„Částku není možno sdělit.“ Nová smlouva s Pfizerem. Právník zjistil a zděsil se

23.08.2022 20:21 | Ze sítí

Minulá vláda se vyznamenala nákupy nápadně drahých ochranných pomůcek proti nákaze covid-19, a současná vláda Petra Fialy podle experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála nezůstává pozadu. Resort zdravotnictví od Pfizeru koupil proticovidový lék Paxlovid, jehož částka zůstává utajena. „Co je špatně na standardním režimu stanovení lékových úhrad,“ pozastavuje se Dostál.

„Částku není možno sdělit.“ Nová smlouva s Pfizerem. Právník zjistil a zděsil se
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Ondřej Dostál

Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo smlouvu s americkou firmou Pfizer o dodávkách antivirového léku Paxlovid na covid-19 do konce letošního roku. První část má dorazit v září. V úterý to sdělil mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

„Tato smlouva umožňuje objednávat podle potřeby. Nespotřebované léky se tak nebudou muset hradit ze státního rozpočtu, jako tomu bylo v některých případech dříve, například u monoklonálních protilátek,“ uvedl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Částku, kterou léky budou stát, podle Jakoba však kvůli důvěrnému režimu smlouvy není možné sdělit. To je prý minimálně zarážející především i proto, že podivné nákupy ze strany státu se v rámci covidové epidemie nejednou řešily.

„Nestandardní nákupy léčiv pokračují,“ reaguje expert Ondřej Dostál na nákup léku a dodává: „Ministerstvo nakoupilo od Pfizeru napřímo Paxlovid, částku ‚není možno sdělit‘. Drahá zkušenost s nákupem vakcín téže firmy, nyní přebytečných, přesto odebíraných, zjevně nestačila. Co je špatně na standardním režimu stanovení lékových úhrad?“ táže se na svém twitteru.

 

 

Připomíná, že navíc Česko musí Pfizeru zaplatit do 28. srpna fakturu za vakcíny v hodnotě téměř dvou miliard korun, jinak mu hrozí penále. „Jako kdyby nebylo dosti na tom, že dlužíme firmě Pfizer za čtyři miliony dávek (přebytečných) vakcín, na což musela vláda sebrat narychlo dvě miliardy z resortu sociálního zabezpečení, jinak by bylo penále. S takovou nám za chvíli exekutoři oblepí Strakovku,“ poznamenal Dostál v dalším tweetu.

 

 

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
O dodávkách léku Paxlovid ministerstvo jednalo od začátku letošního roku. Nechtělo ale platit dopředu určený počet dávek, které by se nemusely pro pacienty využít.

Pacienti dostanou lék na základě žádanky od svého praktického lékaře nebo specialisty v celkem 58 nemocničních lékárnách po celém Česku. Má formu tablet.

„Paxlovid je určený pro pacienty s potvrzeným covidem-19 a vysokým rizikem zhoršení do závažné formy onemocnění. Studie potvrzují, že pokud je lék podán do pěti dní od prvních příznaků, jeho účinnost snížit riziko hospitalizace a úmrtí je 88 procent,“ popsal Jakob.

Lék firmy Pfizer funguje trochu jinak než ostatní v Česku dostupná antivirotika proti covidu. A ze závěrů klinických studií má nejlepší účinnost, uvedla před časem přednostka pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty a Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Koziar Vašáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…