Cherson: Ukrajinci vrazili klín do obrany. Rusové se zakopávají

04.10.2022 10:26

Ukrajinské tanky vrazily do ruské obrany hluboký klín. Už to přiznávají i sami ruští okupanti sedící v Chersonu. Ale Rusové se prý zakopávají a chystají se na důslednou obranu.

 Cherson: Ukrajinci vrazili klín do obrany. Rusové se zakopávají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tank T-90

Ruská invaze dál pokračuje, ale již několikátý den pokračuje ruskými neúspěchy. Už i ruská státní média přiznávají, že Ukrajinci bránící svou zemi nepostupují jen u Lymanu na východě, ale také k Chersonu na jihu. Z Ruska teď zaznívá, že se vojáci Ruské federace zakopávají u Chersonu a hodlají se se vší rozhodností bránit.

„Ruskem dosazení představitelé v Chersonu postup potvrdili, ale uvedli, že síly Moskvy se zakopávají. Vladimir Saldo, Ruskem dosazený vůdce v Chersonské oblasti, připustil, že ukrajinské síly prorazily u Dudčan, města na řece Dnipro (rusky Dněpr) asi 30 km jižně od předchozí frontové linie,“ uvedla britská BBC.

Podle Salda se dva ukrajinské prapory pokusily dostat k vodní elektrárně Kachovka, asi 70 km východně od Chersonu. Elektrárna se nachází v přístavním městě Nová Kachovka.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že „početní převaha“ ukrajinských tanků „vrazila hluboký klín“ jižně od vesnice Zolota Balka, která označovala předchozí frontovou linii na Dněpru. Tvrdil, že Rusové v těchto bojích zabili asi 130 ukrajinských vojáků.

Podle agentury Reuters se Ukrajinci na jihu zaměřili mimo jiné i na narušení ruských zásobovacích tras, na kterých závisí životy 25 tisíc ruských vojáků pohybujících se v oblasti.

Institut pro studium války (ISW) také hlásí, že Ukrajinci dosahují na frontě úspěchů.

„Ukrajinské síly dosáhly za posledních 24 hodin značných zisků kolem Lymanu a v severní části Chersonské oblasti. Ruské jednotky poražené na těchto frontách byly dříve považovány za jedny z předních konvenčních bojových sil Ruska,“ uvedl na twitteru ISW.

Ruský prezident Vladimir Putin se podle institutu mezitím snaží tlačit na ruský byrokratický aparát, aby jím vyhlášenou mobilizaci prováděl pořádně. 

Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…