„Chcete ty neočkované lidi zatýkat?!“ Debata Havlíčka s Rakušanem se nebývale vyhrotila

28.11.2021 12:44

V první hodině Partie na CNN Prima News se střetli vicepremiér za hnutí ANO Karel Havlíček a pravděpodobný příští ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Pánové svedli bitvu o povinné očkování. „Budeme tady ty (neočkované) lidi zatýkat?“ ptal se Rakušan. Od Havlíčka dostal odpověď. Jenže to nebylo zdaleka všechno. Ve studiu bylo chvílemi pořádné horko. I kvůli dnes již bývalému kandidátovi na post ministra průmyslu a obchodu Věslavu Michalikovi (STAN).

„Chcete ty neočkované lidi zatýkat?!“ Debata Havlíčka s Rakušanem se nebývale vyhrotila
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Vít Rakušan.

Prezident republiky Miloš Zeman v 11 hodin jmenoval předsedu ODS Petra Fialu premiérem. Stalo se tak v Lánech při osobním setkání obou pánů, ač byl prezident covid pozitivní a musí dodržovat karanténu.

„Je dobré, že ten akt se koná, protože to celé věci dává nějakou dynamiku. My máme ten vládní projekt připravený. Samozřejmě na prvním místě panu prezidentovi přeji, aby měl průběh covidu mírný. A pokud to takto posvětila i hlavní hygienička, podle mých informací, tak je dobře, že se to takto děje,“ pravil Rakušan.

Ve stejném duchu se vyjádřil i vicepremiér v demisi za hnutí ANO Karel Havlíček.

Sám Zeman při jmenování prozradil, že kolečko diskusí s kandidáty na ministry uzavře 13. prosince. Pak bude možné jmenovat vládu jako celek. „Já vám mohou slíbit, že to bude vláda změny, která provede naši zemi touto složitou situací, a připraví potřebné změny pro budoucnost,“ pravil Fiala s tím, že bude pracovat ve prospěch všech lidí.


Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková.

Po vystoupení prezidenta dostal znovu slovo ve studiu Rakušan, který zdůraznil, že nová vláda bude co nejrychleji pracovat a řešit všechny krize, které Česko sužují.

Také Havlíček byl spokojen. „Pan prezident to neprodlužuje ani o jeden den. Viděli jsme také, že je v dobré psychické pohodě,“ ocenil Havlíček.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí
Rakušan poté zdůraznil, že hnutí STAN musí ještě přijít se jménem nového ministra průmyslu a obchodu a řekl jasně, že toto jméno se jako první dozví premiér Petr Fiala. „Abychom tady nastavili nový styl komunikace,“ pravil Rakušan.

Moderátorka Terezie Tománková poté přehodila diskusní výhybku ke covidu.

„Ten vir se nedá zastavit. To, co se dá, je chránit obyvatelstvo, dá se chránit očkováním,“ řekl Havlíček. Poté dostal otázku, zda končící Babišova vláda chystá lockdown. „Máme tady nesmírně agresivní vir z jižní Afriky. Přesto jsme neudělali ta nejtvrdší opatření, protože máme k dispozici jiné nástroje, především očkování. ... V tuto chvíli se nechystáme na plošný lockdown,“ řekl vicepremiér.

Rakušan volal po intenzivnější práci hygieniků a policie, ale také po spolupráci ministrů – školství, zdravotnictví, vnitra i dalších.

V kontrolách opatření musí podle předsedy STAN přitvrdit i policie. „Je to ta obrovsky nepříjemná tíha, která leží na policii,“ zaznělo do Rakušana.

Havlíček kontroval, že problém posílení testovacích a trasovacích kapacit je v tom, že nejsou lidé. Česká republika nemá dost lidí, aby zvládla ve velkém testovat, trasovat, ale i očkovat.

Rakušan připomněl: „My kdybychom měli nejen ty šťourací testy, ale i ty plivací, tak to bude jiné, protože u těch šťouracích musí u každého stát sestřička; u těch plivacích by to mohlo jít rychleji. A teď my zase budeme řešit, že zase není dostatek testů a že se nestihnou nakoupit. A ukazuje se, že hygiena nestíhá. Ta strukturální připravenost Německa i Rakouska je mnohem lepší než u nás.“

Havlíček se rozčílil. „My potřebujeme řádově 1,5 milionu testů týdně,“ volal rozzlobeně.

Jedním dechem dodal, že budoucí vláda v boji s covidem mluví o solidaritě. „To je na první vlnu covidu. Dobré ráno v tomto. My se potřebujeme bavit o uznávání nebo neuznávání testů, o povinném očkování nebo o povinném očkování některých skupin a tak dále,“ žádal Havlíček.

Rakušan přešel do protiútoku a zdůraznil, že by vláda třetí dávkou měla rychle proočkovat klienty domovů pro seniory a sociálních zařízení.


Karel Havlíček a Vít Rakušan. (FOTO: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News)

To chcete neočkované lidi zatýkat?  

Havlíček začal mluvit o povinném očkování.

„Jsme v situaci, kdy Evropa je jednoznačně v krizi. Jsme v situaci, kdy se k tomu Evropa dříve či později přikloní. Máme tady očkování proti žloutence, ale dneska tu nemáme žloutenku, ale covid. Dřív nebo později to skutečně přijde,“ řekl Havlíček k povinnému očkování.

 Tady chtěl Rakušan slyšet, jak se povinné očkování bude vymáhat v praxi.

„Pojedeme za těmi lidmi domů? Odvezeme je na očkování? Dáme jim nějaké pokuty? Budeme tady mít velkou společenskou tenzi. Budeme tady ty lidi zatýkat?“ hřímal předseda STAN.

„Je lepší společenská tenze, než se dívat na to, že nám rostou počty mrtvých a nelze tomu zabránit,“ odvětil Havlíček.

A to už se Rakušan neudržel a konstatoval, že nechápe, proč se tedy vláda na co nejmenší počty nezaměřovala již dříve. Místo toho bylo Česko v jednu chvíli zemí s největším počtem nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Moderátorka Terezie Tománková poté obrátila pozornost k zákazu adventních trhů.

Havlíček toto opatření hájil s tím, že venku lidé nenosí respirátory a nedodržují rozestupy, takže covid se šíří, zatímco v kamenných obchodech lidé respirátory nosí a rozestupy dodržují. Proto mělo smysl adventní trhy zavřít a kamenné obchody nechat otevřené. Vicepremiér v této souvislosti připomněl, že obdobně je to řešeno v sousedních i v dalších zemích.

„Já si nedovedu představit, že bychom adventní trhy ponechali otevřené, tam jdou lidé za zábavou, zatímco do obchodů si jdou nakoupit. Chápu, že ti živnostníci jsou naštvaní, my je všechny odškodníme, i za ty zásoby, které museli třeba vyhodit,“ sliboval Havlíček.  

Rakušan upozornil, že jako budoucí ministr vnitra není příznivcem obcházení vládních nařízení.

„Já nejsem příznivcem té jinak sympatické české kreativity v obcházení opatření, kdy se vymyslí opatření a hned se hledá cesta, jak ho obejít. Na druhé straně, pokud paní, která chtěla na trhu prodávat adventní věnce a svíčky, ale toto nemůže dělat, zatímco vedle obchodní centra normálně jedou, tak ono to skutečně vypadá diskriminačně,“ pravil předseda STAN.

Moderátorka poté věnovala pozornost ještě Věslavu Michalikovi, dnes už bývalému kandidátovi na ministerstvo průmyslu a obchodu.

Rakušan zdůraznil, že Věslav Michalik by byl skvělý odborník na ministerský post, ale jedním dechem dodal, že Michalikova komunikace v této kauze byla nešťastná.

A tady se začal zlobit Havlíček. „Můžeme se tady bavit o tom, jaká tam byla role všech těch ruských investorů a tak dále. A pak je tu ještě jedna věc. Proč se tady financuje STAN z peněz z těch solárních zdrojů, když ten zákon se schvaloval za vlády STAN a TOP 09? Toto vám nevadí?“ ptal se Havlíček.

Jenže Rakušan připomněl, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš už je celé roky trestně stíhán, ale z postu premiéra neodstoupil a hnutí ANO poskytl nemalé peníze. „Tady je podezření a pan Michalik kvůli tomuto podezření odstoupil. Copak pan Babiš odstoupil?“ ptal se Rakušan.

Havlíček zopakoval, že mu přišlo podezřelé, když manželce Věslava Michalika přistály peníze na účet na Kypru. 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…