„Chytrej jak rádio.“ Soukup ke Klausovi ml. a ODS

19.03.2019 11:55

Soukup opět trochu pozměnil formát svých zpráv. K událostem si jako komentátora pozval Leo Luzara, komunistického poslance. Nemohla chybět vyjádření ke Klausovi mladšímu. Soukup Petra Fialu přirovnal k Bohuslavu Sobotkovi a dodal, že si vsadí, že dopadne stejně. A také si všímal, že Pavel Novotný je v ODS stále. Pak přešel na důchody.

„Chytrej jak rádio.“ Soukup ke Klausovi ml. a ODS
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Jaromír Soukup prezentuje sliby ČSSD

Soukup začal vyhazovem Václava Klause mladšího. Konstatoval, že být předseda strany musí být těžké, zvlášť když je každý ve straně „chytrej jak rádio“. Srovnal to se svou vlastní profesí řízení televize, protože jeho novináři si prý ve schopnosti kibicovat cokoliv s politiky ODS nezadají. Ale byl by špatný šéf, kdyby někoho vyhazoval jen za jeho názory, říká. „Právě jiné názory a schopnost naslouchat ostatním je podle mého názoru to, co mi pomáhá jít kupředu,“ prohlásil ředitel Barrandova. Fialovy kroky tedy nechápe.

Anketa

Kdo v posledních letech nejvíc uškodil ODS?

23%
71%
2%
hlasovalo: 14240 lidí

Jako komentátora si pozval komunistického poslance Leo Luzara. Soukup uvedl, že výkonná rada ODS zvládla nejen vyhodit Václava Klause mladšího, ale také zrušit volbu Ivana Langera do regionální rady ODS. „Na pár hodin jednání v pátek nebo v sobotu docela slušnej výkon,“ ocenil to Soukup. ODS si tím podle něj vyloučila jedinou výraznou osobnost, kterou měla. Petra Fialu přirovnal k Bohuslavu Sobotkovi. „Absolutně nevýrazná osobnost bez jakéhokoliv náznaku charisma, který když se ocitne v nějaké defenzivě, tak kope a je arogantní. To ty dva pány tak nějak spojuje,“ tvrdí Soukup a dodává, že si klidně vsadí, že to s nimi dopadne podobně. Prý chápe Fialu, že se Klause mladšího bál, když měl k dispozici stranický aparát a média mu naslouchala, a stejně byl méně oblíbený než řadový poslanec. Předseda ODS údajně jen hledal záminku, která by v médiích dobře rezonovala. Klišé jako „nesdílel naše hodnoty“ jsou podle něj blbosti. A srovnal Klause s Pavlem Novotným, který v ODS stále zůstává.

I k Langerovu odzvolení se Soukup dostal. Předseda krajského sdružení ODS řekl, že se jedná o formální pochybení regionální organizace v olomoucké oblasti a krajská organizace to netušila. „Co nedodal, je, že si poučení z krizového vývoje vzal a že ho chápe. A že už to nikdy neudělá,“ dodal moderátor. „Proč je Ivan Langer špatně, taky nikdo neví. Já si myslím, že se Fialovi nelíbí ty jeho básničky. Mně se teda taky moc nelíbí,“ teoretizoval Soukup. Prý to v „demokratické“ straně smrdí čistkami.

Pak už nechal Soukup mluvit Leo Luzara. Ten řekl, že jméno Klaus, ať už mladší, či starší, je spojeno se základy ODS, a „nová“ ODS by velice ráda zapomněla na své kořeny, na to, odkud vzešla. „To vlastně dokazuje ten olomoucký případ pana Langera. Dyť přece všichni pamatujeme, co se dělo na Ministerstvu vnitra. Ty chodby, kdyby mohly mluvit…“ doplnil Luzar s tím, že za Langerova panování vnikala politická moc do silových složek. Soukup namítal, že nikdy nebyl odsouzen. „Samozřejmě, nic se nedělá vlastníma rukama a pan Langer svýma rukama tyto věci nedělá,“ vyvracel mu to Luzar a vyzval moderátora, ať se zeptá řadových policistů z této éry. Klausovi staršímu zase nemůže zapomenout 90. léta, kdy dovedl zemi do krize a k morálnímu bankrotu politiky.

Soukup pak usměrnil diskuzi, že se chce bavit o vyloučení Klause mladšího. Luzar uvedl, že oni nikdy nevylučovali. Na to se moderátor ohradil, že KSČ vylučovala, ale podle Luzara KSČ není KSČM a jejich stanovy jsou prý jedny z nejdemokratičtějších a mnoho stran od nich údajně opisovalo. A Petr Fiala by se podle něj měl informovat, jak vnímají Klause mladšího řadoví členové ODS. Luzar se svěřil, že názory Klause mladšího na inkluzi a matematiku ve školách sdílí také. Moderátor pak dodal, že Klause mladšího chce ODS vystrnadit i z křesla předsedy školského výboru, řka, že toto křeslo náleží ODS. To si ale podle Luzara strana bude muset vyřešit sama a je zvědavý, zda strana dokáže odborníka na školství nahradit.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí
Dále se Soukup věnoval důchodům. Zmínil, že ministryně Maláčová vyjádřila pohrdání nad neschopností demokratické opozice vymyslet důchodovou reformu, za což sklidila repliku, že je lepší přemýšlet než nedělat nic. Soukup pak začal počítat: Člověk s průměrnou délkou dožití podle něj pracuje 45 let a pobírá průměrný plat 30 tisíc Kč měsíčně. Státu odvede 4,5 milionu korun. Důchod pobírá v průměru 14 let a průměrný důchod je 12 600 Kč. Takže dostane 2 116 800 korun zpět. „Čistě statisticky nedostanete ani polovinu toho, co jste tam vložili,“ informoval své diváky Soukup a dodal, že ani nemluví o zhodnocení. Prý kdyby se zhodnocovalo jen o 5 % (což je ovšem o poznání více, než nabízejí banky v současnosti např. na spořících účtech, pozn. red), tak by měl takový člověk po 45 letech 17 milionů korun. Sám Soukup uznal, že výpočet nebere v úvahu spoustu dalších faktorů, ale gró myšlenky je stejné: „Těch 28 %, co z každé mzdy odevzdáváme na důchod, na sociální pojištění, jsou naše peníze, ne jejich. A je podle mě načase si o ně říci.“

Luzar prohlásil za KSČM současný systém jako dobrý, ale mělo by dle něj dojít ke změně parametrů. „My říkáme, že ten systém je plněn z daní, je plněn z peněz pracujících. Jinými slovy se vypočítává podle průměrné mzdy, kterou ti lidé mají a přispívají do toho důchodového systému. Úplně stačí zvednout tyto mzdy, proto jsme také zastánci minimální mzdy a jejího zvýšení, aby i ty příjmy, které do toho důchodového systému plynou, byly vyšší,“ vysvětloval Luzar ekonomickou teorii komunistů a dodal, že tlak na levnější práci tlačí dolů i výběr daní. A na argument, že populace stárne, se ptal, proč nezavádíme stejná opatření jako v Polsku a v Maďarsku, proč vláda nedělá propopulační politiku.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …