„Byl to vtip.“ Trhal snad hlasy pro Trumpa? Mladík má problém, uniklo VIDEO

11.11.2020 19:42

Po sociálních sítích se šíří video, na němž údajný zaměstnanec americké pošty zřejmě ničí volební hlasovací lístky ve prospěch prezidenta Donalda Trumpa. Video, které jako možný volební podvod šířil i právník prezidenta Trumpa a bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, je podle výpovědi muže pouze snahou o vtip. Podobným materiálům má čelit i linka zřízená pro monitorování možných volebních podvodů. Její správci čelí telefonátům od „levičáckých teenagerů“ či fotografiím s obsahem pro dospělé.

„Byl to vtip.“ Trhal snad hlasy pro Trumpa? Mladík má problém, uniklo VIDEO
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí
V souvislosti s hlasováním a sčítáním hlasů amerických prezidentských voleb se šíří mnoho nejasností či videí, jež mají údajně zobrazovat podvody při volbách. Jedním z hojně šířených videí se stalo i to uživatele pod přezdívkou BigChoppaDoe na sociální síti TikTok. Ten na nahrávce říká: „Jak někteří z vás vědí, tak pracuju ve třídírně hlasovacích lístků. To znamená, že dostaneme vaše hlasy a roztřídíme je. Takže, pokud nějaký z hlasovacích lístků říká něco jako tenhle: ‚Donald J. Trump‘, tak se prostě k ostatním nedostane.“ Během svého proslovu chopí dokument, který dosti věrohodně vypadá jako opravdový hlasovací lístek, a roztrhá jej.

Muž následně zničení volebního lístku popřel, podle jeho výpovědi se pokoušel o vtip a k žádnému volebnímu podvodu z jeho strany nedošlo. Svůj outfit vysvětlil tím, že je zaměstnancem Amazonu.

„To video jsem natočil ve svém amazonském oblečení, protože víte, že si vždycky dělám legraci!“ tvrdí muž.

Není to však jediný údajný podvod, o kterém se hovořilo. S poukazem na možné podvodné chování přišel i zaměstnanec pensylvánské pošty Richard Hopkins. Podle něho šéf tamní pošty nařídil svým podřízeným, aby antedatovali korespondenční hlasy, které byly odeslány až po volebním dni 3. listopadu.

I zde však zřejmě šlo o výmysl, jelikož Hopkins v pondělí vyšetřovatelům řekl, že si příběh vymyslel.

Trpkou práci s evidencí možných přečinů má i linka prezidenta Donalda Trumpa, kterou pro tyto účely republikánský kandidát zřídil. Telefonní linku se nedaří pro účely evidence možných podvodů a nesrovnalostí využívat, jelikož ta se prý také setkává se záplavou podporovatelů demokrata Joea Bidena, kteří se mají snažit o vtipkování.

Zpravodaj amerického webu Axios Jonathan Swan hovořil o telefonátech od „levičáckých teenagerů“, či dokonce o evidenci v podobě fotografií s pornografickým obsahem.

O velkém množství materiálů, které ve skutečnosti jsou pouze pokusem o vtipy, se mohl přesvědčit i prezidentův právník a bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, jelikož i on sdílel video, které jeho tvůrce označuje za vtip. Giuliani z dalších důkazů zatím nadnesl, že je možnost, že v letošních volbách odvolily „statisíce mrtvých lidí“.

Nejasnosti během sčítání voleb pak tento rok podporuje zdlouhavé sčítání korespondenčních hlasů i fakt, že je v mnoha státech mezi oběma kandidáty poměr hlasů velmi vyrovnaný. V některých státech je bývalý viceprezident Joe Biden ve vedení nad Trumpem pouze o jednotky tisíc hlasů.

Ani po několika dnech od voleb pak ne zcela všechny státy mají kompletně sečteno a nerozhodnuto je podle americké CNN ještě v Severní Karolíně, kde vede aktuálně Trump, a v Georgii a Arizoně, kde vede Biden.

Trumpův tým se proti těsným výsledkům hodlá bránit právní cestou. Žaloby žádající přepočet hlasů se již rozhodl podat v Pensylvánii, Nevadě, Arizoně a Georgii.

V klíčové Pensylvánii s 20 voliteli Trump po Nejvyšším soudu Spojených států žádá odmítnutí korespondenční hlasů, které byly odeslány ve volební den 3. listopadu, ale dorazily až po něm.

Podle amerických médií má nyní Trump 217 volitelů a vedoucí kandidát demokratů Joe Biden jich pak drží 279. Pokud se mu podaří udržet počet nad 270 do hlasování volitelů 14. prosince, pak by se stal příštím prezidentem Spojených států.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …