„Češi si zvyknou.“ Sociolog prozradil, jak se tlačí „manželství pro všechny“. A čeho se bojí

10.06.2022 12:16

V Českém rozhlase proběhla debata o manželství stejnopohlavních párů. Hostem podcastu Vinohradská 12 byl člen platformy PROUD Zdeněk Sloboda, v titulku prezentovaný jako sociolog. Mimo jiné vyjádřil názor, že Češi si na změny v manželské legislativě zvyknou, protože jsou beztak „papučový národ“.

„Češi si zvyknou.“ Sociolog prozradil, jak se tlačí „manželství pro všechny“. A čeho se bojí
Foto: Hana Brožková
Popisek: Zahájení festivalu Prague Pride 2021 na Střeleckém ostrové. Festival zahájil primátor Prahy Zdeněk Hřib

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Moderátor Matěj Skalický hned na úvod vymezil úhel pohledu dotazem: Manželství pro všechny, nebo jen pro někoho? Sociolog Sloboda z katedry mediálních studií olomoucké univerzity, rovněž vnímá novelu tak, že by „vytvořila rovnoprávnost“.

Rozšířit pojem manželství v občanském zákoníku je podle něj jednodušší, než naplňovat existující institut registrovaného partnerství novými právy. Rozšíření je důležité z praktické i symbolické roviny.

Moderátor Skalický se přidal, že rovnoprávnost pro všechny je symbolem liberálnědemokratické společnosti. A i v Česku prý téma rozděluje stále méně, a odpor je spíše „optickou“ věcí.

Podle Slobody k tomu přispělo i to, že média se snažila o „vyvážený“ obraz, a proto dávala prostor i odpůrcům novely, kteří díky tomu začali být „více vidět“.

Sloboda pak zaujal moderátora teorií „horizontů“, podle které když sexuální menšiny dosáhnou nějakého pokroku, stává se jejich zájmem jeho rozšíření. „Když se máte kde scházet, aniž by vás policie rozehnala, tak další horizont je uznání toho partnerství,“ vykládal člen platformy PROUD.

CELÝ POŘAD ZDE

„Za uznáním registrovaného partnerství se horizont posunuje k rodičovství, přístupu k umělému oplodnění, k adopcím a potom k tomu manželství,“ prozrazoval dále. Evropskou cestou jsou podle něj „postupné kroky“, ne chtít všechno najednou.

Moderátora zajímalo, zda novela občanského zákoníku je jen jedním krokem. Host otevřeně přiznal, že změna v občanském zákoníku se bude propisovat do řady dalších zákonů a předpisů. Takže by to byl velký „skok“.

Sloboda také otevřeně přiznal, že motorem změn je skupina Jsme fér, která agendu tlačila už v minulém období a nyní se dostala do kontaktu s některými politiky současné koalice. Je podle něj praktické, aby se to schválilo na začátku volebního období, protože před volbami by do toho nikdo nešel.

„LGBT témata nejsou věcí, na které byste si uhrál politické body,“ lituje. Výjimkou jsou třeba Piráti. Jiné je to na straně odpůrců, kde se na tom řada politiků zviditelňuje. Podle Slobody jsou to ale jen populistické argumenty, protože třeba Křesťanská demokracie Angely Merkelové v Německu, konzervativní strana, s tím byla naprosto „v pohodě“.

Česká tradiční rodina podle něj vůbec není katolická, není v ní problém se rozvést, čtyřicet procent dětí se podle něj rodí mimo sezdaná soužití. Takže je otázkou, na jakých „tradicích“ vlastně lpíme.

Česká společnost si podle něj manželství idealizuje, možná i proto, že tolik lidí zažilo zkrachovalé rodiny a rozvody. A výsledkem toho je i populistické lpění na tradiční rodině.

Iniciativa Jsme fér místo toho podporuje rozmanitost. A netýká se to rozhodně jenom stejnopohlavních párů, ale i jiných skupin, cítících se jako rodina. „Vždyť těch lidí může být víc, v tom vztahu,“ zdůraznil zástupce PROUD. A měli bychom směřovat k uznání jejich diverzity.

„U těch Čechů a Češek, kteří jsou trochu víc xenofobnější než drtivá většina Evropy, nebo Evropan na severozápad u nás, tak to směřuje k uznávání té diverzity,“ naznačil záměry.

Důvodem snah je i to, že pokud je něco uzákoněné, tak to Češi berou, že to tak je. „Češi jsou papučový národ, co sedí u televize s chipsama a pivama. A když se něco stane, tak chvíli počkají, a pak si to křeslo jen posunou směrem, jakým to směřuje. Podobný to bylo s tím registrovaným partnerstvím. Takže Češi si zvyknou, otázkou jenom je, zda nepřijdou nějací populističtí politici, kteří to téma zvednou, a dostaneme se někam jako Polsko, Maďarsko nebo Rusko. Ale já věřím že ne, že Češi jsou ten papučový národ, který se moc neaktivizuje, a že se neposunou do retradicionalizace,“ věří sociolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …