"Čistky" v ODS budou pokračovat. Svoboda poslal vzkaz do vlastních řad

04.12.2011 12:50

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce naznačil, že politicky dospěl a pochopil, že bez získání patřičných funkcí nelze prosazovat potřebné změny. Prohlásil však také, že v koalici s ČSSD dokázal v zásadě splnit vše, co voličům slíbil.

"Čistky" v ODS budou pokračovat. Svoboda poslal vzkaz do vlastních řad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda

Pražský primátor Bohuslav Svoboda ukázal politický tah na branku, když dokázal zůstat v pozici primátora i po změnách v koalici. Kdyby se o něco podobného pokoušel už loni po volbách, kdy měli Pražané v paměti jasné vítězství TOP 09 v obecních volbách, nejspíš by mu to neprošlo. Dnes je však situace jiná, pozice Svobody je mnohem pevnější, o tom svědčí i fakt, že přijme kandidaturu na předsedu pražské organizace ODS po Borisi Šťastném, jak už ParlamentníListy.cz informovaly jako první.

Související: Svoboda vyzve Šťastného. Bude kandidovat na šéfa pražské ODS


Svoboda také připustil, že má ambici v příštích letech vstoupit do úzkého celostátního vedení občanských demokratů, zájem by měl o funkci místopředsedy ODS. "Politik, pokud má možnost se posouvat, má toho využít," uvedl Svoboda na dotaz, zda by chtěl promluvit i do vedení celé ODS. Zopakoval, že do politiky vstupoval, aby změnil situaci v Praze, změnil pražskou ODS, a protože ODS v hlavním městě je silná, změnit i celorepublikovou politiku strany.

Na zasedání pražské ODS před nedávným stranickým sjezdem zaznělo z řad Svobodových odpůrců, že by primátor mohl být kandidátem na prezidenta, což by znamenalo, že se ho hlavní město zbaví. Kandidovat do nejvyšší ústavní funkce Svoboda nechce.

Odchod Šťastného a Hulinského? Bez překvapení

„Dnes vím, že bez nějakého zařazení do politického žebříčku nelze prosazovat konkrétní kroky," zdůraznil primátor Svoboda. V pořadu mimo jiné připustil, že na změnu koalice v Praze a odchod dvou pražských matadorů Borise Šťastného (ODS) a Petra Hulinského (ČSSD) byl připraven už delší čas, i když nelze říci, že podobný politický vývoj očekával již v době, kdy koalici s ČSSD v loňském roce uzavíral.

Svoboda také zopakoval, že bude usilovat o pozici předsedy pražské ODS a míní, že jednoznačně nemá předem nic vyhrané, protože v pražské ODS je řada silných osobností, které se o tento post mohou také ucházet. Jednoznačně ovšem odmítl kohokoliv jmenovat. Zdůraznil ovšem, že odchodem Borise Šťastného či Petra Hulinského z předních pozic pražského kolbiště nekončí svůj boj za očištění ODS. Tento boj, který podle Svobody započal premiér Petr Nečas (ODS), ještě zdaleka nekončí


Vzápětí se Svoboda pochválil, když prohlásil, že za poslední rok dokázal splnit vše, co Pražanům zatím slíbil. Na námitku Václava Moravce, že zastupitel Pavel Hurda (ODS) zatím zůstal v dozorčí radě Pražské plynárenské a Svoboda přitom sliboval, že zástupci města budou sedět jen a pouze v dozorčích radách společností, které Praha vlastní, primátor odvětil, že Hurda v této pozici brzy skončí, čímž bude jeho slib Pražanům splněn.

Bude zajímavé sledovat, zda se nová koalice nerozštěpí na otázce změn rozpočtového určení daní. Představitelé dlouhodobě volají po změnách, které by vedly mimo jiné k tomu, že Praha přijde o nemalé finanční objemy. Primátor Svoboda proti avizovaným změnám dlouhodobě protestuje.

Existují přitom tunely, kterými již dnes obrovské množství peněz Praze utíká. Jedním z takových imaginárních tunelů je dosud nedostavěný tunel Blanka. Svoboda k problému tohoto tunelu v pořadu řekl, že bude na koaličního partnera apelovat, aby byl tunel dostavěn a zprovozněn co nejdřív, bez ohledu na to, kolik ta stavba bude v konečném součtu stát. Je totiž třeba, aby Blanka konečně ulehčila pražské dopravě.

Nový šéf DPP do konce roku

Výběrové řízení na nového generálního ředitele pražského dopravního podniku bude vypsáno do konce roku, jeho výběr však může trvat až tři měsíce. Šéf dopravního podniku Martin Dvořák ve čtvrtek oznámil svou rezignaci. 

"Výběr nemusí být krátký, sám bych čekal dobu dvou, tří měsíců, než se podaří takováto věc uzavřít," podotkl Svoboda. Zároveň popřel, že Dvořákovým nástupcem by se ve výběrovém řízení mohl stát bývalý vysoký manažer energetické společnosti ČEZ a současný pražský zastupitel za ODS Vladimír Schmalz, jak o tom spekulovaly v předchozích dnech některé deníky. "Musím konstatovat, že kolega Schmalz na tuto funkci neaspiruje," uvedl na dotaz moderátora Svoboda.

Dvořák už ve čtvrtek řekl, že funkci ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) opustí v pondělí. Odchod zdůvodnil únavou z téměř pětiletého působení ve vrcholné pozici. O jeho odchodu se ale spekulovalo od minulého týdne, kdy se na pražské radnici rozpadla koalice ODS s ČSSD a na nové vládě se domluvila ODS s TOP 09. Někteří zástupci TOP 09 avizovali, že budou chtít ve vedení DPP změny. 

Související:



Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …