„Co, Fialo?“ Natankoval v Polsku a smál se. Ale smích přejde

13.09.2023 13:35 | Monitoring

Mezi červencem a srpnem vzrostly ceny zboží o 0,2 procenta a ceny služeb o 0,3 procenta. Relativně vysokou hladinu inflace, která v meziročním srovnání činila 8,5 procenta, držely vysoké ceny pohonných hmot. Nabízí se tady srovnání s cenami paliv v Polsku. „Musím to říct: ve Vrbně p. P. nafta 38,90 Kč, Glucholazy Orlen 33,25 Kč. K tomu nějaký ten nákup, cigarety a ušetřená nějaká ta tisícovka. Co, pane premiére?“ smál se Čech poté, co natankoval v Polsku. Nás všechny však smích přejde. Blíží se prý další zdražení.

„Co, Fialo?“ Natankoval v Polsku a smál se. Ale smích přejde
Foto: Jan Rychetský
Popisek: U hranic s Polskem

Česko stále sužuje relativně vysoká inflace. V srpnu v meziročním srovnání podle ČSÚ činila 8,5 procenta. V meziměsíčním srovnání v srpnu vzrostly ceny zboží o 0,2 procenta a ceny služeb o 0,3 procenta.

„Na vývoj spotřebitelských cen měly v srpnu nejvýraznější vliv ceny pohonných hmot. Ty již tři měsíce po sobě rostly. Nafta se v srpnu na čerpacích stanicích v průměru prodávala za zhruba 37,40 Kč/l a benzín Natural 95 za 39,40 Kč/l. V případě nafty to byla nejvyšší hodnota od letošního ledna a v případě benzinu Natural 95 dokonce od listopadu loňského roku,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52389 lidí

I kvůli tomu lidé ze severu Čech a především ze severu Moravy jezdí na nákupy do Polska. Ve facebookové skupině Polsko – nákupy, tipy a doporučení si lidé posílají vzkazy, kolik co stojí v Polsku a o kolik je to levnější než v Česku.

Lubomír Svrčina, vychovatel ve Sportovním gymnáziu ve Vrbně pod Pradědem, předestřel, na kolik vyjde tankování právě na severu Moravy ve Vrbně a na kolik vyjde o pár kilometrů dál, na jihu Polska. U společnosti Orlen ve Glucholazích.

„Musím to říct: ve Vrbně p. P. nafta 38,90 Kč, Glucholazy Orlen 33,25 Kč. K tomu nějaký ten nákup, cigarety a ušetřená nějaká ta tisícovka. Co, pane premiére?“ otázal se.

Orlen vlastní síť pump dříve v Česku známou pod označením Benzina.

Podobné ceny jsou k vidění i na jiných místech Polska.

Je třeba dodat, že kurzovní lístek ČNB momentálně říká, že jeden polský zlotý vyjde na 5,2 koruny, což znamená, že ve Skarské Porebě, na polské straně hranice, vyjde nafta v přepočtu na 35 korun.

Ceny v Polsku

Ceny v Polsku

Ceny v Polsku

O širším mezinárodním kontextu problému se na platformě X rozepsal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007. I čeští motoristé se budou skládat Cristianu Ronaldovi na gáži a Rusům na zbraně i od Kima,“ glosuje Kovanda. Světu podle něj hrozí „největší nedostatek ropy minimálně od roku 2007“, čemuž prý nasvědčují data OPEC. „Deficit může přesáhnout tři miliony barelů denně. Znamenal by, že by jednotlivé země musely v nebývalé míře čerpat ze svých ropných rezerv,“ vysvětluje dále ekonom.

„Stěžejním důvodem je nedávné koordinované rozhodnutí Rijádu a Moskvy protáhnout omezení těžby ropy minimálně do letošního prosince. Obě země, které představují klíčové světové ropné producenty a vývozce, se tak snaží vylepšit stav svých veřejných financí. Rusko potřebuje peníze na zbraně, včetně severokorejských, a válčení na Ukrajině, Saúdská Arábie zase na všechno možné, od megalomanského projektu výstavby pouštního futuristického města Neom po financování tučné gáže fotbalové hvězdy Cristiana Ronalda,“ píše dále Lukáš Kovanda.

Ekonom ve svém textu podotýká, že saudské monarchii a Rusku zatím jejich sázka vychází. Kdo na ni podle Kovandy doplatí? Mimo jiné prý čeští řidiči. „Cena ropy dnes šplhá až nad 91,50 dolaru za barel. Trhy teď reagují právě i na informaci o hrozícím největším nedostatku ropy za posledních minimálně šestnáct let, jenž hrozí už v letošním čtvrtém čtvrtletí. Je tudíž zřejmě jen otázkou, kdy se průměrná cena benzínu u českých čerpacích stanic vrátí nad 40 korun za litr. Včera ji od této hranice dělilo jen dvanáct haléřů. Benzín v ČR je tak nejdražší od loňského listopadu,“ vysvětluje ekonom.

Zároveň připomíná, že Česká republika v letošním roce dováží z Ruska největší množství ropy od roku 2010. Za první pololetí se prý jednalo o 2,34 milionu tun.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já jsem to v ČR definitivně vzdal, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSobieski1683 , 13.09.2023 13:29:24
a několik měsíců po nakvartýrování se pětimutace ke korytu zdrhnul právě do Polska. Na prezidentské volby jsem 2x přijel volit proti lampasákovi - bohužel můj hlas nepomohl. Takže v Polsku zůstanu. Zatímco např. Němci koukají na Čechy zkrz prsty, Poláci Čechy zbožňují. Pracovní podmínky v Polsku nesrovnatelně lepší než v ČR a Německu. Za polskou mzdu si koupím více než za českou. Než se v ČR postaví nebo opraví 1km dálnice, v Polsku se postaví 100km dálnice. a Tak bych mohl pokračovat.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…