako úplný standard. A je to standard v demokraciích,“ prohlašoval Farský. A narážel na dřívější slova Andreje Babiše, který dříve podporoval elektronickou volbu. Jeho slov se pak chytil předseda strany Vít Rakušan, který taktéž prosazuje korespondenční volbu.

Dodejme, že Francie je poměrně významným členem Evropské unie a má necelých 65 milionů obyvatel. Česko pak má 10,5 milionu, Chorvatsko 4 miliony, Irsko pak 5 milionů. Dohromady se jedná o 84,5 milionu obyvatel, tedy 19 % všech obyvatel EU.

Není také pravda, že korespondenční volba nikde problémy nezpůsobila. V Rakousku v roce 2016 to byly právě korespondenční hlasy, které rozhodly o těsném vítězství Alexandra van der Bellena a na jejichž sečtení se muselo čekat. Nejkřiklavější případ však byly prezidentské volby v USA v roce 2020, kdy rekordní počet voličů použil právě korespondenční lístky kvůli probíhající pandemii covidu. I tehdy se muselo na sčítání čekat a výsledky byly dlouho zpochybňovány.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…