„Dálnice, modernizace hospodářství, zdravotnictví. Za nás by to bylo dávno hotový.“ Tak trochu jiné ohlédnutí za Jakešem

19.07.2020 10:07

„Šedivý úředník v šedivé době.“ I taková slova padla v souvislosti s bývalým generálním tajemníkem ÚV KSČ Milošem Jakešem, který před pár dny ve věku 97 let zemřel. Po Daliboru Jandovi, Vítězslavu Jandákovi nebo Janu Bauerovi pro ParlamentníListy.cz promluvili i několikanásobný bloger roku Ladislav Větvička a spisovatel Bruno Solařík. Přečtěte si jejich pohled na někdejšího komunistického pohlavára i to, co mu nakonec přece jen přičítají k dobru.

„Dálnice, modernizace hospodářství, zdravotnictví. Za nás by to bylo dávno hotový.“ Tak trochu jiné ohlédnutí za Jakešem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Jakeš

„Miloš Jakeš? Šedivý úředník v šedivé době. Jediné, co mě na něm tenkrát v osmdesátých letech zaujalo, byl fakt, že byl absolventem Baťovy školy práce, nastoupil ve Zlíně v roce 1937. Kdyby nebyl vybrán v roce 1987 na pozici generálního tajemníka strany, nikdo by si na něj dnes nevzpomněl. Tím aktem se dostal na ‚výsluní‘ tehdejších dějin a poté, co nebyl schopen pochopit dějinné procesy nastartované Gorbačovem, ho situace semlela a krátce po komunisty iniciovaném převratu v listopadu 89 odstoupil, nedlouho poté byl vyloučen z rodné strany a dalších třicet let žil skromně jako pražský důchodce. Zdraví i intelekt mu bůh zachoval a byl schopen i ve vysokém věku vystupovat před veřejností a komentovat aktuální události, byť ze svého úzce zaměřeného stranického pohledu,“ shrnuje několikanásobný bloger roku Ladislav Větvička a zamýšlí se.

„Co k němu říci? Nemám k němu jako k politikovi nejmenší sympatie. Promrhal dobu, která mu byla určena. Nicméně, budu-li upřímný, tak nekradl. Je to málo nebo moc v dnešní době? A rozhodl se nepoužít silové složky proti lidem. Je to málo, když to porovnáte s jeho kamarádem Ceaucescem? A nezůstaly po něm dluhy. Tak snad mu to tam nahoře někdo přičte k dobru. Ale on v nebe stejně nevěřil, tak mu to asi moc platné nebude. Ale říká se, že o lidech čerstvě opustivších tento svět se nemá mluvit zle, tak jsem se snažil najít to lepší…,“ uzavírá Ladislav Větvička.

Spejblovský umíráček čtyřicetileté vlády jedné strany

„V poslední době se setkávám s natolik kladnými náhledy řady jinak zcela soudných lidí na Miloše Jakeše, že bych je před třiceti lety musel považovat za vrchol absurdity,“ zamýšlí se i spisovatel Bruno Solařík a přiznává. „Ještě horší je, že dnes s těmi názory do jisté míry souzním i já sám, což bych tenkrát před třemi dekádami vnímal už vyloženě jako silvestrovskou anekdotu z Ein Kessel Buntes,“ říká a vysvětluje.

„Podstatou těch nečekaně kladných náhledů je zjištění, že v projevech a rozhovorech z posledních pěti let vyslovil komunistický praděd Jakeš celou řadu geopolitických postřehů (jak o konci sovětského bloku, tak o povaze jeho západního přemožitele), které mají kupodivu hlavu a patu. Zvlášť přeludně se to vyjímá ve srovnání s jeho slavným projevem z Červeného Hrádku ze 17. července 1989. Ten se přece stal pro celou jednu generaci Čechoslováků kanonickým symbolem spejblovského umíráčku čtyřicetileté vlády jedné strany. Uznejme, že je to dodnes kabaret: Když chce politik odsoudit umělce, kteří podepsali protistranický pamflet, a jmenuje v té souvislosti zrovna dva zpěváky, o kterých sám vzápětí přizná, že „ti to náhodou nepodepsali“, těžko může očekávat něco jiného než potlesk prostřednictvím smíchu,“ krčí rameny spisovatel a pokračuje.

Jakešova slova o USA i o plánovité demontáži sovětského bloku

„Zpět k těm Jakešovým výrokům z posledních pěti let: Bývalý generální tajemník zkrátka v několika rozhovorech vcelku soudně obvinil z plánovité demontáže sovětského bloku tehdejší vedení SSSR v čele s Gorbačovem, upozornil, že USA provozovaly a provozují vůči samostatným státům horší politiku násilí, než jakou uplatňoval SSSR, a především vmetl popřevratovému vedení naší země do tváře, že výstavba bytů, dálnic a dálničních okruhů, modernizace hospodářství a zdravotnictví, zkrátka všechno to, o čem se u nás třicet let hovoří, by za podmínek předchozího režimu bylo – jeho slovy – „dávno hotový“, zatímco místo toho dnes nejenže není hotové nic, ale navíc je republika rozkradená a každoročně odvádí do zahraničí stamiliardy ze zisku odnárodněných firem,“ říká Bruno Solařík a upozorňuje.

„A teď pozor: Nejlegračnější na tom je, že ve skutečnosti vůbec nejde o nějaké Jakešovo náhlé zmoudření z posledních let, jak se to jeví dnešním divákům jeho pozdních sitcomů na youtube. Doslova všechnu zmíněnou kritiku gorbačovské zrady, severoatlantické věrolomnosti i velké popřevratové loupeže lze totiž najít v jeho knize „Dva roky generálním tajemníkem“, kterou napsal v letech 1991–1992 (vyšla roku 1996). – Tady se mimochodem zřetelně ukazuje, že co člověk v jisté době a od jistých lidí nechce slyšet, to prostě neslyší – a že ho to zaujme, až když se rybníček rozbouří. Teď to vezmu z jiné strany. Jakeš podle mě představuje vzor pracovitého byrokrata emancipace: Když vládne, nehledí nalevo napravo, represi považuje za záruku zákonnosti a hájí svou pravdu i tehdy, když s ní stane na pokraji propasti. No a když spadne z jahody, promne si oči a náhle celkem jasně vidí nejen do minulosti, tj. kdo ho z té jahody shodil (‚Strana se porazila sama – a porazila se s pomocí Sovětského svazu‘), ale dokonce i do budoucnosti: Roku 1992, když to znělo naprosto nereálně, napsal, že naši občané se stali oběťmi ‚v historii bezpříkladného podvodu a lži a postupně ze svých iluzí vystřízliví‘. Nakonec, řekl bych, se toho všeobecného vystřízlivění stihl dožít,“ říká na závěr spisovatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…